Česen 2025

Odgovori
brbr

Re: Česen 2025

Odgovor Napisal/-a brbr »

AB, me veseli, da te je Anka malo pocrkljala.

Copatka,
mislim, da ga bo treba kar pobrati. Ko se listi posušijo, začnejo ovojince glavic hitro propadati. Tak česen se potem težje očisti. V najslabšem primeru pa se glavice "ogulijo" in pokažejo se stroki. To pa za ohranjanje česna ni dobro.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, takole je zgledal testno izpuljen in olupljen pred tremi dnevi. Glede na stroke je najbrž kar goden za pobiranje, kaj misliš? :roll: Lepo bi pa bilo, če bi se še malo odebelil ... ;)

Slika

Slika
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

A si slikala tudi neolupljenega? Bi bilo bolj jasno, ker bi se videlo, kakšna je kožica. Znak, da mora čimprej ven je, posivela, kasneje počrnela ovojnica. Najprej zunanja, potem pa tudi notranje kar hitro sprhnijo.

Tale igleda v redu. Odebelil se pa ne bo več, sem prepričana. Junij je čas za debelenje in bilo je kakor je bilo... "Več sreče prihodnjič" :lol:

Mojo bodo zelo drobni, ker sem vsem pustila cvetno steblo. Pa nič ne de, bodo šli tudi taki v promet. Če ne drugače jih bom predelala v prah. Ga imajo vsi zelooo radi. Pravijo, da se vsi trgovinski ne moreje primerjati z mojim.

Aja, še tole: včeraj sem porabila zadnje stroke lanske Anke. Izvrstno se je držala. Zdaj bom začela uporabljalati/testirati letošnjega Garcuo.
copatka

Kožica je bila še čisto sočna, bela. Komaj sem jo olupila. Bom v naslednjih dneh še malo testno pulila, trenutno je čisto premokro.
Aja, tudi jaz trenutno porabljam še zadnje lanske glavice, prav lepe so še.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Moj česen se je junija lepo odebelil in zdaj zori in se počasi suši.
Precej sem jim pustila zarodne glavice, da bo še hčerka lahko jeseni sadila. Zdaj sadi spomladi, neke kupljene sadike, a ga želi pridelati več, ima kar velike stalne potrebe. Le še ugodnejši skladiščni prostor moramo najti, ker je klet precej vlažna.
copatka

Brbr, takole zgleda še oblečen :-). Bi rekla, da je kar goden, v soboto gre ven. Bo pa bolj droben, zgleda.

Slika

Slika
brbr

Ta je naredil, kar je mislil. Pravi čas, da gre ven.
copatka

Včeraj sem pobrala česen. Ni neka rekordna letina po debelini, a sem kar zadovoljna. :D

Brbr, kako pa kaj tvoja Anka?
brbr

Včeraj sem tudi jaz pobrala ves česen in večino čebule.

Česen je bil že prezorel. bi ga morala pobrati pred kakšnim tednom, a se mi je zdelo čisto prezgodaj. Potem ga je še namočil dež, tako so ovojnice že pošteno razpadle.

Kot sem že jamrala jeseni, sem lani skoraj prišla pb svoj česen Anka. Tako sem posadila vse, kar sem lahko svojega (ne glede na velikost), vsega, ki ste mi ga odstopili Gartlčani. Kupila sem tudi 5kg česna pri Amarantu. Poleg teh Ank sem posadila še nekaj Haložana in 3kg španskega Garcua.

Od vse te druščine je najlepše naredil Garcua. Tudi najprej je dozorel.

Ker sem hotela pridelati kar največ semena, sem skoraj vsem Ankam pustila cvetove, da so dozoreli. Tako sem računala, da bodo glave v zemlji temu primerno drobnejše. Od vse Ank se je najslabše izkazala posadka od Amaranta. Glavise so majhne do zelooo majhne Imam jih na sumu, da so mi prodali jedilne glavice, čeprav sem v naročilu napisala, da želim samo sadilne).
Dosti bolje so se izkazali česni zrastli iz podarjenih glavic. Ti so srednje veliki.

Pridelala sem tudi dovolj sadilnega materijala iz zarodnih čebulčkov. Tu so me razveselile glavice zrastle iz velikih zarodnih čebulčkov posajenih posamično. Vse ostale sem sadila kar cele cvetne glavice.

Slika Slika

Konec koncev sem zadovoljna.

Tu se ponovno zahvaljujem vsem, ki ste prispevali k moji letošnji letini.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Moj česen sicer rumeni, a se mi še ne zdi zrel za puljenje. Zarodne glavice skoraj vse že kažejo lepe čebulčke, ker je ovojnica počila, steblo pa še ni suho. Naj jih zdaj porežem in dam sušit?
Odgovori