Korenje - Daucus carota L.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Korenje - Daucus carota L.
Prvo sejani korenček je lepo vzklil, zdaj pa ne gre nikamor. Je za to krivo sedanje hladno vreme ali kaj drugega? Jaz bi ga že rada kmalu jedla, ampak s tem tempom bolj slabo kaže 

- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Čim pririne na dan, potresem železove briketke (Iron Max). Ponavadi zaleže.
Avgusta sejani lepo napreduje. Temeljito sem ga razredčila, čakam kdaj in kakšen bo pridelek, da vem ravnati v bodoče.
-
Muha, tile tvoji lanski nimajo nič kosmatih listnih pecljev? Jaz sem ga nekaj sejala jeseni. Zdaj so lepe ratline, a kosmate. tako se bojim, da bo pognal v cvet, predno bo v zemlj naredil kaj za pojest.
- muha
- Site Admin
Zaenkrat ne izgleda, da bi ga mikalo pognati steblo. Čas bo pokazal.
Če je podobno, kot pri peteršilju, sejančki jeseni ne smejo biti preveliki. Se pravi dvojna setev: če je jesen topla, se bo obnesla kasnejša, če je hladna pa prva.
Če je podobno, kot pri peteršilju, sejančki jeseni ne smejo biti preveliki. Se pravi dvojna setev: če je jesen topla, se bo obnesla kasnejša, če je hladna pa prva.
- Lpmami
- Kontakt:
-
- Kraj: Rimske Toplice
Korenje je načeloma dvoletnica, se pa nekaj rastlin lahko odloči, da zacveti že prvo leto.
Menim, da gre za križance z divjim korenjem, ali pa so prišli do izraza kakšni geni, ki jih nosijo skozi generacije prikrite.
Tudi radiču se to dogaja, recimo.
Menim, da gre za križance z divjim korenjem, ali pa so prišli do izraza kakšni geni, ki jih nosijo skozi generacije prikrite.
Tudi radiču se to dogaja, recimo.
- Lpmami
- Kontakt:
Hvala, Metuljc. Sem kasneje natančneje pogledala in sem jih našla še več. Vsi so oranžni, nekateri že lepo debeli. Mislim, da je to kak prikrit gen in jih bom porabila za kremno juho, če je kakšen slučajno že bolj trd. Pa upam, da ni kakšne spremembe okusa v neprijetno smer.
- muha
- Site Admin
Pri meni se takole obnaša lani jeseni sejano korenje.
Tri četrtine ga je pobegnilo proti cvetenju, redki od teh imajo kar lep koren( pogosto počen) , večina pa tankega in dolgega. Letošnji je zaenkrat v redu.
Nauk: jeseni se korenja ne splača sejati, vsaj ne avgusta. Morda bi šlo s kasnejšo setvijo bolje pa komaj. Kolikor sem opazovala, je do zime bolj ko ne vegetiral, spomladi ga je letošnji skoraj pričel dohitevati. Morda bi ga bilo smiselno sejati ga tako pozno, da bi vzklil šele spomladi, čim bi bile temperature primerne ??? Podobno, kot so ga kmetje včasih sejali na njive z ječmenom, ko jih je še pokrival sneg. Šlo je za "svinjsko" korenje, ki so ga pobirali šele jeseni.
lpmami: morda mu je bilo na visoki gredi prezgodaj pretoplo in ga je zmedlo? Lahko, da ljubi hladno okrog "nog".
Tri četrtine ga je pobegnilo proti cvetenju, redki od teh imajo kar lep koren( pogosto počen) , večina pa tankega in dolgega. Letošnji je zaenkrat v redu.
Nauk: jeseni se korenja ne splača sejati, vsaj ne avgusta. Morda bi šlo s kasnejšo setvijo bolje pa komaj. Kolikor sem opazovala, je do zime bolj ko ne vegetiral, spomladi ga je letošnji skoraj pričel dohitevati. Morda bi ga bilo smiselno sejati ga tako pozno, da bi vzklil šele spomladi, čim bi bile temperature primerne ??? Podobno, kot so ga kmetje včasih sejali na njive z ječmenom, ko jih je še pokrival sneg. Šlo je za "svinjsko" korenje, ki so ga pobirali šele jeseni.
lpmami: morda mu je bilo na visoki gredi prezgodaj pretoplo in ga je zmedlo? Lahko, da ljubi hladno okrog "nog".
- Lpmami
- Kontakt:
Lahko da mu je bilo res pretoplo, saj ga tudi nisem sejala prav zgodaj.
Sem ga kasneje sejala še nekaj v dvignjeno gredo. Me zanima, kako se bo ta obnesel, ni prav na soncu, ker ga senči visok grah.
Sem ga kasneje sejala še nekaj v dvignjeno gredo. Me zanima, kako se bo ta obnesel, ni prav na soncu, ker ga senči visok grah.
-
- Kraj: Žiri-NM
Jaz sem korenje lani sejala poleti, mogoče sredi julija, mogoče konec avgusta. Ne vem točno, bi morala pogledati v zvezek. pokrila sem ga pozno jeseni z loki in polivinilom, ker je rastel med radiči. Celo zimo sem ga imela dovolj, je do zime naredil lepe korene. tudi na prostem je bil v redu. pobrati ga je treba pa res takoj, ko opazimo rast stebla. V rastlinjak ga ne bom več sejala, ker imam take izkušnje kot Muha, medtem ko pa je peteršilj v rastlinjaku krasen še sedaj.