Pri meni zaenkrat ni tako hudo: malo več okuženih kot med zadnjim vročinskim valom, vendar obvladljivo. Obiramo vse kar je zrelega kolikor se le da + vabe + protiinsektna mreža okoli nasada in upam, da bo zdržalo.
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
-
dwarf
Re: Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Kako vam kaj kaže glede mušice?
Pri meni zaenkrat ni tako hudo: malo več okuženih kot med zadnjim vročinskim valom, vendar obvladljivo. Obiramo vse kar je zrelega kolikor se le da + vabe + protiinsektna mreža okoli nasada in upam, da bo zdržalo.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
A bi lahko kdo objavil sliko, kako ima svoje borovnice zavarovane s protiinsektno mrežo, prosim?
-
dwarf
Doma imam konstrukcijo z lesenimi koli + žice višine nekje 2.5m in čez vse skupaj protiinsektno mrežo širine 7m, da pride čisto do tal. Tako so popolnoma zaščitene. Je pa to samo za 5 grmov, ker je takšna mreža zelo draga... in gre v bistvu za en mali poskus.
Na "vikendu", kjer je pa več grmov, je pa običajna protitočna sadjarska konstrukcija; tam pa imam protiinsektno mrežo samo okoli nasada. Za ptice deluje odlično, za mušice pa v resnici nisem čisto prepričan. Verjetno vseeno kar pomaga. Je pa višine 3m.
Bom poskusil prilepit kako sliko kasneje, če bo še zanimanje.
Na "vikendu", kjer je pa več grmov, je pa običajna protitočna sadjarska konstrukcija; tam pa imam protiinsektno mrežo samo okoli nasada. Za ptice deluje odlično, za mušice pa v resnici nisem čisto prepričan. Verjetno vseeno kar pomaga. Je pa višine 3m.
Bom poskusil prilepit kako sliko kasneje, če bo še zanimanje.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Še je zanimanje
, kar objavi, prosim!
Sicer trenutno ni predatorjev, a so mi rekli, da po par letih ptiči odkrijejo borovnice in neusmiljeno navalijo.
Sicer trenutno ni predatorjev, a so mi rekli, da po par letih ptiči odkrijejo borovnice in neusmiljeno navalijo.
-
GrGr
- Kraj: Občina D.Toplice
Ptiči res odkrijejo, a je vsako leto zgodba drugačna.
Edino, kar je pri meni stalnica, so bele murve: ko jih začnejo kavsat, ne dobim nobene več zrele.
Ravno včeraj sem zaščitil robide, ker sicer...saj se ve.
Edino, kar je pri meni stalnica, so bele murve: ko jih začnejo kavsat, ne dobim nobene več zrele.
Ravno včeraj sem zaščitil robide, ker sicer...saj se ve.
-
JernejZ
Pri mojih 25 grmih sem pred dobrim tednom prvič opazil eno mušico na herbertu in sem se lepo pripravil (ker so zelo hitre in izmuzljive), odložil posodico za nabiranje, in lepo počasi počil z obema dlanema skupaj in speštal ene pet borovnic ampak tudi mušico, sem skoraj siguren.
Pa na elizabeth grmu zraven je bila ena vejica mehkih borovnic - sem raje vse, čeprav še ne povsem dozorele, na hitro pojedel.
Tako, da zaenkrat izgleda zelo OK. Sproti pa pobiram vse s tal (kjer so pristale zaenkrat le zaradi vetra in ptičev) in oprezam za morebitnimi mehkimi borovnicami.
-
JernejZ
No, po treh dneh je mehkih precej več, na vsakem dozorevajočem grmu kakšna vejica.
Upam, da prihajajoče višje temperature zaustavijo napad.
Mušic je videt zelo malo.
Upam, da prihajajoče višje temperature zaustavijo napad.
Mušic je videt zelo malo.
-
ck
Tudi pri meni se pojavljajo mehke borovnice. Še dobro, da je 3/4 že pojedeno.
-
ck
Danes sem šel nabirat borovnice. Polovica jih je bila mehkih oz so ob dotiku padle dol. Letos nisem škropil (lani z Laserjem 3 x), ker je bilo vroče in sem predvideval manjši napad suzukija, ne pa takšnega. K sreči je bilo že pred tem 3/4 borovnic pobranih. Mogoče bo še kaj malega ostalo, ker je še nekaj zelenih.
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
A pasti si kaj nastavljal ?