Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Korenje - Daucus carota L.

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Prosil bi za nasvet glede korenja. Do sedaj imam slabe izkušnje, korenine so bile bolj klavrne - iz gredice cca 1m2 sem do sedaj vedno dobil morda eno kilo korenja, kar pa je za potrebe moje družinice res premalo. Sadil sem različne sorte, redčil, plel, zalival, molil... pa nič!

E, letos bo drugače si pravim, saj imam prijatelje na Gartlcu, ki mi morda lahko pomagajo. Določen imam prostor (cca 1m2), kjer želim vzgojiti okusno oranžno korenje. Mnja, prvo sajenje naj bi bilo zgodnje, nato pa še 1x kasneje na drugi lokaciji enaka površina.

Ima morda kdo kakšno preverjeno idejo katero sorto se splača sejati, da bo lepo obrodila, da bodo korenine sočne in polne okusa? Kako se vi spopadate s temi problemi in kdaj sejete korenje?

Za vsak nasvet bom zelo hvaležen.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mogoče ti lahko svetujem iz svojih slabih izkušenj.
Sejem ga še v hladnem vremenu (mama je pravila, da so ga njena mama sejali na sneg). Potem ga zalijem in pustim, da narava naredi svoje.
In naredi svoje tako, da ga precej malo vzklije. Ker imamo peščeno zemljo, mi je zdaj kapnilo, da se vrhnji sloj izsuši in korenje zato tako slabo kali. Letos sem ga sejala prvi kvadrat včeraj, zalila in pokrila s kopreno. Danes bom namesto koprene dala karton in počakala 14 dni. Pred tem naj ne bi kalil, potem bom pa skrbno gledala, kako kali in če ima dovolj vlage._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zelenc

Ja jest bom v dveh dneh preštihal svoj gartlc, tako da potem lahko grem v akcijo. Se torej splača en del kar takoj posjati glede na tople dni in prekriti s kopreno? Danes sem zemljo do potankosti oplel, načeloma pa je rodovitna, vsako leto zmerno gnojena in ni kamnita.

Glede sorte ne vem več kaj bi. Spomnim se, da mi nantes ni dobro obrodil, pa še ene 2, 3 vrste sem tut poizkusil (flake?), pa nisem imel sreče.

lpmami, hvala za hiter odgovor :-)
Tiana

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Še en nasvet, ki sem ga dobila na enem predavanju:
-za težko ilovnato zemljo svetujejo koničasto korenje (kot recimo Flaker)
-za peščeno zemljo pa zaobljeno (mislim, da je Nantes te sorte)
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Zelenc pozdravljen
Lani sem zgodaj sejala korenček Kuroda-Pridih Azije v vašem vrtu. Bil mi je všeč.
Včeraj sem ga posejala skupno z rdečo redkvico. Ko redkvico puliš istočasno rahljaš korenček. Super se to obnese. Še to ti povem, da ga sejem konec junija in ga imamo ohoho še pozno jeseni.
Pa pokrijem ga tudi s kopreno.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Mi letos ciljamo na korita z globino 40cm. Baje, da lahko raste bolj na gosto in če je substrat povečini kompost naredi zelo debel koren... Bomo videli.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tiana je napisal/a:
Še en nasvet, ki sem ga dobila na enem predavanju:
-za težko ilovnato zemljo svetujejo koničasto korenje (kot recimo Flaker)
-za peščeno zemljo pa zaobljeno (mislim, da je Nantes te sorte)

Lahko potrdim iz prakse. Nisem poslušala predavanja, kar tako je ratalo Wink .

Kuroda je super. Že dve leti ga sejem namesto Nantesa, se mi zdi, da mi bolje obrodi in da je zgodnejši. Za pozno rabo in zimo pa vedno Flaker.
Zelenc

Mnja, danes bom v zemljo potisnil neko sorto nantesa. Ne vem od koga je, ni pa od Semenarne. Mi ga je mama prinesla, pravi da ji ga je svetoval prodajalec v KZ, pa ji je lani bogato obrodil.

Bomo videli...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz vedno sejem Nantes, pridelek nikoli ni kaj prida, zemlja je pa prepustna peščena. Letos sem gledala neke Nantese - izboljšane in neke brez stržena, pa sem se odločlia kar za klasiko - Nantes. Posejala, pokrila s kopreno, da se ne izsuši, pa upam, da bo bolje kot prejšnja leta. Aja, pa v "postelji" ga greje neoprana ovčja volna._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Zelenc

Koprene še nisem uporabljal, bom letos probal, hvala za nasvet. Koliko časa pa naj bi bilo korenje prekrito s kopreno? Dokler ne skali?
Odgovori