Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Plamenka, če pa tole ne štriha, sem pa jaz papež - se mi zdi, da bo čez kak teden gor že finalni "premaz" .
Lepi, moji opuljenci so daleč zadaj ....
Ivčk, kako pa shraniš substrate?
Sedajle, ko pikiram sejančke, se mi že porajajo nove teorije zarote
- Substral Naturen je mogoče letošnji, ali pa lanski, še kar dobro skladiščen.
- Klasmann Potgrond H, Neuhaus 2 sta lanska ali predlanska. Morda se tudi v tej branži pozna kakšna kriza in substrti ne grejo v promet .
Edino Asef je tak, kot sem ga vajen vsako leto.
Če ti je kaj v tolažbo, verjetno jih še danes ne bom vse .
LP_________________mfranc
Lepi, moji opuljenci so daleč zadaj ....
Ivčk, kako pa shraniš substrate?
Sedajle, ko pikiram sejančke, se mi že porajajo nove teorije zarote
- Substral Naturen je mogoče letošnji, ali pa lanski, še kar dobro skladiščen.
- Klasmann Potgrond H, Neuhaus 2 sta lanska ali predlanska. Morda se tudi v tej branži pozna kakšna kriza in substrti ne grejo v promet .
Edino Asef je tak, kot sem ga vajen vsako leto.
lera je napisal/a: |
ja jaz sem pa komaj uspela vse paradjazke prepikirat |
Če ti je kaj v tolažbo, verjetno jih še danes ne bom vse .
LP_________________mfranc
Ivčk je napisal/a: |
Jaz pa sem čez zimo skladiščila kar nekaj vreč Neuhausa N8, in prva vreča je bila super kot vedno, drug dve pa obup, kot da so pozabili sstavine zmleti, vse polno vejic in vlaken, ko presejem skozi sito, dobim komaj 1/3 drobne zemlje, ostalo je bleh... |
Skozi oči ex pro. vrtnarja so takšne reči v zemlji dobrodošle saj vzdržujejo strukturo zemlje, ki je bistvenega pomena. V primeru preveč fino mlete šote in drugih sestavin se zemlja sesede, spere in kar naenkrat je v loncu le še za polovico zemlje. Takšnih substratov (fino mletih) sem se in se še vedno izogibam, saj so za mene brez vrednosti.
Težava utegne biti le pri finem sajenju, kot je pikiranje ali potikanje zelo drobnih potaknjencev. Takrat z rokami na hitro preberem in izločim najbolj grobe dele, sejem pa ne nikoli.
Lahko pa se pojavi vreča, v katero se je natreslo nekoliko več grobih sestavin in te, tako lepo in počasi živcira.
@mfranc; starost zemlje ne bi smela igrati posebno pomembne vloge. Velikokrat sem uporabil leto staro zemljo, včasih kje kakšen ostanek tudi več in ni bilo nikoli opaznega odstopanja. Mislim, da bi lahko bil problem le pri založnem dolgotrajno delujočem gnojilu (a la osmocote ipd), ki se s časom le preveč sprosti.
... po mojem mnenju in izkušnjah
Paradižničke pa moram tudi jaz šele prepikirati.
no ja pa saj imajo res še mesec časa Ivčk pa sedaj v rastlinjaku bodo že saj so napovedane nekoliko višje tem, tudi ponoči. prejšnja leta sem bila malo bolj korajžna sedaj se pa res staram in drugače gledam na stvari
ma moj rastlinjak že poka po šivih ampak saj jutri grem posadit par stavri pa bo takj več prostora._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
ma moj rastlinjak že poka po šivih ampak saj jutri grem posadit par stavri pa bo takj več prostora._________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
juglans je napisal/a: |
@mfranc; starost zemlje ne bi smela igrati posebno pomembne vloge. Velikokrat sem uporabil leto staro zemljo, včasih kje kakšen ostanek tudi več in ni bilo nikoli opaznega odstopanja. Mislim, da bi lahko bil problem le pri založnem dolgotrajno delujočem gnojilu (a la osmocote ipd), ki se s časom le preveč sprosti. ... po mojem mnenju in izkušnjah |
Govoriš o zemlji, substratu v vrečah? Saj v bistvu se strinjam s teboj; sam sem se letos nekaj ukvarjal z A. borovnicami in uporabil tudi vsaj pet (do deset) let star substrat za azaleje. Na uč je bil čisto v redu. Razen da je seveda spremenil "organoleptične lastnosti".
V bistvu vedno poskušam substrate kupovati sproti in sveže (lani sem se hudo pregrešil zaradi cene transporta in nabavil neke substrate na zalogo, še za letos ).
Saj veš, da organska snov v najboljšem primeru mineralizira v nekaj letih in to sigurno ni več isto. Ni pa škodljivo.
Hudič je v detaljih ,
ena malenkost je skladiščenje, zunaj, na dežju; da ne dolgovezim, ob neugodnem spletu več faktorjev, temperature, vlage, kisika, itd., lahko pride do nepravilnega razkroja, nekako tako kot v kompostniku in potem kupimo smrdečo stvar s strupenimi priboljški ....
LP_________________mfranc
juglans je napisal/a: |
...Težava utegne biti le pri finem sajenju, kot je pikiranje ali potikanje zelo drobnih potaknjencev. Takrat z rokami na hitro preberem in izločim najbolj grobe dele, sejem pa ne nikoli. Lahko pa se pojavi vreča, v katero se je natreslo nekoliko več grobih sestavin in te, tako lepo in počasi živcira. |
Hvala, juglans! Saj za sejanje in pikiranje jo presejem, ves grob material pa seveda shranim in porabim za paradižnike v loncih, tem taka 'tekstura' dobro dene. Me je pa res fino razjezilo, ker je ena vreča bila super, ostali dve pa čisto nasprotje._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Moji paradižniki so danes končno romali v rastlinjak, pa kar bo, pač bo. En pladenj je bil že noč prej za probo tam in ker ni bilo vidnih posledic, je šla vsa džungla na počitnice
Zdaj se moram opogumiti in notri spraviti še čilije in jajčevce, ki so bolj občutljivi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Zdaj se moram opogumiti in notri spraviti še čilije in jajčevce, ki so bolj občutljivi..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A