Nekaj časa nazaj sem se odločila naš jedilnik obogatiti z ajdovo kašo. Zame je bilo to nekaj novega in sem morala pobrskati po receptih. Koliko vode, koliko soli, kako dolgo kuhati?
Kar nekaj poskusov se je izteklo v komaj užitno brozgo. Končno sem le prišla do pravega recepta, ki da lepo čvrsto-mehko, ravno prav sočno zrnje.
- razmerje: kaša : voda 1 : 1,5 Večina receptov pravi 1:2 ali pa celo samo " v večji količini vode". Ta "večja količina" pomeni, da moramo stati zraven in jo odliti ravno pravi čas, če ne bomo dobili razkuhah brezokusen čmok. Če se zrnje preveč napije vode, izgubi na okusu.
- kuhanje: 10 minut vretja je več kot dovolj. Jaz kuham v mali AMC posodi, kar pomeni, da takoj, ko zavre, plin ugasnem, počakam 10 minut in je ravno prava.
- sol: prvič pičlo, zares pičlo, potem po lastnem okusu. Preveč soli, vsaj zame, močno poslabša okus.
Tako kuhana ajdova kaša je izvrstna (kdor jo ima rad) priloga k dušenim zrezkom in podobnim jedem. Običajno je skuham nekaj več. Prav pride za malico v službi, z dodatkom tune iz konzerve in še in še ...
Ajdova kaša - kako jo skuhati
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17587
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
-
- Prispevkov: 8156
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Re: Ajdova kaša - kako jo skuhati
No, jaz pa jo kuham kot rižoto. Najprej na olivnem olju malo razpustim nasekljano čebulo, nanjo stresem kašo, ki jo prej namočim, malo prepražim, da vpije maščobo, zalijem z malo vode, solim in potem postopoma, po ptrebi, še dolivam vodo. V kašo proti koncu umešam še malo kisle/sladke smetane.
-
- Prispevkov: 771
- Pridružen: Če Mar 13, 2014 1:00 am
- Kraj: Štajerska
Re: Ajdova kaša - kako jo skuhati
Pri nas smo kašo največ uporabljali namesto rezancev v juhi.
Tudi, če jo uporabim za neko prilogo, jo skuham v juhi. Strinjam se, da ne sme biti razkuhana.
Tudi, če jo uporabim za neko prilogo, jo skuham v juhi. Strinjam se, da ne sme biti razkuhana.
-
- Prispevkov: 2518
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Re: Ajdova kaša - kako jo skuhati
pri nama je kaša tudi kot priloga. Razkuham je nikoli ne.