Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovori
brbr

Re: Artemisia dracunculus - pehtran

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pred leti mi je koreninico dala Copatka. Posadila sem ga na konec grede, kjer ima mir, ker ga bolj ali manj pustim pri miru. Raste v sožitju z drugimi rastlinami, ki jih ene dvakrat, trikrat v letu postrižem. Zaenkrat se mi zdi, da se dobro počuti in precej širi. Tako sem ga že kar nekaj izkopala in dala naprej, tudi Gartlčanom. Raste pa v bolj senčem koncu. Sonce ima bolj v popoldanskem času.

Pred mrazom ga nič ne zaščitim. Pustim samo vse rastlinje okoli, kakor tudi njegova odmrla stebla. Ta bom porezala ob prvem, spomladanskem čiščenju..

Trenutno izgleda takole:

Slika

Lpmami, ker vem, da imaš ti rada vse dosti bolj "spedenano", ti tala moja vzgoja verjetno ne bo pisana na kožo. No, mogoče se oglasi Copatka in pove, kako ga ona neguje. Tudi glede zimskih razmer bo ona bolj merodajna...
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Ja, res Brbr, tudi meni si ga dala lansko pomlad. Je že zunaj. Brez zaščite je bil čez zimo, oa celo poletje na soncu. Se mi zdi, da se kar dobro razrašča. Je kar precej poganjkov nastalo iz tistih dveh koreninic.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Pri meni ga najde vsakih toliko let voluhar in kupim novega. Lani sem pustila namensko nekaj dolgih vej in jih pogrubala. Letos sem že nekaj plevela ven izrezovala. Začel je poganjati. Če bo kaj iz pogrubanih vej, pa bom videla.
Kaj delate iz njega? Jaz samo potico, ki jo tudi sama jem, saj te nihče ne mara. Namočen v kisu mi pa na solati ne potegne.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi pri meni je že pokukal ven. Tudi jaz ga uporabljam samo za pehtranovo potico, pa mislim, da sem ga lani nekaj posušenega dala tudi v mešanico zeliščnega čaja.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Piščančji zrezki v smetanovi omaki s pehtranom, recimo.
Menda smo Slovenci edini, ki uporabljamo pehtran v sladkih jedeh.
Biskvit z dodanim pehtranom, pehtranovi polžki,....
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Zrezki v smetanovi omaki - zanimivo. Poskusiti malo enkrat ne bo greh, da se vsega ne vrže stran, odvojiti eno porcijo in dodati pehtran.
v to smetanov omako jaz dajem žajbelj in rožmarin poleg majarona. Predvidevam, da pri pehtranu prvi dve začimbi odpadeta, ker sta zelo močni.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mi ga jemo tudi v smetanovi omaki kot polivko za testenine, pa v štrukljih, seveda. Valiko ga spijemo tudi posušenega, v čajnih mešanicah. Np, veliko ga pa ostane na rastlini.
Odgovori