Ptičje gnezdilnice

Odgovori
Dajmar

Re: Ptičje gnezdilnice

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Lončena je zato boljša, ker detel ne more vanjo. Pri meni je prevrtal plastičmo cev. Lokalni lončar Kržan iz Zalok jih izdeluje za eno hoče 20 evrov,.tel.041646944.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Mene tudi zanima, kako se čisti - a je to prepuščeno kar vsakokratnim stanovalcem?
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Dajmar, razumem. Ja, pri nas je veliko detlov in žoln. Jaz sem se spraševala, da kako se obnese lončena, ko piha burja preko 100km/h (na primorskem pogosto piha burja) in mislim, da pri temu ne bi smelo biti težav, ker je že res, da tista lončena visi na drevesu. Ampak sem ugotovila, da je tudi precej težka. Zagotovo, ko piha burja se gunca, sam ne veliko. Pa najbrž so lončene bolj trajne od lesenih.

Lpmami, tista lončena gnezdilnica se nahaja blizu ene stare zapuščene hiše v objemu enega naselja, ki je obdan z gozdom. Po mojem nekdo, ki živi v tistem naselju je postavil tam valilnico in skrbi zanjo in jo čisti.
Zadnjič spremenil Seasmoon, dne So Mar 29, 2025 10:14 pm, skupaj popravljeno 4 krat.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Dajmar

Lpmami napisal/-a: So Mar 29, 2025 6:21 pm Mene tudi zanima, kako se čisti - a je to prepuščeno kar vsakokratnim stanovalcem?
Ko se mladi speljejo, jo je treba očistiti. Čisčenje je s spodnje strani, dno se pridvigne in umakne. Jaz jih še plinskim gorilcem ožgem da uničim morebitne zajedalce. Če pozabim,
ni drugega rodu.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Se pravi najmanj 2x na leto moraš očistiti gnezdilnico. Morda celo 3x, če ptice prezimijo v gnezdilnici, ker tudi to se dogaja.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Dajmar

Slika
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Je pa tale lončar dobro domislil svoj izdelek.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz imam pa z lončenimi gnezdilnicami slabe izkušnje. Imam dve, ki sta že vrsto let obešeni, a v nobeni še ni nikoli nihče prebival. Verjetno nista na pravi lokaciji....

Obe sta zelo enostavni za vzdrževanje. Ob priliki poslikam in opišem.
Odgovori