Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovori
Sonceluna

Odgovor Napisal/-a Sonceluna »

Voda rezervacija narejena. Pesti pa le fejst stiski heheh
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Sem nekaj presajal in tisti, ki so bolj na toplem že odganjajo.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Verjetno je že bilo omenjeno, meni pa forum ne odpira (se ne ljubi brati) vseh strani, razen zadnje. Embarassed

Zanima me kako ti hibiskusi funkcionirajo posajeni na prostem ob poletni vročini - suši?

Ali je kdo preizkušal koliko so vzdržni in kako se t.i. mejne razmere suše odražajo na rastlinah. Jih bo potrebno stalno namakati, ali pa bi malce skromneje le zdržali, ... in kako bi se ta "skromnost" odrazila na izgledu rastline ter cvetenju?

O voluharju spraševati je verjetno nesmisel, kaj ne?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Jaz jih imam v loncih zato, da lahko delim, če je komu všeč ne morem reč, počakaj ti ga jeseni izkopljem.Tisti ki so v zemlji na prostem prezimijo brez težav. Tudi -2o*C samo če ni predolgo. Če so pa pod snegom pa sploh ni problemov. Suša je pa drugo, s tem nimam izkušenj. Tisti ki so na prostem jih zalivam ali pa so v bližini močvirja (ribnika).
Doma so v taki gredi, da voluhar nima dostopa, pri ribniku pa ne dela težav.
Bi Darso več vedela, jih ima v gredicah okrog hiše.
juglans

Dajmar hvala za odgovor. Sem te pozabil vprašati kako se obnašajo, ... pa tudi vse si imel v loncih, kot praviš, in mi nekako ni pripeljalo.
Ravno včeraj sem posejal še tvoja semena in sedaj je kar na enkrat vzniknilo vprašanje: "kaj, kako, kje".
V loncih jih ne bom imel, ker je preveč dela z zalivanjem, preostala opcija pa je le še lepo osončena poletna pripeka. Bi bilo fino vedeti do sajenja, ker vode resnično ne bi nosil prav daleč od pipe. (parcela je velika)

Voluhar, hja. V gradbeni trgovini sem že itak večji odjemalec mreže.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanima me, kaj bo povedala Darso.

Jaz svoje na gredici preventivno zalivam. Na osnovi izkušenj s kitajskim hibiskusom, ki ob prvi suši odvrže cvetove. Tudi na izkušnji znanke, ki so ji konec vzeli vsi kupljeni hibiskusi pa tudi moje sadike. Sadila jih je na celodnevno sonce, na brežino, kjer je malo zemlje, spodaj pa gradbeni ostanki Evil or Very Mad . Prvo leto so životarili, naslednje niso več oživeli.

Juglans, imaš kje kak odtočni kanala z dvorišča ali poti? Tam bi bili deležni še največ samodejnega zalivanja in s tem možnosti, da preživijo brez posebne dodatne nege.
juglans

Odtočnih kanalov ravno nimam, vsaj ne na primernem mestu. Na žalost.

Saj ni ravno težava v kakšni kanti vode na vsake kvatre, ne bi pa to počel na dva, tri dni in daleč od pipe.
Čakam torej na darso.

Kako pa kaj sobiva s travo in travniškim rastjem? Če bi ga sadil kot samostojno rastlino na travniku in nebi ravno vzdrževal kolobarja/gredice okoli rastline. Bi zmogel, ali pa bi ga konkurenca s časom izčrpala?

Nadlegujem. Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na to vprašanje ne vem odgovora iz prakse. Sklepam, da bi morda šlo, saj ima korenine precej globoko. Pomanjkanje vode bi me bolj skrbelo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kar se tiče potreb po vodi in zahtevnosti glede tega, moramo ločiti:

- Velika večina teh velikocvetnih hibiskusov so močvirski, Hibiscus moscheutos, ki so baje zelo zahtevni glede vode.
Trajnice Golob-Klančič jih vodijo celo v razredu OBVODNIH, MOČVIRSKIH IN VODNIH TRAJNIC. Kolikor vem, pa ne rabijo ravno močvirskih pogojev, ampak stalno vlago pri koreninah.

- To kar imam jaz, so Newbiscus hibiskusi, križanci med močvirskim in navadnim sirskim oslezom, Hibiscus syriacus, ki prosto raste zunaj. Zato naj bi bili bistveno manj zahtevni kar se vode tiče.

Vseeno so v loncih najbolj požrešni, kar se vode tiče, pred vsemi drugimi lončnicami, tudi plodovkami. V poletni vročini dobijo najmanj en dober dnevni zalivek, tudi dva, ker ob pomanjkanju takoj pobesijo liste.

V zemlji imam trenutno pet velikih grmov in tri manjše, vsi so ob suši redno zalivani, vendar moj "močvirni" teren (dvignjen/nasut za en meter) ni ravno problematičen, kar se vode tiče.

Sem pa opazil, da imajo probleme s hibiskusi naši mediteranci, seveda v sušnem obdobju ... Rolling Eyes

LP_________________mfranc
juglans

Aha, precej razjasnjeno. Hvala mfranc.

Suša bo torej problem. Sad

In voluhar?
Malce mi preseda saditi vse v mrežo, ker je tako fino se "napičiti" na žične konice ob vsakokratni negi.
Odgovori