Iris - perunika
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Re: Iris - perunika
Prvi cvet perunike letos. Zelo rade zacvetijo v dežju.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- Plamenka
Kar nekaj perunik je že zacvetelo. Danes tudi Open your eyes. Med vsemi cvetovi sem našla enega, ki ima kar štiri krilca in 4 liste kupole.
Za primerjavo:
Skupinska:
Za primerjavo:
Skupinska:
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Zanimivo. Je to prvič?
- Plamenka
Ja, prvič. Nikoli prej nisem opazila česa takega pri nobeni.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Taki dogodki so tudi pri zvončkih, recimo. Zanimivo, a verjetno ni gensko fiksirano, vsaj običajno ne.
- Plamenka
Iz radovednosti sem vprašala še chatgpt:
Bradata perunika (Iris germanica) običajno ima šest cvetnih listov – trije so povešeni navzdol (t.i. "bradati" listi) in trije pokončni ("standardni" listi). To je standardna morfologija perunik.
Čeprav mutacije ali nepravilnosti lahko povzročijo, da ima cvet več kot šest cvetnih listov (npr. 8), je to zelo redko in ni običajno. Takšni primeri se lahko pojavijo zaradi:
Genetskih mutacij
Stresnih pogojev v rasti (npr. mraz, poškodbe)
Virusnih okužb ali drugih bolezni
Torej, ne, ni pogosto – to je bolj izjema kot pravilo. Če ima tvoja perunika 8 cvetnih listov, si najbrž naletel na zanimivo naravno posebnost!
Bradata perunika (Iris germanica) običajno ima šest cvetnih listov – trije so povešeni navzdol (t.i. "bradati" listi) in trije pokončni ("standardni" listi). To je standardna morfologija perunik.
Čeprav mutacije ali nepravilnosti lahko povzročijo, da ima cvet več kot šest cvetnih listov (npr. 8), je to zelo redko in ni običajno. Takšni primeri se lahko pojavijo zaradi:
Genetskih mutacij
Stresnih pogojev v rasti (npr. mraz, poškodbe)
Virusnih okužb ali drugih bolezni
Torej, ne, ni pogosto – to je bolj izjema kot pravilo. Če ima tvoja perunika 8 cvetnih listov, si najbrž naletel na zanimivo naravno posebnost!
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Tale zadnji stavek zmaga, a ne? 

- Plamenka
Ja, ta zmaga!
Letos bom pozorno opazovala, če bo še katera takšna.

-
- Kraj: Rimske Toplice
Me pomirja, da mi ChatGTP ni povedal nič novega.
Je pa res, da, če hodimo z odprtimi očmi in možgani, opazimo marsikaj zanimivega. Takšna odstopanja seveda le, če vemo, kaj je norma.

Je pa res, da, če hodimo z odprtimi očmi in možgani, opazimo marsikaj zanimivega. Takšna odstopanja seveda le, če vemo, kaj je norma.
-
Sem že marsikaj videl, a priznam, da take perunike - s po štirimi listi - še ne.
Vse je 1x prvič, je pa res treba hodit naokrog s široko odprtimi očmi in prevsem možgani, kot pravi metuljc, saj sicer veliko sploh ne opazimo.
Vse je 1x prvič, je pa res treba hodit naokrog s široko odprtimi očmi in prevsem možgani, kot pravi metuljc, saj sicer veliko sploh ne opazimo.
Treba je it v naravo.
borutl

borutl