Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, voluhar Rolling Eyes . Skozi leta vrtnarjenja sem se marsikaj o njem bridko naučila. Zdaj imam vse, kar ima rad, v dvignjenih gredah z mrežo spodaj. Na največji, glavni gredi imam pa samo še pridelke, ki mu ne gredo v slast. Se mi zdi, da so se v glavnem kar odselili zaradi pomanjkanja hrane. In res ga z batato ne želim vabiti nazaj in ponovno gostiti Wink ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
živa
Kraj: Žiri-NM

Re: Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas

Odgovor Napisal/-a živa »

Decembra sem začela ukoreninjati sladki krompir popolnoma drugače kot običajno. Idejo mi je dala Brbr in moj krompir. poškodovanega in sumljivega imam na toplem in svetlem. ta je začel kaliti. Odrezala sem koščke in dala v zemljo ne več kot dva prsta na debelo. Odlomim in dam v vodo. Če bodo veliki poganjki, jih bom odlomila z vsaj enim pravim listom, da bo naredila vejica nove korenine.
tako izgledajo:
Slika
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Uuu, Živa, si pa pohitela z vzgojo. lepi so.
Moram pogledati moje v kakšnem stanju so. če so zaćeli odganjati, jih bom začela vzgajat...
živa

Ja, res poganjajo kot nori, so gomolji na toplem in svetlem. Letos izgleda, da ne bom brez sadik. Pišem pa zato, da preberejo tudi drugi, da lahko samo kaleči odrezani košček dajo v zemljo in dobijo sadike. Ni treba debelega gomolja dajati v vodo, za velikost gomolja je tudi Metuljc enkrat napisala, da ni pomembna.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mojih še nisem dala v vodo. Me pa zanima, ali je potrebno delati sadike iz poganjkov, ali pa bi bilo čisto v redu, če bi posadili kar te odganjajoče koščke? No, mogoče bi odgnalo preveč poganjkov in bi imela rastlina preveč zelenja...

Kaj menite?
živa

Brbr, saj ni treba dati v vodo, jaz sem koščke dala v zemljo, odtrgane poganjke pa v vodo.

jaz sem posadila en kaleči krompir direktno v zemljo in dobila jeseni nič uporabnega, ker so se delali samo poganjki. Tudi to sem poskusila.
Odgovori