Fantje, hvala za napisano. Poučno.
Po decembrskem beljenju mi je ostalo slab liter jupola, pa sem ga mislil nekako porabiti - "zero waste". Ga bom porabil za "retušo" sten, vnuki imajo radi umazane prste. "Teh nekaj šib" pa bo letos pri meni ostalo nebeljenih.
Škropljenje - kaj, kdaj in s čim
-
Andrej Banko napisal/-a: ↑Po Jan 13, 2025 1:05 pm Ja, če želiš tudi razkužiti drevesno skorjo, potem apno ( zaradi visokega pH ).
Drugače pa je skoraj bolje z Jupolom, ker bo dlje gor držalo. Nič bati, ni praktično nobenih nevarnih stvari notri ( le veliko "kalcija in vlaknin" ). Imamo interno foro, da bo kmalu za na kruh namazat ...![]()
Andrej Banko napisal/-a: ↑Sr Jan 15, 2025 10:42 am Izotiazolinoni ( MIT, CMIT, BT ) kot konzervansi so skoraj povsod. Preberite, kaj piše na šamponih, sredstvih za pomivanje posode ...
Koncentracije so nizke, skoraj vsako leto nižje. So ene redkih snovi, ki so še dovoljene za "in-can" zaščito. Žal skoraj vsi proizvodi na vodni osnovi potrebujejo nek konzervans. Edini zidni premaz brez konzervansov je apneni belež !
Vse ostalo brez tega zgnije. Na primer Jupol brez tega v nekaj dneh prav grdo zasmrdi. V kakšnem mesecu ali dveh pa postane ogabna, rumenkasta in smrdeča brozga brez konsistence. Mikroorganizmi "pojejo" - razgradijo gostilo in vezivo ( mikroplastiko ).
Bodo kar precejšnji izzivi za industrijo, če se še to ukine ...
Andrej Banko - tole mi ne gre "iz glave" - bi ti uporabil jupol za premaz dreves?
.
-
Re: Škropljenje - kaj, kdaj in s čim
Ali je že kdo kupil kakšen pripravek po uveljavitvi novaga Zakona o fitofarmacevstkih sredstvih in do kdaj bomo še lahko kupovali "navadni" uporabniki, ki imamo izkaznice?
-
- Kraj: Domžale
ck, izkaznico lahko uporabljaš do poteka veljavnosti. To je pa pri vsakem različno, odvisno kdaj je oseba zadnjič delala obnovitveni test.
Danes so pri Ljudje in zemlja malo govorili o tej temi. Rekli so, da je bila to "ideja" Bruslja.
So pa tudi omenili, da naj bi razširili nabor pripravkov, ki bodo v prosti prodaji ...
Danes so pri Ljudje in zemlja malo govorili o tej temi. Rekli so, da je bila to "ideja" Bruslja.
So pa tudi omenili, da naj bi razširili nabor pripravkov, ki bodo v prosti prodaji ...
-
- Kraj: Domžale
Re:
Jaz osebno brez težav in zadržkov.
Saj tudi vsako leto zamazujem rane na drevesih s "cepilno smolo", ki je dejansko le kvalitetnejši premaz na bazi organskega polimera, največkrat akrilata ali stiren-akrilata. No, vsaj večina trgovinskih izdelkov bazira na tem.
-
Danes sem pri trgovcih preverjal možnosti nakupa fitofarmacevtskih sredstev. Z veljavno izkaznico ni problema, dokler je veljavna (moja poteče aprila letos). Sem naredil malce zaloge.
-
Re: Re:
Andrej Banko napisal/-a: ↑Ne Jan 19, 2025 11:35 pm
Jaz osebno brez težav in zadržkov.
Saj tudi vsako leto zamazujem rane na drevesih s "cepilno smolo", ki je dejansko le kvalitetnejši premaz na bazi organskega polimera, največkrat akrilata ali stiren-akrilata. No, vsaj večina trgovinskih izdelkov bazira na tem.
Andrej Banko, hvala ti za odgovor. Tega se v svoji "šoli" sadjarjenja še nisem učil. : )