Jablana - Malus domestica

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Re: Jablana - Malus domestica

Odgovor Napisal/-a živa »

Grgr, teh jablan, ki sem si jih izbrala, v našo deželico ne pošiljajo grrrrrrrrrrrrrrr

AB, nismo bili alergični v mladosti oz. za celiakijo so pač umirali od driske, so rekli. Odkar vem zase, me je bolel trebuh po določenih izdelkih, le po doma pridelani hrani ne. Šele pred letom dni sem dobila diagnoze intoleranca na gluten, vse mlečno, histaminska intoleranca in če se držim vseh teh prepovedi, sem super. Kupljeno pogrej in pojej zame ni. Me je pa en mladi alergolog na Pediatrični kliniki razsvetlil pred kratkim, da nimajo otroci alergij, le intolerance. Le kje je tip študiral?! In dokaz, da moja boljša polovica ni 100 % krivec za kronične bolezni najinih otrok, je tudi moj genski prispevek.
Alergija na kovine je tudi pri nas doma, in to na vse, tudi na zlato. Pa na ličila tudi, pa na... ah, predolg seznam

Takle mamo, ni kaj. Če ne bo hujše, bo v redu. Če ne bo treba spet tehtati pred in po užitju hrane, super. Pri nas namreč ni kaj prida telesne mase otrok.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pravkar posajeno, zalito, prikrajšano in privezano. Pa leseno ograjico je dobil okrog, da ga ne bosta psa zalivala.

Ima kdo kakšno izkušnjo z njim na podlagi m7?

Slika
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Melona, imam vprašanje, ki ni v zvezi z jablano.
Zanima me, kako daleč od debelca postavite protipasjo ograjico. Pri nas so imeli v vogalu trate ob cesti neko malo bolj posebno hortenzijo, ki so jo psi veselo zalivali. Zlasti dva večja psa sta tam imela točko vsakodnevnega obhoda. Zdaj je ni več ali pa mogoče nekaj malega životari. Meni se je zdelo, da je zet ograjico (žično) postavil preblizu in je pasji curek vseeno dosegel hortenzijo.
Uporabniški avatar
Melona

Moj je naredil kvadratno iz deščic, š in d cca 70 cm, v cca 50 cm. Za naša dva zadostuje.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Oho, krivopecelj, kul. Okusno, zdravo in imenu ustrezno jabolko. Pobiram sosedove, z dveh visokodebelnih, po moje kar sejanec. Jih je pa letos zdelala spomladanska slana, še kar se je obdrzalo, je padlo dol pred jesenjo. Obicajno pa so devesa prepolna, kis iz njih pa odlicen.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Melona napisal/-a: Ne Nov 02, 2025 6:42 pm Moj je naredil kvadratno iz deščic, š in d cca 70 cm, v cca 50 cm. Za naša dva zadostuje.
A to pomeni, da med deščicami ni bilo rež?
Uporabniški avatar
Melona

Grgr, hvala, visokodebelna jablana ... samo sanjam jo lahko. Tale naša menda zraste 3 - 4 m.

Ja, Lpmami, so reže, vendar našima ne nese toliko.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Melona, kupiš sadiko na sejancu ali MM111 in imaš visokodebelnega krivopeclja. Ali prosiš koga, da ti cepi na divjak.
Imam to jablano drugo leto. Ne morem še poročati o ničemer.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Živa, za tako jablano potrebuješ prostor, ni je problem dobiti.
Uporabniški avatar
Melona

Točno to, Metuljc, prostor.
Odgovori