Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salvia officinalis - žajbelj

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakšne lepe sadike! A jim vsak dan poješ? Wink
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Metuljc, pomladi imaš najbrž vsak dan kar nekaj takih okrog sebe ;-)?

Muha, ne, sem tako kronično brez posluha, da bi umrli.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Melona, potem jih pa vsak dan z očmi ven vlečeš, da tako rastejo Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ovohavam jih pa res ko en kuža :-).
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Melona, poklon. Res so nadvse fletkani.._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Re: Salvia officinalis - žajbelj

Odgovor Napisal/-a copatka »

Malo sem v dilemi :? . Krasna grma žajblja, navadnega in ozkolistnega, imam v topli gredi, ki jo nameravava spomladi podreti in na istem mestu narediti novo, bolj trajno. Ta že čisto razpada.

Kaj naj počnem z njima, da ju spomladi naselim v novo toplo gredo? Prezimila bosta še v stari razpadajoči gredi.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ali v celoti presadi, ali pa naredi potaknjence, ali oboje. Žajbelj ni problematičen. Če ga ne boš mogla takoj na novo posaditi, grm (krepko obrezan, do najbolj spodnjih živih brstov) prestavi s čimveč koreninske grude v lonec in v senco.
Če boš delala potaknjence, kakšnega pusti kar na prostem. Zime tudi pri tebi zadnje čase najbrž niso tako hude, da ne bi prezimil. Na moji rojstni domačiji, resda na okoli 600 metrih, je na prostem prestal tudi takratne hude zime. Sredi travnika na južnem pobočju, posajen ob skalo, ki je ni bilo moč izruvati. Še vedno imam njegove potomce. :)
copatka

Hvala, Muha! Saj pri meni tudi prezimi. A v topli gredi imam ta dva zato, ker mi moj najstarejši, ki je ob hiši, vsako zimo polomi sneg, ki zleti s strehe. Mogoče bom res ta dva raje posadila kam na prosto, a varna pred gomilami snega s strehe. No ja, itak pa zime tudi niso več, kar so bile :roll: .
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Copatka, spomladi, ko boš grma obrezala, se bom priporočala za potaknjence. Moram obnoviti del vrta kjer se jo, skupaj s sivko, smiljem, dobro počutil. Pridem iskat.
Pusti ga do pomladi pri miru. Takrat bodo, kot pravi muha, preživeli vsi, grma in potaknjenci.
copatka

Velja, Metuljc! Samo raje me spomladi spomni 😉
Odgovori