Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Re: Čajota - Sechium edule
Ker moram letos vrt na zimo pripraviti malo prej, sem tudi pobral že vse Čajote. Vse male, že od frnikole naprej, so odlične pečene. Sezona je bila odlična, dobrih 600 kg je napolnilo domačo in kleti prijateljev.
Re: Čajota - Sechium edule
BRAVO!
To pa je sezona.Koliko sadik pa si imel?
Jaz sem včeraj ponoči pobrala še zadnjih 5 v rastlinjaku.Listje je že zdavnaj posnela slana.Tu smo ponoči imeli -6.
To pa je sezona.Koliko sadik pa si imel?
Jaz sem včeraj ponoči pobrala še zadnjih 5 v rastlinjaku.Listje je že zdavnaj posnela slana.Tu smo ponoči imeli -6.
Re: Čajota - Sechium edule
10 sadik in vse so bile "pridne".
Re: Čajota - Sechium edule
60 kg na sadiko! Kapo dol!
Jaz sem danes vlekla dol zmrznjeno zelenje in pri tem doslej odkrila še 10 malih, poprej skritih pod listi. Pomrznjene so, premrznjene pa ne, razen čisto majcenih. Popoldne nadaljujem s preostalim šavjem, gotovo se bo našla še kakšna.
Jaz sem danes vlekla dol zmrznjeno zelenje in pri tem doslej odkrila še 10 malih, poprej skritih pod listi. Pomrznjene so, premrznjene pa ne, razen čisto majcenih. Popoldne nadaljujem s preostalim šavjem, gotovo se bo našla še kakšna.
Re: Čajota - Sechium edule
Dokončno sem pospravila vse "vejevje" od obeh čajot. Za celih 2,5 kg se je med obilico vejevja in listja še skrivalo plodov. Največji za dobro pest, najmanjši velikosti oreha. Odrezala pol metra debelejše korenine, premera kakih 2 cm. Za jesti take niso, morda za izdelavo vrvi, je močno čvrsto-vlaknasto. Ali mora biti starejša, ali mora biti druge vrste, ali pa v našem podnebju jedilnih ne naredi.
Vidim, da je bilo dobro, da sem vsako posadila na drugačno lokacijo. Tista, ki ima manj sonca, je zarodila dobrih 14 dni prej, končala pa dober mesec prej. Primerjalno z ono, ki raste na polnem soncu in je še danes ob spravilu imela sem in tja kak ženski cvetek. Vsa gornja nepričakovana bera je šla na račun te, ki je dobila več sonca.
Vidim, da je bilo dobro, da sem vsako posadila na drugačno lokacijo. Tista, ki ima manj sonca, je zarodila dobrih 14 dni prej, končala pa dober mesec prej. Primerjalno z ono, ki raste na polnem soncu in je še danes ob spravilu imela sem in tja kak ženski cvetek. Vsa gornja nepričakovana bera je šla na račun te, ki je dobila več sonca.
Re: Čajota - Sechium edule
O, to pa je bilo veselo presenečenje. Spomladi pa moram res eno ali dve posaditi.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Čajota - Sechium edule
In kaj počnete s temi čajotami ?
Re: Čajota - Sechium edule
Jemo jih! Kot nadomestilo cuket, ki jih v zimskem času ni na domačem vrtu.
Vsak dan za zajtrk pol na tanke rezine narezane čajote, na hitro popečene na olju in potem dušene v minimalno vode, gor pa nasekljana zelišča in na koncu par rezin sira, ravno toliko, da se stopi. (No, jaz takoj na začetku dodam še žlico lanenega semena).Ali pa na koščke narezano v zelenjavnih juhah. Ali pa kuhana in zmiksana za zgostitev enolončnic. Ali pečena v pečici, kot krompir, praktično z njo povsod lahko nadomestiš krompir. Ali pohana po dunajsko, le malček dlje jih je treba pohati, ker so neprimerno bolj čvrste, kot cukete.
Vsak dan za zajtrk pol na tanke rezine narezane čajote, na hitro popečene na olju in potem dušene v minimalno vode, gor pa nasekljana zelišča in na koncu par rezin sira, ravno toliko, da se stopi. (No, jaz takoj na začetku dodam še žlico lanenega semena).Ali pa na koščke narezano v zelenjavnih juhah. Ali pa kuhana in zmiksana za zgostitev enolončnic. Ali pečena v pečici, kot krompir, praktično z njo povsod lahko nadomestiš krompir. Ali pohana po dunajsko, le malček dlje jih je treba pohati, ker so neprimerno bolj čvrste, kot cukete.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Re: Čajota - Sechium edule
Aha, saj se mi je zdelo, da je nekaj podobnega kot zelene bučke ( verjetno sem že kdaj spraševal, pa sem tudi že pozabil ).
Skratka, nič zanimivega zame, ker so mi cukete najbolj brezvezna in brezokusna zelenjava.
Sicer sem lani dobil vložene v kis ( narezane na rezine ) in tisto je bila še najbolj spodobna reč iz bučk, kar sem jih do zdaj poskusil.
Skratka, nič zanimivega zame, ker so mi cukete najbolj brezvezna in brezokusna zelenjava.
Sicer sem lani dobil vložene v kis ( narezane na rezine ) in tisto je bila še najbolj spodobna reč iz bučk, kar sem jih do zdaj poskusil.
Re: Čajota - Sechium edule
Vauuu, kakšna (ob)sodba čajote na podlagi izkušenj z cuketoAndrej Banko napisal/-a: ↑So Nov 16, 2024 8:34 pm Aha, saj se mi je zdelo, da je nekaj podobnega kot zelene bučke ( verjetno sem že kdaj spraševal, pa sem tudi že pozabil ).
Skratka, nič zanimivega zame, ker so mi cukete najbolj brezvezna in brezokusna zelenjava.