Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Peka rženega kruha z drožmi
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Se pridružujem prošnji muhe. Vnaprej hvala.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Sam pečem kruh brez kvasa, po moje podobno kor Grgr.
1 kg moke, 1l vode z mehurčki (približno) - kruh je potem veliko bolj rahel, sicer je dobra tudi navadna voda, 2x pecilni prašek (en je za 500g moke) in sol. Dodam še nekaj olja, da se ne prime pekača.
Pečica na 180°C, prižgem jo preden se lotim priprave, da je segreta do takrat ko imam testo zmešano. Zmešam vse sestavine, komot so razmerja zelo približna - skoraj ne moreš zamočit. Rata en tak poc, ki se lepo odlušči od stene posode za mešanje. Maso vlijem v pekača (municije je ravno za dva podolgovata in malo višja pekača, v Tediju recimo jih imajo toliko da jih prodajajo, tudi drugje se najdejo), ki ju prej namažem z oljem.
V ventilatorski pečici se peče zadeva ca 48 minut, če je testo malo bolj tekoče, kakšno minuto več. Zvrnem na rešetko, pokrijem z mokro cunjo in pustim da se pohladi.
Nobenega mesenja, vzhajanja, packanja... ja, skoraj kot biskvit.
Po želji lahko v tak kruh dodamo jajca, semena, naredimo z mlekom... po želji.
1 kg moke, 1l vode z mehurčki (približno) - kruh je potem veliko bolj rahel, sicer je dobra tudi navadna voda, 2x pecilni prašek (en je za 500g moke) in sol. Dodam še nekaj olja, da se ne prime pekača.
Pečica na 180°C, prižgem jo preden se lotim priprave, da je segreta do takrat ko imam testo zmešano. Zmešam vse sestavine, komot so razmerja zelo približna - skoraj ne moreš zamočit. Rata en tak poc, ki se lepo odlušči od stene posode za mešanje. Maso vlijem v pekača (municije je ravno za dva podolgovata in malo višja pekača, v Tediju recimo jih imajo toliko da jih prodajajo, tudi drugje se najdejo), ki ju prej namažem z oljem.
V ventilatorski pečici se peče zadeva ca 48 minut, če je testo malo bolj tekoče, kakšno minuto več. Zvrnem na rešetko, pokrijem z mokro cunjo in pustim da se pohladi.
Nobenega mesenja, vzhajanja, packanja... ja, skoraj kot biskvit.
Po želji lahko v tak kruh dodamo jajca, semena, naredimo z mlekom... po želji.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Malenkost
Tako kot opisuje Aladin peče občasno kruh svak, pretežno "ajdovega" in je krasen.
Moj postopek pa je sledeč:
- začel sem s klasičnih pol kile moke+330ml mlačne vode+1 vrečka kvasa+žlička soli+olje za namazat kepo testa >> kruh mi je bil presuh in preveč vonja po kvasu je imel,
- potem sem poskušal vse živo, zadnjih 5+ let delam tako
- kupujem moko dveh okoliških mlinov, polbelo v lokalnih trgovinah by https://pekarna-mlin.si/ (ker je njihova polbela konkretno temna), črno in polnozrnato pa v mlinu https://www.stupnikov-mlin.si/ (polnozrnata je mnogo bolj fina kot iz drugih virov),
- kar sem poskušal, testo in kruh ne bosta zelo drugačna, če bi bila vsa moka kar npr.blagovne znamke Mercator; tudi iz mojih virov se moka obnaša različno >> včasih vodo kar "popije", včasih pač ne, v primeru uporabe samo polbele moke bi bila potrebna redukcija tekočine vsaj za 20% (kruh pa bi bil še okusnejši - česar res nočem),
- zadnje leto zmešam v mesilni posodi 1,5kg polbele + po četrt kile črne in polnozrnate moke, malo premešam (vsa mešanja so izključno s kuhalnico, kar ni za vsake roke), dodam 1 suh kvas (npr.iz Hofra), premešam, zalijem z 2 litroma mlačne-do-vroče vode, v katero sem dal čajno žličko soli, premešam, zaprem posodo in dam testo vzhajat,
- običajno na toplo, ni pa nujno sploh, niti prepih ne moti (itak je zaprto), ko se po pol ure do ure testo v posodi malo vzdigne, ga spet premešam, potem ponovim (ali pač ne),
- po najmanj uri vklopim pečico nastavljeno na maximum, kar je pri meni 250 stopinj,
- po zadnjem mešanju testo "prelijem"(ker ni ravno tekoče) v velik&visok pekač obložen s peki papirjem (najbolje se mi obnese Sparov v roli), ga pustim še pribliiižno četrt ure vzhajat v pekaču, nato pa pečica,
- pečico imam zelo "močno", zato imam nad spodnjimi grelci vedno en pekač, tega s testom pa dam eno stopnjo nad njega (enako velja za pizzo),
- 10' pečem pri 250, nato temperaturo zmanjšam na 180 in pečem še 20' - torej skupaj pol ure, lahko par minut več (brez ventilatorja, le gretje spodaj&zgoraj),
- po pol ure ga dam torej iz pečice in pekača, sledi hlajenje na namenski rešetki https://www.ikea.com/si/sl/p/laettbakad ... -20480145/ (top zadeva!),
- ko je hladen, ga običajno razrežem na 9 delov, 8 jih gre v skrinjo...
