Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Symphytum officinale - navadni gabez (in sorodne vrste)

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ima kdo recept za gabezovo kremo proti bolečinam?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Peter: gabez in kopriva sta super gnojilo. V gosto naseljenem okolju pa zna biti v času gnojenja problem vonj - zaradi sosedov.
doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Tega skrižanega na zgornji fotografiji je pri meni kolikor hočeš. Zdaj cveti, po cvetenju vedno vsega porežem. Muha je nekje napisala kako ga še imenujejo ( Comfrey?) Mislim, da bi uspeval tudi pri tebi. Koliko in kaj vsebuje pa ne vem.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Gabezovi listi v kombinaciji z koprivami in preslico naj bi bila super zasstirka, kalij,dušik, silicij, za gnojilo pa je treba uporabit zaprte kante.
Proti bolečinam uporabljam korenine namočene v žganje--tinkturo v kombinaciji z arniko in šentjanževim oljem
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Plamenka imam recept od Marie Treben.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Cinija, mi, prosim, daš ta recept?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Plamenka, si dobila recept?
Sicer lahko jaz napišem kako dela moja mama na svinjskem salu.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A potem naj bi bil tudi ta gozdni, oziroma gomoljasti gabez ( Symphytum tuberosum ) uporaben kot gnojilo ?
Ker tega je v moji bližini res veliko. Onega navadnega z vijoličnimi cvetovi pa ( še ) ne najdem ...
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brala nisem o njem v tej smeri, ampak, po moje kakšne hude razlike ne more biti. Če hočeš, lahko ob priliki dobiš kakšno korenino, da si ga posadiš doma, mislim, navadnega, se lepo razrašča, vsaj kakšne 5x letno ga lahko porežeš in zraste na novo.
V osnovi so itak uporabljali onega, ki ga imenujejo comfrey, Symphytum × uplandicum , ki je medvrstni križanec navadnega in še enega, ki pri nas ne raste.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Andrej Banko je napisal/a:
Onega navadnega z vijoličnimi cvetovi pa ( še ) ne najdem ...

Mogoče zato, ker še ne cveti Wink in ima zunaj samo nekaj listkov.

Kot pravi metuljc - najlažje si ga je "prinesti" v svojo bližino. Treba mu je le izbrati primeren prostor - ker mejčkeno pa le "diši" po invazivnosti Smile
Odgovori