Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Peka rženega kruha z drožmi

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Z rženo moko imam prav smolo: kupila sem jo že na dveh, treh mestih, pa so se v moki vedno v kratkem času pojavile pajčevine in tudi molji. Ne vem, kje naj še poskusim. Ker mi je všeč, če dam v krušno testo poleg bele moke eno četrtino ržene.

Ko moko kupiš, jo daj, cel paket, v pvc vrečko, jo zapri in daj v zamrzovalnik. Potem jo od tam uporabljaj, pa boš rešena težav.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Hm, nasvet je dober, sem na to že pomislila, prostora je pa malo ... in ga bo zdaj jeseni še manj ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Potem pusti moko v zamrzovalniku le nekaj dni, po kakem tednu postopek za dan, dva, ponovi. Več pa lahko rečeva v živo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

brbr je napisal/a:
...
Mravlja, to so navodila, ki sem jih pisala Muhi:
...

Brbr, hvala ti. Bom dal naprej.

Mogoče se sliši čudno, a pri nas smo v tem tisočletju (zaradi raznih alergij, dermatitisov, ... ) spekli domala ves kruh doma. Radi pa zamenjamo recepturo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Peka rženega kruha z drožmi

Odgovor Napisal/-a muha »

Končno se je tudi pri meni vse nekako sestavilo in uspem speči dokaj spodoben kruh z drožmi. Zaenkrat iz pšenične moke , 85 % bele 500 in 15 % krušne tipa 850 iz bližnje kmetije.

Medtem sem osvojilal nekaj trikov, ki jih izkušene pekarice že vse poznate, a morda bo tole bral-a, tudi kdo/katera, ki s peko šele začenja. Vedno sem s hlebcem, še zlasti, če je bil bolj vzhajan ali testo redkejše, imela težave pri prenosu hlebca iz košarice v pečico. Sedaj gre enostavno:
še v košarici hlebček pokrijem s peki papirjem, čez dam kuhinjsko desko, na hitro obrnem. Ko je hlebec pripravljen za v pečico, ga z lahkoto s peki papirjem vred zadrsam direktno na vroč pladenj v pečici. Tako, kot so včasih kmečke gospodinje z loparjem vdevale hlebce v krušno peč. :D :D
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Pri nas delamo enako kot dela Muha, najprej plast peki papirja na hlebec, ki je še v košari, nato zvrnemo na krožnik. Se potem odlično posmuka na pladenj v pečici.

Enako delamo pri pici, samo da je krožnik večji. Oblikujem pa testo za pico že kar na peki papirju in oblikovano pico potem prenesem na krožnik in se obnese odlično.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz hlebce podložim s peki papirjem. Se pa zdaj mojstrim v devanju v pečico brez peki papirja. Desko, na katero bom prekucnila kruh, malo pomokam. Hlebček tudi tako lepo zdrsne z deske. Le testo ne sme biti premehko.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Kruh pečete doma? Bravo! Ni boljšega od domačega kruha. Jaz ga kupujem, ker meni se ne da packati.
Zadnjič spremenil Seasmoon, dne To Nov 19, 2024 7:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Life is like a game ... play it ...

Slika
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Z domacim kruhom je lahko kar nekaj ali pa zelo malo dela.
Kupujem moko iz dveh okoliskih mlinov, povprecna cena polbele, crne in polnozrnate je 1€/kg. V pecico dam poln pekac (2kg zmesi moke + 2l vode + samo en kvas v prahu + malo zlicko soli), iz nje pride 3,5kg slastnega kruha. Pol kile kruha, kar je povprecna dnevna poraba, me stane cca.35 centov, koliko prihranim, ce bi kupoval dober zmesni kruh brez aditivov, pa izracunajte sami 😉
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

grgr: Ne predstavljam si dobro 2 kg moke in 2 litra vode in v pekač. Narediš redko zmes in jo vliješ v pekač? Kot za biskvit? Kaj vzhajaš? A ne pride kruh ob samo enem paketku suhega kvasa malček zbit? Zdi se pa hudo enostavno za pripravo.
Če bolj natančno opišeš, bi tudi jaz kdaj poskusila na ta način.
Odgovori