Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Symphytum officinale - navadni gabez (in sorodne vrste)

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

.... naj me koklja brcne, če razumem tvoje vprašanje ... Laughing
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Mislim, da sprašuje kako daleč v notranjost Slovenije je treba iti(z obale), da najde dovolj gabeza za nabrati 1kg Laughing , a ne?_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Tako je stara postaja.

Bom pa ponovil, čeprav se mi zdi popolnoma razumljivo. Bom spisal 2 vprašanji, mogoče bo bolj jasno.

Ali gabez raste na obali? (Ozemlje med morjem in kraškim robom)
Če ne raste na obali, kje so meni najbližja rastišča gabeza(sem iz Lucije)? Rabil bi kakšen kilogram gabezovega zelenja.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

Mislim, da zdaj še ni zelenja zunaj. Korenike so še v zemlji._________________
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

OK, sedaj razumem heheh
Peter, na mojem vrtu je že nekaj listkov, a ga ne bo dovolj za 1 kg. Lahko grem pogledat v gozd, kjer imam rastišče, če ga je tam kaj več.

Recimo da naberem liste in ti jih pošljem po pošti? Malo bi bili oveneli in potlačeni? Že rabiš čisto sveže - pridi na obisk Laughing Laughing

Sicer ne vem kje najbližje tebi bi se ga dalo nabrati, žal Sad
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tule pravijo, da ima gabez rad vlago. Torej moraš v svoji bližini pogledati področja s takimi pogoji.

Navadni gabez (Symphytum officinale)
RAZŠIRJENOST: Vlažni in mokri travniki, območja ob vodah, poteh, močvirnati travniki, pašniki in grmišča.
RASTIŠČE: Prijajo mu rodovitna, prodnatopeščena ali povsem ilovnata in glinena rastišča.
VLAGA: Prijajo mu vlažna do mokra rastišča.
PH: 6, 7, 8
SVETLOBA: Je sončna do polsenčna vrsta.
CVETI: od maja do avgusta

Zanimivo, šele sedaj sem izvedela, da je zdravilen (in verjetno uporaben tudi za gnojilo) tudi gozdni gabez, ki ga je po naših gozdovih kar dosti.

Gomoljasti gabez (Symphytum tuberosum)
RAZŠIRJENOST: Po vsej Sloveniji v mešanih in listnatih (predvsem bukovih) gozdovih, ob gozdnih robovih in grmiščih ter ob bregovih rek in potokov ali ob izvirih.
RASTIŠČE: Rastlini prijajo rodovitna, globoka, ilovnata ali glinena tla.
VLAGA: Prijajo mu sveža do zmerno vlažna rastišča.
PH: 6, 7, 8
SVETLOBA: Je polsenčna do senčna vrsta.
TEMPERATURA: Najprimernejša so hladnejša rastišča.
CVETI: od aprila do junija
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jaz imam en gabez doma posajen, da mi je pri roki za gnojilo. Namočim kot koprive. Kakšne vrste pa je, pa ne vem
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Prav gotovo imaš navadni gabez (Symphytum officinale). Če ti kdaj zacveti, cveti lepo, močno vijolično.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Tako kot si rekla, modro cveti in je lep, tako cvetki kot listi.
Hvala
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Peter
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

figula
Hvala za ponudbo. Bom poskusil ga najti kje v bližini, če ne pa se odpravim čez mejo na Črnem kalu in pridem v Slovenijo. Wink Kakšen izlet z družino izkoristim še za to.

Uporabil bi ga kot gnojilo za vse živo. Listi Gabeza so bogati s kalijem in tako odličen vir omenjenega elementa. Namoči se ga v vodo in uporabi za zalivanje, lahko tudi foliarno. Sam nisem še poskusil, Parangalus pa pravi, da je zelo zadovoljen z rezultati.
Odgovori