Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Ok, ok, sem zastopil, hvala. Ravnokar pa poizkusil olivno olje, v katerem se je pol leta kopala moruga. Uf, hudo...
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Rabim en mali nasvet. Kdaj vi "vlažite" to se pravi špricate po rastlincah čilijev? Čez dan v vročini verjetno ni priporočljivo? Sedaj sem jih preselil v rastlinjak kjer je čez dan cca 30°C in so listi nekaterih rastlin kar malo povešeni oz. uveli. Zaliti pa so zadosti. Verjetno je najbolje špricat zvečer ali pa zjutraj po moje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Opoldanskega venenja nikakor ne boš preprečil, najprej morajo rastline razviti dovolj debelo kutikulo čez listno povrhnjico, česar v inkubatorskih razmerah dosedanjega gojenja seveda niso naredile. V času, ko rastline iz zadosti namočene prsti ne morejo privzeti toliko vode kot jo skozi listne reže (in povrhnjico s skrajno skromno kutikulo) izgubijo s transpiracijo, bodo venele. Če jih boš škropil, boš sicer povečal zračno vlažnost okoli njih, morda zmanjšal transpiracijo, nikakor pa s tem ne boš pripomogel k razvoju kutikule. tako boš rastline kaj slabo pripravil na življenje.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Hvala za razlago. Do včeraj seveda niso bile nikoli na več kot 22°C, tako da je pojav venenja logičen. Bom pa potem z škropenjem še malo počakal, naj se najprej privadijo na višje temperture.
Letos prvič gojim v rastlinjaku, tako da se še malo "lovim". Embarassed
muci123

Odgovor Napisal/-a muci123 »

Imam par vprašanj ,

moji malčki so stari slab mesec in sem jih čez vikend ,ko je bil tako lep sonček dal na sonce(hotel sem le dobro) vendar jim ni godilo najbolje ,skoraj bi jih skurilo.
Sedaj sem jih dal nazaj na notranjo okensko polico,vendar zaradi troslojnih stekel ,ki slabo prepuščajo sončne žarke in toploto ne vem kaj naj ...
Kdaj jih lahko damo direktno na sonce?
Kakšne morajo biti že rastlinice(velikost ,steblo...)?
Kdaj dobijo dovolj močno steblce ,da so primerne za direktno sonce ali za v senco na balkon in koliko časa so lahko na njem?
Hvala vsem za odgovore....
Peter
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

mucki napopaj sliko, da bomo videli koliko so veliki čiliji. Take rastline je treba postopoma ven dajati. NE na hudo vročino in ne na veter. Ja je malo zamudno vse skupaj. Meni se vse skupaj ni prav dobro obneslo. Nošenje v rastlinjak in nazaj v klet. Sploh ko sem jih vračal nazaj je pihal premočan veter. Sedaj so malo ostali na isti rasti. Špricanje Trocki pa sedaj tam nekje okoli 19h nič prej. Pa rahlo, da jih ne boš preveč zalil._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
muci123

Odgovor Napisal/-a muci123 »

O hvala za odgovor,vidiš tega verjetno nihče ni povedal kako ravnati z majhnimi...
Imam pa slikice na strani 60.
Poglej in mi povej kaj meniš!
Hvala ti....
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Pomembno je le to, da rastline postopoma (!) navajaš na zunanje vplive. Jest sem začel tako, da sem jih dajal ven za eno uro, ko sonce ni nabijalo do amena, postopoma zadevo raztegoval in zdej so brez problemov zunaj od 13 - 18h. Zaenkrat je tako, kaj pa bo naprej, pa ne vem.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Da se še jaz malo vzorčno pohvalim. Enkrat letos že omenjani Hungarian Wax iz semen od mfranca, ki je najbolj scartlan. Izgleda, da se je odločil in bo to vse za prvo rundo. Seveda je kar nekaj plodov še majhnih, novih poganjkov pa ni videti.

in malo pretegnjen "Erika", ki se je že začel šopiriti s plodovi.

Ostalo društvo ni dosti za slednjim. Sem ravno danes enega vsake sorte presadil v večje lončke, da se okrepijo.
Dve sadiki Malaguetas sem spustil v višavo in odstranil vse zalistnike do prve rogovile. Na ta način bom probal dobiti drevesno obliko in saditi v lonce.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

muci bodi previden nič drugega ti ne bom povedal. Sonce in veter te dni nista prijatelja za tvoje sadike . Postopoma in srečno._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori