Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Helleborus - teloh

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Preberite današnji prispevek na strani Cvetlične zgodbe, o medovnikih pri telohu. Več kot zanimivo, fascinantno. Kako je lahko znanstveno spoznanje zanimivo tudi za ljubitelje rastlin!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Čmrlji, rilčke pucat Wink !
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kako lepe telohe imate! Tudi jaz sem imela nekaj različnih, zdaj pa sem zaradi pomanjkanja prostora obdržala le enega.
Zoyba, zelo zgodaj so ti začeli sveteti. Že decembra. Meni je letos začel cveteti šele marca, ne vem, zakaj tako pozno.
Kateri pa je tisti temni, dvojni, na 4. sliki od 24.3.?
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Plamenka, za teloh št.4 moram pogledat katere sorte je,je pa že malo pozno pa še dež pada pri nas na Gorenjskem Smile Vem samo, da sem ga kupil pri trajnice Carniola. Tisti na sliki 6 je pa Temnoškrlatni teloh (Helleborus atrorubens) z dolenjskega konca._________________Robert
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zoyba, a bi se dalo dobiti kaj semen od tega z dolenjskega konca?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
zoyba

Odgovor Napisal/-a zoyba »

Plamenka tisti z dvojnim cvetom je Helleborus double ellen picotee, vsaj pod takim imenom sem ga kupil pri trajnice Carniola. Imam še kar nekaj takih z dvojnimi cvetovi. Nekaj jih še ne cveti Sad Rad bi pridelal kakšen domač križanec z dvojnim cvetom. Menda ni tako enostavno Idea
Lpmami s semenom "dolenca" bo bolj težko, ker povsod okoli rastejo "orientalci" pa tudi "domači" tako, da je sigurno vse skrižano. Najbolje pot pod noge pa...... menda se to ne sme, ker so vsi zaščiteni. (le kje sem ga jaz dobil Question )_________________Robert
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Sem pogledala pri Carniola, pa je temni dvojni pod imenom Double Ellen Purple. Kar nekaj lepih imajo. Se bom morala enkrat odpraviti tja.Wink

Imaš res lepo zbirko telohov. Upam, da ti uspe kak križanec z dvojnim cvetom.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

zoyba je napisal/a:
Lpmami s semenom "dolenca" bo bolj težko, ker povsod okoli rastejo "orientalci" pa tudi "domači" tako, da je sigurno vse skrižano.
Saj res, čisto sem pozabila, da se to vse premeša, če raste skupaj Confused_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Ne vem, če se se res tako zlahka križajo. Pri meni že nekaj let blizu skupaj rastejo vsi avtohtoni slovenski telohi (teh je 5), pa še nisem opazila, da bi bil kateri drugačen, čeprav se tudi zasejejo. Da bi jih namerno križala, pa mi na kraj pameti ne pride, naj ostanejo taki, kot so bili ustvarjeni, so naša dragocena naravna dediščina._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Stara postaja, bi mogoče pri tebi lahko dobila kakšno seme od tega "dolenjca"?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Odgovori