Čajota - Sechium edule

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Čajota - Sechium edule

Odgovor Napisal/-a muha »

Čajote so dosedaj lepo prezimile. Le kakšnih par je preveč bolnih končalo v sekundarnem kompostniku (za grmovnice), na vrtnega jih raje ne dajem, da se ne bi kaj preneslo v naslednje leto. Nekaj sem jih še uspela obrezati, 90 % je pa zdravih. Tiste, ki so bile pobrane zadnje, so še napete in lepo zelene. Prenekatera še vedno z mehko kožico, ki je ni potrebno olupiti. Starejše so bolj zasušene in zgrbančene, a še vedno dovolj sočne za kuho.Odganjajo še ne, jim v prezimovališču ni bilo dovolj toplo. S sajenjem bom pričela šele sredi marca.

Če bi imela hladilnico, bi vse čajote pobirala v fazi mehke kožice. Čisto nič bolj niso občutljive na prezimovanje, od onih z utrjeno.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Že kdo seje (ali karkoli že :) čajote?
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Čajot se bom lotil čez kakih 14 dni. Podobno kot pri Muhi, je večina zadnje pobranih videti še precej sveže in z mehko lupino. Nekaj je vseeno že nagubanih in kalečih, pri vsakem pregledu pa kako tudi zavržem. Zaradi obilnega pridelka sem jih nekaj celo prodal.
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Jaz sem dal 2 komada v stanovanje, da začnejo kalit, če vrtna ne bo pognala.
Čez kakšen teden bom dal na zemljo v 10l posodi.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Skrbno sem v kleti hranila zadnjo čajoto od Muhe v upanju, da jo bom lahko posadila - pa ji ni uspelo. Začela je gniti, no, bolj plesneti, in ko sem tisto rjavo meso obrezala, je ostala samo peška z zelo malo mesa. Pa čajotica je bila bolj mlada, lupina še ne preveč trda :(
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Za čajote so bolj, kot kleti, primerna podstrešja. Imeti mora suho in zračno okolje (buhvari zavijat v papir in tako zavite še v kartonske škatle!).

Letos opažam, da nikakor ne pričenjajo kaliti. Tudi peške, ki jih izdolbem, še nimajo koreninic, niti po par dnevih v vlažnem papirčku ne. Nobenega kalčka mi ni bilo treba odlomiti. Dve sem posadila celi, pri njiju se že čuti, da so koreninice zagrabile v zemljo, saj se ne pustita več dvigniti od tal.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Hvala, Muha, za pojasnilo. Naša klet je kar precej vlažna.
En konček podstrešja pa res imam. Bodo letos čajote delale družbo moji volni, če bo po sreči, da bom kakšno od kje dobila.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Le zmrzniti ne sme. Kar je do plus 1, je še vse v redu.
Svoje sem imela v 4 zračnih gajbicah eno vrh druge, samo po eno vrsto plodov v vsaki, pritisnjene ob notranji zid. Od tistih, ki so bile v gajbi na tleh, se pravi najmanj zračno, jih je bilo pol načetih. V vrhnjih pa vse zdrave.
Odgovori