Radič - Cichorium intybus

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Re: Radič - Cichorium intybus

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Castelfranco je slasten in lep, a vsaj pri meni je tudi s sadikami kilavo. Nekje do tvorbe glav/ic se gre, potem pa ga pocasi, a zagotovo pospravijo polz/ki in gnitje.

Najlepsi radic mi uspe, ko posadim prve sadike - zato ze oprezam za njimi. Posejal pa sem katalonskega, ki ga obozujem in sadik kako leto sploh ni za dobit (no, jih pac poberejo drugi).
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Vedno sejem radiče, ker endivija na moji njivi ne dela. Radiče sejati v mojo sušo je izziv, lani sem senčila z nekaj plastmi senčilne mreže, da je kaj ostalo. Zelo lepo so delale glave, kot ste videli na fotkah, vse sorte, le Mantovana ni naredil ničesar, sedaj dela samo zelenje. toliko radiča sem imela, da sem podarjala sosedom, ki imajo dovolj zemje ob hiši za pridelavo, pa se jim ne da delati. Navkljub dvema legloma voluharjev in ujetih cca 12 med radiči, smo se ga prenajedli.
Sedaj ga bodo jedle kure, jaz pa njihova jajca. Ga je še veliko, vendar kot sem napisala, le Mantovana je ostal in nekaj rdečih, ki niso naredili glav, malo jih je.
Jeseni sem poskusno nekaj radiča presadila na prosto in tudi na prostem ima lepe glave. Slabost je le, da ne moreš rezati pomrznjenih oz. ko je sneg. Zato jih imam pokrite, da vedno lahko odrežem.
naveličala sem se radiča, sedaj jemo glave Posavke. skoraj vsak dan je solata, razen ko imamo kislo zelje in repo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Imam nekaj sadik zimskega radiča, ki pa je bil sajen prepozno in ni naredil glavic. Pustim jih, naj rastejo, dokler je prostor, potem gredo v skledo in na mizo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Pri nas imamo radič radi. Zato vsako leto gojim več sort. Med mojimi favoriti sta tako Mantovana. Tudi pri meni naradi rozete, ne zaprtih glav, kar mi je še ljubše, ker lahko trgam samo zunanje liste, srček pa raste naprej. Je svetlo zelena, z zelo mehkimi listi. Trenutno bi jo po mehkobi listov primerjali z Majsko kraljico.
Od rdečih pa je na prvem mestu Verona. Tudi ta ima pozimi in spomladi rozeto z mesnatimi rdečimi listi. Včasih gojim tudi Anivip, ki prav tako naredi rdeče rozete. Vsi odlično prezimijo. Dobro prezimi tudi Bianco invernale, ki pri meni naredi rahlo glavico s svetlozelenimi listi z malo rdičih lis. Listi so mehki.

Od ostalih gojim še: Bianco di Milano, ki dobro prezimi, a listi se mi zdijo neko pusti, žilavi. Treviški rasdič, ki pa slabo prezimi.

Najmanj rada imam Castelfranca in Pallo rosso. Prvi ima za mene kar trde list, druga pa pozimi rada gnije. Pa tudi malo pustega okusa se mi zdi.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zame pa Palla Rossa, vsaj po okusu, kar zmaga. Res pa je, da dokaj rad začne gniti. Letos bom poskusil Palla Rossa 5, morda bo bol trpežna.
Tale tvoj Bianco Invernale mi tudi deluje zanimiv ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Palla Rossa je bolj ko ne za jesensko pobiranje. Meni zelo všečen. Zgodnja setev naredi lepe glavice. Castelfranco je krhek in mehak, če je prava sorta. Tak je bil iz kupljenih sadik. Dobro je, če ima čez zimo streho, je manj možnosti, da bi glavice pričele gniti. Iz semena pa ... sem opisala že prej in se strinjam z brbr.
Odgovori