Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bazilika Blue Spice

Odgovori
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Letošnje leto o nikakor ni bilo za baziliko. Težava so bili vsi deževni dnevi in hladne noči, med njimi pa le tu in tam kakšen pravi poletni dan. Zato "črnenje" listov.
Druga pesem je bila vzgoja v rastlinjaku, vsaj pri meni, ko je zrastla do 3/4m. Navadna, pa "pesto" in citronska, limetina ter cimetova in rdeča, med tem ko je sveta (O. tenuiflorum) ostala v željah.
Skratka, po letošnjem obilnem letu se mi zdi, da že malenkostno dišim po baziliki in bo do spomladi ravno prav premora. Vsekakor jo obožujem in se ne bom izneveril že posušeni in pred pripravljeni za pesto v skrinji, pa v paradižnikovi mezgi itd. Premora v bistvu ne bo, juhej.

Za setev potrebuje bazilika svetlobo in se seme le položi na prst, najbolje ga je malenkostno pritisniti s prsti. Enako pa je pomembna visoka temp. (20st.C.) in to brez nihanja ter ne pretirano visoka zračna vlaga.

Kate, za začetek prični nekje, kjer je konstantno toplo, nato pa jo postavi k čim bolj svetlemu oknu. Pozimi ne bo težav z južnim oknom.
Zelenih prstov in dišečih krožnikov ti želim.

.... in voda za zalivanje mora biti obvezno sobne temperature. Exclamation bolje toplejša kot hladnejša Exclamation
Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Figula tudi jaz bi imela par semen, če imaš še kaj viška, lepo prosim. lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Darso, pošlji naslov na zs.
(mislim, da bo veliko zanimaje zanjo, zato jo bom varčno razdelila med vse kandidate Smile)
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Če jo zmanjka, je tudi pri meni še nekaj semen. In res ta bazilika ima krasen vonj in do sedaj ena najbolj zdravih in neproblematičnih, včasih se celo sama zaseje. Jo gojim že nekaj let, mislim da sem prva semenčka dobila od bučarke. Smile
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Figula, se javim za par semen. V zameno ti odstopim par semen tajske. Very Happy
Če mogoče po tem, kar si prebrala od Junglasa vseeno nisi obupala.
Hvala za nasvete. Ne bom sedaj sejala. Sem v preteklosti to že probavala z navadno pa se ne izplača. Prepočasi in ubogo raste. Samo malo neučakana sem. V bistvu. Sad
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

kate, pošlji mi naslov, mislim, da ga nimam.
Ne rabiš nič skrbet za menjavo, tajsko kar zadrži in če ti bo delala dobro - ji mogoče v bodoče namenim še kak lonec Laughing
Fleaa

Odgovor Napisal/-a Fleaa »

meni je pa sedaj toliko zrasla....
kak predlog kako naprej? Presadim v lončke vsako posebej? Počakam še mal in dam vse skupaj na vrt?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

bazilike so zelo občutljive na nizke temperature, na vrt sodijo takrat kot paradižnik, paprika, torej sredi maja. Pusti jih pri miru, saj imajo samo kličen liste razvite. Imajo povsem dovolj prostora, da zrastejo vsaj do 2 ali 3 parov pravih listov. Potem jih boš presajala, prej se res ne mudi. Vsaj po moje.
Fleaa

Odgovor Napisal/-a Fleaa »

OK, hvala za odgovor! Laughing
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Zdravo!

Letos sem sejal blue spice baziliko. Pa nevem, ali je plevel ali bazilika. Nekaj sadik ima liste kot prava bazilika, nekaj jih ima pa nekako drugačnih. Samo te drugačne tudi odajajo nek vonj, ne čisto bazilika.
Bom slikal pop. da vidite._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Odgovori