Fižol

Odgovori
živa
Kraj: Žiri-NM

Re: Fižol

Odgovor Napisal/-a živa »

Sorodnica je sadila Temo zelo zgodaj, ko je bilo še maja hladno, ji je cvetel, ko je moj šele lezel ven. Jaz tiho, da ne bom prepametna, kako bo odvrgel vse cvetove. No, rezultat pri njej je, da že več kot dva tedna obilno bero kuha. Jaz sem prejšnji teden par odtrgala, včeraj pa se je nabralo za polno skledo. letos moj fižol odlično dela. Nizkega sem sadila kar kupljenega za kuho belega tetovca, ki je že skoraj odcvetel. Imel je v suši bogato zastirko, lepo dela. Ker sem v prazne prostore očitno sadila visokega, dajem palice poleg.

visoki je tudi zelo lep, ampak drugo leto res sadim okoli 20.4., pa bo, kar bo. Ker imajo vsi, ki so ga sadili okoli napisanega datuma, zelo lepega.

Ampak pri Nm je klima taka: pozimi zelo hladno, kadar je hladno vreme, spomladi mraz, kadar ga obeta, je vedno, poleti pa ekstremno vroče in sušno.

Vsako leto se tistim, ki sadijo visoki fižol okoli 20.4., obrestuje. Sadijo zgodnjega, ki ga konec julija oberejo. Moj je sicer lep, vendar Barianca še nisem jedla, ni lepih strokov. Moj cveti, strokov je bolj malo, zelenje je lepo. Ponavadi še zelenja ni bilo kaj prida.

Nizkega lahko sadite še sedaj. Jaz po izkopu krompirja, ki se bo zgodil ta vikend, sejem repo, kolerabo, korenje, nizki fižol za stroke, če je za zrnje, naredi lepe sveže zrnje, ki ga vložim kot solato. tudi grah je lepo naredil eno leto, ko sem ga sadila konec julija. Kar pogumno sadite, sejte vse, kar ste spomladi, tudi rdečo peso. Sama imam repo, kolerabo in korenje za pozimi in do spomladi že zunaj, ker sem vse to sejala po izkopu Arrowa. Tudi vso čebulo sem včeraj pobrala. Po eni rundi sem sadila krompir, ki je sedaj zunaj in kolerabo, ki je tudi zunaj, po včerajšnjem pobiranju čebule pa sem sejala kristalko in korenje. Spomladi ni prišel kaj prida ven, bo pa jeseni nadomestil. Presadila sem tudi nekaj radiča, kitajsko zelje je vzklilo.

je pa vse vzklilo zaradi dežja prejšnji teden. Običajno nič ne vzklije, sejem ponovno konec avgusta, ko obeta dež. poklon dežju, čeprav me je sedaj 4 dni na morju hladilo, vsak dan je nekaj rosilo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Živa, hvala za izčrpno poročilo in napotke. Fižol in grah bom gotovo ponovno sejala. Moja tema je bila redno zalivana, pod zastirko, pa je prektično vse stročke odvrgla. Mogoče bom danes nabrala ene pet strokov. Zdaj ponovo malo cveti in upam, da uspe kaj narediti.
živa

Brbr, pojma nimam, zakaj je odvrgel cvetove. :( Tisti, ki ga sadim v tem času, naredi zelo lepe grme (sadim kot čebulček, enega po enega v razmiku) in dela do zmrzali. Tudi star se obraste in dela, vendar ne tako pridno kot mlad.
brbr

Saj, rastline so lepe, zdrave, zelene. Cvetov in malih stročkov je bilo malo morje, a so odpadli. Mislim, da zaradi vročine. No, tisti, ki so ostali se zdaj debelijo, a jih je malo...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi na fižolu testiram, če domači CalPhos kaj pomaga. Razmišljam, če odmeče cvetove, ker zaradi vročine do njih ne pridejo ustrezne snovi, med njimi recimo tudi fosfor, ki ga nasploh priporočajo za plodovke. Takole piše zuf:
Je hranilo za rastline, ki so pravkar prešle v fazo cvetenja, tvorbo cvetov in kasneje zorenja plodov.V naravnem kmetijstvu uporabimo CalPhos v zečetku cvetenja za podporo cvetov in bodočih plodov.
živa

Sem že 2x vse poškropila s tem domačim pripravkom. Učinek - ne vem, ker sem začela škopiti, ko sem tri debele pelate Romeo odtrgala zaradi črnobe na dnu ploda. Diši pa joj prejoj
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj sploh nima vonja. :o A mogoče zato, ker sem lupine najprej temeljito oprala in ni ostalo na njih nič od beljaka?
živa

Ne vem, jaz nisem prala, lupine so se sušile eno leto. Ves čas vse lupine zbiram. Mogoče ima moja tekočina vonj, ker je bila v plastičnem vedru na soncu? Ta vikend bom škropila s kvasom, ki ga pretečenega hranim. Baje je odličen pripravek tako za zalivanje prsti kot listov.
brbr

Juhu, končno sem nabrala preve pol kile stročjega fižola Tema. Od prvega cvetejna ni bilo praktično ničesar. Od drugega pa kar mrgoli večjih in majnših strokov. pa cveti tudi še na polno. Mogoče se ga uspem najesti in ga tudi kaj shraniti ...

Slika
brbr

Včeraj sem (končno) nabrala spodobno količino stročjega fižola. Za dobra dva kilograma se ga je nabralo. Tako ga je nekaj že končalo v kozarcih za ozimnico.
Ga pa še kar precej raste in tudi cvetja je še obilo. Tako si obetam še kakšno obiranje...

Slika
Odgovori