Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus moscheutos

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Re: Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Tudi cincam kaj bi. Mogoče bom škropil ali zalil s kakšnim sredstvom za pomoč rastlinam v ekstremnih težavah. Ko se ohladi, pa tudi kakšno
namensko gnojene. Danes je bil tretji cvet še manjši. Pa na stranskem poganjku je orumenel popek, ki bo kmalu odletel;
takih poganjkov že dolgo nisem imel.
Sedaj se že dobro vidi da tudi grmi zaostajajo, za časa deževnih, a toplih dni so kar vidno rastli :oops: .

Muha, nekaj dni prepozno si omenila smolo z belim. Imel sem še en grmiček, kot rezerva pri presajanju; nekaj dni nazaj pa je odšel k sosedi,
sem bil kar hvaležen da sem se ga iznebil .... :roll:
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V tej vročini in suši je pričakovano, da bodo manjši cvetovi ali da se bo kakšen posušil. Pri meni še dolgo ne bo cvetov. Tiste v loncih zalivam enkrat ali dvakrat dnevno, vrtne pa puščam pri miru. Zaenkrat še prenašajo to vročino, se ne povešajo. Upam, da bodo, ko bo ta neznosna vročina popustila, zaživeli.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Tudi moji še nimajo popkov, čakam jih pa nestrpno kot majhen otrok.
mfranc

V sredo se je razcvetela Magenta pred hišo. Ima tudi podmerske cvetove. Pa vidim, da jo kletka utesnjuje, moram jo čimprej podreti,
se ni izkazala za toletno oporo :oops: .

https://ibb.co/DP8VspcW

Te dni sem še enkrat preveril, kaj se v trgovinah dobi za izgradnjo "rinka" okrog grmov. Nič priročnega za mene, tako da bom verjetno uporabil
kar tele robnike za "ovinke delati" :-) , ki jih je predlagala Plamenka.

search.php?keywords=robniki

Slučajno so že doma. Razmišljam o neto, notranjem premeru kroga, rondoja. Plamenka, kakšen premer bi po tvoji praksi zadoščal, da ne zmanjka poganjkom prostora za izhod iz zemlje? Bo 40 cm dovolj? To je izhodiščna mera, realno mero bodo dali v krog zloženi robniki.
Bo pa tak krog precej oglat, iz moje prakse ;-)
mfranc

Pokorajžil se je Fancy Eye v bodoči živi meji, ki je tudi zimo preživel na toplem. Upam da bo drugo leto tole bolj podobno živi meji.
Je pa cvet čisto pri tleh relativno nizkega grma. Zanimivo da je zacvetel, na levi strani, južni, 0,5 m stran, so neke sosedine meterske čebulnice, desno se letos bohoti figa. Upam da se Fancy Eye čimprej potegne navzgor, do sonca.

https://ibb.co/yBQgKS6D

Ostali hibiskusi imajo še dva do štiri tedne do cvetenja. Zelo približno, upam da ne preoptimistično .... :roll:
Uporabniški avatar
Plamenka

Mfranc, za en grm bo najbrž zaenkrat 40 cm dovolj. Če se bo grm razširil, lahko rondo povečaš. Moj Fancy eye bi verjetno potreboval vsaj 60cm premera.

Letos ne vem, koliko hibiškusov bo cvetelo pri meni. Magenta ima popke, pa še nekaj drugih. A vsaj 2 tedna ne bo še nič. Nekateri hibiskusi imajo milimetrske popke. Muhin rumeni ima nekaj popkov, a so se začeli sušiti. Na FB vidim, da hibiskusi večinoma že cvetijo. Vsak dan sem jih zalivala, a zgleda, da so slabo prenašali vročinski val.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka: jih imaš večino v loncih? Če ja, potem je kriva vročina, ker se je na 35 °C + stopinj pregrel tudi substrat. Tisti na prostem so jo bolje odnesli, tam najbrž ni šlo čez 25 °C. Rumenemu popki kaj radi odpadajo. Letos so bili pri meni tudi hibiskusi deležni CalPhos-a in se jim vpliv vročine in suše ne pozna. Saj ne vem, koliko v resnici učinkuje, a je v takih razmerah vredno poskusiti . Moj pripravek je itak bolj "Phos", cot "Cal", ker sem vse lupine konkretno sežgala. :oops: Take naj bi dale od sebe fosfor (ta je za cvetenje in plodove), kalcij pa tiste, ki ostanejo še bele.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Moj hibiskus v loncu, s štirimi vejami, ima drobne popke, juhu!
Letošnji sejančki lepo rastejo, so pa trije v enem loncu, precej zraščeni skupaj. Jih bo treba razsaditi, pa ne vem, kdaj je primeren čas. Pa še zelo neenaki so, eden je precej velik, dva pa bistveno manjša.
mfranc

Evo, na testni mizi (stolice plus colarce), sem naredil en osvojen prototip, osmerokotnik, ki je najmanjši približek kroga.
Če bi napravil zvišani robnik, bi imel več izbire, ampak hočem da se trava pokosi na "endvatri", brez uporabe škarij :-).

https://ibb.co/BVx9XhsH

Okrogla pohodna plošča v sredini ima premer 40 cm, in se mi zdi da bo tale osmerokotnik zadoščal za bodoči razrast grmov.
Če ne bo :shock: , ga pa seveda lahko povečam.
Uporabniški avatar
Plamenka

Ja, Muha, večina je v loncih in od teh imajo le redki popke. Danes sem naredila obhod. Tisti na vrtu imajo popke menda kar vsi.

Mfranc, super si naredil.
Odgovori