Ptičje krmilnice

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Ptičje krmilnice

Odgovor Napisal/-a muha »

Posebne gneče na naših krmilnicah ni. Nekaj siničk in občasno jata čižkov, ki hitro sprazni sončnice, sledijo vrabci, a v manjšem številu, kot običajno. Čopastih siničk še ni, plavčkov tudi ne, niti brzglezov in kalinov ....
Stalna obiskovalca sta le detla na lojnih pogačicah. Trenutno se oba paseta, vsak na svoji. Prav lepo ju je videti.

Za ozadje služi v ivnate čipke odeto vejevje.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pri meni pa že vso sezono živahno, le v dneh, ko je 10 in več stopinj, promet malo upade.
Velike sinice, plavčki gorske in/ali močvirske sinice, te je tezko ločiti so stalni gostje. Občasno kak menišček, ščinkavec, redko kak vrabec. Tu in tam skupinica liščkov.
Na jablani in pod njo občasno opazim taščico.
Zelo pogrešam brgleza lanj je bil stalen gost.
Lojnih pogač in loja še nisem obesila, pa bom.
Ja, občasno v vejah dreves opazim kose.
Dolgorepke, dleska, čopaste sinice in še kateri, recimo zelenci in čižki se še niso prikazali.
Vreča sončnic se vseeno kar opazno prazni.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Pri meni je lepo živahno na krmilnici in pod njo. Je pa skoraj pol manj kot v obdobju večjih minusov. Takrat sem nasula po trikrat na dan do roba, zdaj dvakrat, a ne do roba. Imajo tudi lojno pogačo domače izdelave s sončnicami in malo drobne koruze in polkilsko od Agrolita, pa ni hudega navala nanju.
Glede pestrosti je pri meni tako: malo slabo vidim, tudi z očali, malo ptic ne poznam dobro. Tako niti ne vem povedati, kaj vse obiskuje mojo krmilnico. Nisem se še "naučila" ščinkavca, brgleza, meniščka, dleska ... Pomagam si s knjigo Življenje s ptiči. Če bi imela še kakšno dodatno sliko ptic v letu, bi bila pa še bolj v pomoč.
Poleg tega krmilnica privablja tudi naša dva mačka (no, verjetno, tisto, kar jo obletava). Sem zaman upala, da se bosta kaj naučila od sosedovih starejših mačkov, ki se za ptičke v krmilnici ne zmenijo.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Uh pri meni je zelo živahno na krmilnici. Prihajajo siničke, plavčki, vrabci, ščinkavci, zelenci in dleski so se pojavili. Liščki pa še niso prišli. Meniščka tudi še nisem opazila. Pa čeprav po mojem je prisoten. Še nikoli pa nisem videla na krmilnici brgleza, čižka in kalina. Tukaj pri meni ne prihajajo. Za kose sem pa dala jabolko na kaki. Krmilnico polnim od 1x pa do 2x na dan.

Na vsake toliko časa se pojavi tudi detel in včasih vidim taščico, ki išče hrano po tleh.
Pol pridejo tudi srake, šoje in grlice na naš vrt.

Danes se vidi, da je mraz, ker so ptice neverjetno hitro spraznile krmilnico.
Zadnjič spremenil Seasmoon, dne Ne Jan 05, 2025 10:22 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Uporabniški avatar
Seasmoon

Lpmami, jaz si pomagam z daljnogledom, ko želim videti, da kateri ptički prihajajo na krmilnico in, če kakšnega ne poznam ... pol si zapomnim njegovo barvo perja in grem pogledati na net, da katere ptice so redni obiskovalci krmilnic in jo najdem.

Slika
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Hja, daljnogleda (še) nimam.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Zelo slabo poznam ptice, samo za kose dam roko v ogenj, da so res kosi. In so, na brajdi namenoma pustiva nekaj grozdov, s katerimi se kar dolgo zabavajo. V hiški je pa pestro, pod njo tudi. Lojne pogače sem delala samo eno leto, pa jim ni bilo kaj dosti zanje, so se raje drenjali po hiški s sončnicami. Poseben posladek dobijo na okenski polici. Orehe potolčem in potrosim z lupino vred. Tako vneto kljuvajo, da imam lahko nos na šipi, se nič ne bojijo. Pod oknom pa veselica, ker ta zgornjim veliko koščkov pade na tla.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

O ti liščki, li! Okupirajo krmilnico, da noben drug ptič ne more zraven. Zato za siničke obešam lojne pogačice, nanje liščki ne grejo.
Uporabniški avatar
Seasmoon

Hehe koliko liščkov imaš na krmilnici. Ja, lepo. To so zame najlepše ptice, ki prihajajo na krmilnico. Na žalost toliko kot imaš ti liščkov imam jaz vrabcev. Liščkov letos še nisem opazila na naši krmilnici.

Slika
Odgovori

Vrni se na “Obiskovalci iz narave”