Kaj gre lahko narobe? Redko se zgodi, a se, kaj takega denimo:
- pozabim solit >> zaradi močnega okusa moke sicer je za pojest, a tudi kompost je blizu,
- približno 1x/leto se testno ne dvigne, niti malo ne >> kompost, ker tak zbit&vlažen žal res ni OK,
- pozabim na testo med vzhajanjem >> se zgodi kar pogosto, testo se prilepi na pokrov, packarija, a nobene sile, kruh izpade OK,
- prepozno znižam temperaturo >> je bolj hrustljav, v skrajni sili gre zgornja skorja preč (se zgodi vsake par let),
- pozabim na kruh med pečenjem >> če sem v hiši, se to zavoha in sile ni,
- če ne zarežem površine križem kražem z ostrim nožem, je zgornja skorja rada šibkeje povezana s "telesom" - a ni hudega, lažje se jo "rofka"
Uporabljam še sledeče pripomočke:
emajliran pekač 36*40*6
https://www.alpeks.si/artikel/4549/skle ... sto-velika
plastičen nož za testo
navadna lesena kuhalnica
Testo za pico delam podobno, a ker dam le 330 ml vode na 500g polbele moke, ga pooljanega lahko pred vzhajanjem pregnetem kar v rokah. Nato pa če vzhaja ali ne - za pico je OK
Tako kot opisuje Aladin peče občasno kruh svak, pretežno "ajdovega" in je krasen.
Moj postopek pa je sledeč:
- začel sem s klasičnih pol kile moke+330ml mlačne vode+1 vrečka kvasa+žlička soli+olje za namazat kepo testa >> kruh mi je bil presuh in preveč vonja po kvasu je imel,
- potem sem poskušal vse živo, zadnjih 5+ let delam tako
- kupujem moko dveh okoliških mlinov, polbelo v lokalnih trgovinah by https://pekarna-mlin.si/ (ker je njihova polbela konkretno temna), črno in polnozrnato pa v mlinu https://www.stupnikov-mlin.si/ (polnozrnata je mnogo bolj fina kot iz drugih virov),
- kar sem poskušal, testo in kruh ne bosta zelo drugačna, če bi bila vsa moka kar npr.blagovne znamke Mercator; tudi iz mojih virov se moka obnaša različno >> včasih vodo kar "popije", včasih pač ne, v primeru uporabe samo polbele moke bi bila potrebna redukcija tekočine vsaj za 20% (kruh pa bi bil še okusnejši - česar res nočem),
- zadnje leto zmešam v mesilni posodi 1,5kg polbele + po četrt kile črne in polnozrnate moke, malo premešam (vsa mešanja so izključno s kuhalnico, kar ni za vsake roke), dodam 1 suh kvas (npr.iz Hofra), premešam, zalijem z 2 litroma mlačne-do-vroče vode, v katero sem dal čajno žličko soli, premešam, zaprem posodo in dam testo vzhajat,
- običajno na toplo, ni pa nujno sploh, niti prepih ne moti (itak je zaprto), ko se po pol ure do ure testo v posodi malo vzdigne, ga spet premešam, potem ponovim (ali pač ne),
- po najmanj uri vklopim pečico nastavljeno na maximum, kar je pri meni 250 stopinj,
- po zadnjem mešanju testo "prelijem"(ker ni ravno tekoče) v velik&visok pekač obložen s peki papirjem (najbolje se mi obnese Sparov v roli), ga pustim še pribliiižno četrt ure vzhajat v pekaču, nato pa pečica,
- pečico imam zelo "močno", zato imam nad spodnjimi grelci vedno en pekač, tega s testom pa dam eno stopnjo nad njega (enako velja za pizzo),
- 10' pečem pri 250, nato temperaturo zmanjšam na 180 in pečem še 20' - torej skupaj pol ure, lahko par minut več (brez ventilatorja, le gretje spodaj&zgoraj),
- po pol ure ga dam torej iz pečice in pekača, sledi hlajenje na namenski rešetki https://www.ikea.com/si/sl/p/laettbakad ... -20480145/ (top zadeva!),
- ko je hladen, ga običajno razrežem na 9 delov, 8 jih gre v skrinjo...
