Čajote so dosedaj lepo prezimile. Le kakšnih par je preveč bolnih končalo v sekundarnem kompostniku (za grmovnice), na vrtnega jih raje ne dajem, da se ne bi kaj preneslo v naslednje leto. Nekaj sem jih še uspela obrezati, 90 % je pa zdravih. Tiste, ki so bile pobrane zadnje, so še napete in lepo zelene. Prenekatera še vedno z mehko kožico, ki je ni potrebno olupiti. Starejše so bolj zasušene in zgrbančene, a še vedno dovolj sočne za kuho.Odganjajo še ne, jim v prezimovališču ni bilo dovolj toplo. S sajenjem bom pričela šele sredi marca.
Če bi imela hladilnico, bi vse čajote pobirala v fazi mehke kožice. Čisto nič bolj niso občutljive na prezimovanje, od onih z utrjeno.
Čajota - Sechium edule
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
-
- Kraj: Ljubljana
Re: Čajota - Sechium edule
Že kdo seje (ali karkoli že
čajote?

-
Čajot se bom lotil čez kakih 14 dni. Podobno kot pri Muhi, je večina zadnje pobranih videti še precej sveže in z mehko lupino. Nekaj je vseeno že nagubanih in kalečih, pri vsakem pregledu pa kako tudi zavržem. Zaradi obilnega pridelka sem jih nekaj celo prodal.
- Peter
- Kraj: Lucija
Jaz sem dal 2 komada v stanovanje, da začnejo kalit, če vrtna ne bo pognala.
Čez kakšen teden bom dal na zemljo v 10l posodi.
Čez kakšen teden bom dal na zemljo v 10l posodi.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Skrbno sem v kleti hranila zadnjo čajoto od Muhe v upanju, da jo bom lahko posadila - pa ji ni uspelo. Začela je gniti, no, bolj plesneti, in ko sem tisto rjavo meso obrezala, je ostala samo peška z zelo malo mesa. Pa čajotica je bila bolj mlada, lupina še ne preveč trda 

- muha
- Site Admin
Za čajote so bolj, kot kleti, primerna podstrešja. Imeti mora suho in zračno okolje (buhvari zavijat v papir in tako zavite še v kartonske škatle!).
Letos opažam, da nikakor ne pričenjajo kaliti. Tudi peške, ki jih izdolbem, še nimajo koreninic, niti po par dnevih v vlažnem papirčku ne. Nobenega kalčka mi ni bilo treba odlomiti. Dve sem posadila celi, pri njiju se že čuti, da so koreninice zagrabile v zemljo, saj se ne pustita več dvigniti od tal.
Letos opažam, da nikakor ne pričenjajo kaliti. Tudi peške, ki jih izdolbem, še nimajo koreninic, niti po par dnevih v vlažnem papirčku ne. Nobenega kalčka mi ni bilo treba odlomiti. Dve sem posadila celi, pri njiju se že čuti, da so koreninice zagrabile v zemljo, saj se ne pustita več dvigniti od tal.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala, Muha, za pojasnilo. Naša klet je kar precej vlažna.
En konček podstrešja pa res imam. Bodo letos čajote delale družbo moji volni, če bo po sreči, da bom kakšno od kje dobila.
En konček podstrešja pa res imam. Bodo letos čajote delale družbo moji volni, če bo po sreči, da bom kakšno od kje dobila.
- muha
- Site Admin
Le zmrzniti ne sme. Kar je do plus 1, je še vse v redu.
Svoje sem imela v 4 zračnih gajbicah eno vrh druge, samo po eno vrsto plodov v vsaki, pritisnjene ob notranji zid. Od tistih, ki so bile v gajbi na tleh, se pravi najmanj zračno, jih je bilo pol načetih. V vrhnjih pa vse zdrave.
Svoje sem imela v 4 zračnih gajbicah eno vrh druge, samo po eno vrsto plodov v vsaki, pritisnjene ob notranji zid. Od tistih, ki so bile v gajbi na tleh, se pravi najmanj zračno, jih je bilo pol načetih. V vrhnjih pa vse zdrave.