Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pravijo, da je način pridelave semenskega krompirja z okuliranjem (saditev izrezanih očk) dober način za zagotavljanje zdravega sadilneg materiala. Če to drži, se mi zdi, da je pridelava iz semen, še varnejša. Lahko pa se motim...

Lani sem posadila nekaj takih izrezanih očk v cvetlično korito. Zrastle so rastlinice z eno cimo. V zemlji pa so imele po dva majhna krompirčka. Pogovarjala sem se z eno gospo, ki je rekla, da je tako pridelala semenski krompir kar nekajkrat in, da so bili krompirčki konkretno veliki. Pri meni so bile rastlinice gotovo podhranjene, ker jih nisem nič dognojevala.

Lpmami, tvoji semenčki so takorekoč vsi vzklili in so pravi mali korenjački. Zdaj sem jih prestavila ob okno, kjer imam druge sadike. Nad mojimi pa sem obupala - še tista dva, ki sta vzklila, sta potem propadla. Očitno sem naredila nekaj narobe pri pripravi semen._________________naredimo svet lepši
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Jaz sem tudi včeraj kiferčarja posadila. Komaj čakam, da ga spečemo Very Happy.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr je napisal/a:
Pravijo, da je način pridelave semenskega krompirja z okuliranjem (saditev izrezanih očk) dober način za zagotavljanje zdravega sadilneg materiala. Če to drži, se mi zdi, da je pridelava iz semen, še varnejša. Lahko pa se motim...

Ja, kambij (zarodno tkivo, katerega celice so osnova za vse ostale, ker se stalno delijo, iz novih celic pa zrastejo ostali tipi celic) je načeloma brez virusen. Tako vem, da je bilo pri česnu, ki je bil (stare slovenske sorte) pred leti popolnoma na koncu "moči", pa so ga rešili prav z metodo tkivnih kultur po tej poti.
Brbr, nikoli pa se ne ve, kaj zraste iz semen, saj se ne izrazijo vedno in samo lastnosti materinske rastline.
brbr

No, lepa reč. Bog ve s kakšnim monstrumom se ukvarjava letos z Lpmami Confused_________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nikoli ne moreš vedeti, dokler ne - vidiš, ali, morda bolje, okusiš, če že gre za krompir. Wink
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

brbr je napisal/a:
No, lepa reč. Bog ve s kakšnim monstrumom se ukvarjava letos Lpmami
Very Happy_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

22.3.2015 Vrtlarica o krompirju Very Happy
brbr

Paprika, kaj pa je kaj povedala?_________________naredimo svet lepši
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

brbr je napisal/a:
Paprika, kaj pa je kaj povedala?

marsikaj http://www.hrt.hr/enz/vrtlarica/

Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

V Živexu sem videla seme lepega drobnega kifeljčarja, kakršnega se spomnim iz mladih dni. Piše, da je zgodnji, z rumenim mesom. Ne vem pa, je tudi pridelek potem enako droben, ali je tako le seme. Uvoz iz Italije.
Odgovori