Kaj gre lahko narobe? Redko se zgodi, a se, kaj takega denimo:
- pozabim solit >> zaradi močnega okusa moke sicer je za pojest, a tudi kompost je blizu,
- približno 1x/leto se testno ne dvigne, niti malo ne >> kompost, ker tak zbit&vlažen žal res ni OK,
- pozabim na testo med vzhajanjem >> se zgodi kar pogosto, testo se prilepi na pokrov, packarija, a nobene sile, kruh izpade OK,
- prepozno znižam temperaturo >> je bolj hrustljav, v skrajni sili gre zgornja skorja preč (se zgodi vsake par let),
- pozabim na kruh med pečenjem >> če sem v hiši, se to zavoha in sile ni,
- če ne zarežem površine križem kražem z ostrim nožem, je zgornja skorja rada šibkeje povezana s "telesom" - a ni hudega, lažje se jo "rofka"
Uporabljam še sledeče pripomočke:
emajliran pekač 36*40*6
https://www.alpeks.si/artikel/4549/skle ... sto-velika
plastičen nož za testo
navadna lesena kuhalnica
Testo za pico delam podobno, a ker dam le 330 ml vode na 500g polbele moke, ga pooljanega lahko pred vzhajanjem pregnetem kar v rokah. Nato pa če vzhaja ali ne - za pico je OK
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
GrGr: "kaj gre lahko narobe" = enako pri meni. Takole lepo čokoladen je bil predzadnji hlebec, ker sem pozabila temperaturo na 250˘C. Ampak nevzhajana pizza - nak, to pa ne gre. Sem enkrat pozabila dati noter kvas - pojedli smo samo nadev, testo je bilo trdo in kot podplat in docela neužitno.
A ure na pečici nimaš? Mene na veliko rešuje, da že vnaprej nastavim čas pečenja.
A ure na pečici nimaš? Mene na veliko rešuje, da že vnaprej nastavim čas pečenja.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Mislim, da sem le 1x komplet pozabil znižat temperaturo >> ni bilo užitno, hlebec je šel na kompost
Čokoladen je predvsem zaradi moke - samo iz polbele je precej bolj svetel.
Moje pice imajo zelo malo testa v vsakem primeru, obložene pa so KONKRETNO >> otroka pravita, da jesta samo mojo, ker so tiste v picerijah prekilave
Ura je, ni pa v uporabi, ker pečem le kruh in pice.
Čokoladen je predvsem zaradi moke - samo iz polbele je precej bolj svetel.
Moje pice imajo zelo malo testa v vsakem primeru, obložene pa so KONKRETNO >> otroka pravita, da jesta samo mojo, ker so tiste v picerijah prekilave
Ura je, ni pa v uporabi, ker pečem le kruh in pice.
Zadnjič spremenil GrGr, dne Sr Nov 20, 2024 4:24 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Grgr, lepo si podrobno opisal tvoj postopek peke kruha, hvala! Le na povezavi jaz ne vidim pekača, ampak plastično skledo za testo.
Re: Peka rženega kruha z drožmi
Malenkost.
Saj, pekac je klasicen, zelezen, emajliran, link pa je na skledo, ki je za 4kg testa ravno prave velikosti. Naprodaj je marsikje, seveda je aktualna le vecja varianta artikla.
Saj, pekac je klasicen, zelezen, emajliran, link pa je na skledo, ki je za 4kg testa ravno prave velikosti. Naprodaj je marsikje, seveda je aktualna le vecja varianta artikla.