Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovori
dwarf

Re: Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

Odgovor Napisal/-a dwarf »

Malo z zamudo, a bolje kot nikoli: dve sliki zaščite borovnic s protiinsektno mrežo. Nekaj grmov imam popolnoma prekritih, ostale pa samo naokoli.

Slika

Slika

Imam pa še vedno nastavljenih ogromno vab za mušice. Doma, kjer je popolnoma prekrito, ni nobene mušice, v nasadu pa jih nekaj kar je, ampak ni tako hudo (morda par % okuženih borovnic). Lansko leto sem malo pozno obesil protiisektno mrežo okoli nasada + ugodno vreme in... je bila kar katastrofa, dokler nisem pošprical z Laserjem.

Sem pa slišal, da obstajajo neke vabe, ki jih proizvajajo farmacevti, tako da študiram, da bi naslednjo sezono poskusil še s tem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

dwarf: pri kom si nabavil to mrežo? Jaz sem pred leti kupila nekaj metrov pri Vetisi za zaščito šalotke, a je tako trda in toga, da jo je težko prilagajati. Povrh vsega sem ugotovila, da slabo prepušča dež. Napeta je bila v loku in večina dežnih kapljic je očitno zdrsnila zunaj po loku, saj je bila zemlja pod njo neprimerno manj namočena od okolice. Trenutno uporabljam le eno, predelano v vrečo, za zaščito luštreka pred luštrekovo/zelenino muho.
dwarf

Eno sem vzel pri Predikatu, eno pa pri Profarmu v Komendi. Obe sta redki, dež morda res malo slabše prepuščata, je pa mnogo večji problem veter, tako da morata biti fajn obteženi spodaj.

https://www.predikat.si/protiinsektne-m ... -mm-x-35-m

https://www.profarm.si/vrt/protiinsektn ... vsQAvD_BwE
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A navadna vrtna koprena pa ne bi bila v redu? Ni toga in lepo prepušča dež.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Sprašujem ravno zaradi vetra, ki je pri nas močan in polomi/prevrne/odnese vse, kar ni čvrsto pritrjeno in zavarovano.
Pa bolj me zanima zaščita pred ptiči.
dwarf

Tudi vrtna koprena bi bila vredu, če le ne dobi lukenj. Jaz za kapusnice zato uporabljam kar zimsko, ki je malo debelejša.
Je pa protiinsektna mreža neprimerno močnejša, tako da lažje zdrži ob nevihtah...

Mislim pa, da tudi manj zadržuje vlago od koprene, kar je pri borovnicah kar pomembno zaradi bolezni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Poleti nerada pokrivam z vrtno kopeno. Poleg tega, kar piše dwarf, se mi zdi, da zadrži še več toplote, kar poleti ni ravno dobrodošlo.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Kopreno sem uporabljala za senčenje v ta hudi vročini in suši. Zelo dobra rešitev, ker sem pustila precejšne odprtine za zračenje. Jih je pa sonce hitro prežgalo pa mački so se tam radi ulegli. Niso nič haklih, a na solato al na korenje 😐
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

A. Banko: Pasti nisem nastavil. Sem jih prejšnja leta veliko - 6 na 10 grmov, pa ni pomagalo, čeprav je bil ulov dokajšen. Še najbolje je bilo lani s škropljenjem, ko je bilo zelo malo napadenih borovnic, letos pa zaradi vročine ni bilo praktično nič, sedaj, teden po ohladitvi pa je kar močan napad.
dwarf

Tudi pri meni je zdaj malo večji napad mušice, kljub vabam in protiinsektni mreži okoli nasada (povrhu pa ne), vendar vseeno v primerjavi s prejšnjimi leti dosti bolje. Ocenjujem, da sem mreža kljub vsemu izplača. Šprical pa letos nisem in tudi ne bom - imam večinoma že vse obrano - imam bolj zgodnje sorte...

Za pozne sorte se mi pa zdi kar nujno, da se v celoti zaščitijo z mrežo, ako bi le finance dopuščale...
Odgovori