photo_2025-07-22_16-27-31.jpg
Paradižnik 2025
- crtj
- Site Admin
- Kraj: Prekmurje
-
Re: Paradižnik 2025
Jaz imam pa letos eno zanimivo težavo. V kmetijski zadrugi sem kupila sadiko volovskega srca. Raste čudovito, rastlina je polna cvetov, v grozdih... ki se nikamor ne premaknejo.

Notranjost cveta, ko so cvetni listi že zdavnaj odpadli izgleda takole.

Stanje je nespremenjeno že vsaj kak mesec.
A gre za neznansko počasen (pozen) paradižnik, ali je kaj narobe? Z opraševanjem drugi paradižniki nimajo težav..
Je kdo že imel kakega takole muhastega?

Notranjost cveta, ko so cvetni listi že zdavnaj odpadli izgleda takole.

Stanje je nespremenjeno že vsaj kak mesec.
A gre za neznansko počasen (pozen) paradižnik, ali je kaj narobe? Z opraševanjem drugi paradižniki nimajo težav..
Je kdo že imel kakega takole muhastega?
-
- Kraj: Rimske Toplice
Mislim, da bo tole kar ostalo nespremenjeno.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Mogoče ima premalo gnojil/ mineralov, ki pomagajo k tvorbi plodov in preveč tistih, ki pospešujejo rast? Včasih se zgdi, da takle zakrknjenec na koncu le kaj da od sebe, večinoma pa ne. Imaš ZS.
-
- Kraj: Štajerska
Ali pa ima preveč dušika in raste prebujno. Potem se rastline tudi ne odločajo za potomstvo, ker so dobri časi in se še ne mudi 

-
Hm. Vse v zvezi z zemljo in hranili sem izključila kot opcijo, ker ostale vrste, ki so v isti gredi, delajo "po šolsko". Sosedi so: čokec, red robin in češnjev iz iste zadruge.
Nekaj sem pozabila omeniti zgoraj.. sadiko sem kupila kot "cepljen paradižnik".
Zdaj, morda se njegove potrebe bistveno razlikujejo od potreb sosedov, ampak vse bolj se igram z mislijo, da sem dobila sterilno rastlino.
Rast je še kar bujna, ampak ne bi rekla da pretirano. Danes ga bom pošteno oklestila in malo premigala, pa bomo videli, če bo kaj napredka.
K vsaki rastlini sem dodala samo nekaj komposta, nobenih drugih gnojil.
Nekaj sem pozabila omeniti zgoraj.. sadiko sem kupila kot "cepljen paradižnik".
Zdaj, morda se njegove potrebe bistveno razlikujejo od potreb sosedov, ampak vse bolj se igram z mislijo, da sem dobila sterilno rastlino.
Rast je še kar bujna, ampak ne bi rekla da pretirano. Danes ga bom pošteno oklestila in malo premigala, pa bomo videli, če bo kaj napredka.
K vsaki rastlini sem dodala samo nekaj komposta, nobenih drugih gnojil.
-
- Kraj: Rimske Toplice
Meni deluje kot sicer oprašen, a nezmožen nadaljne rasti. Če bi ne bil oprašen, bi cvet odpadel, tako pa se je plod začel razvijati, a zastal že v začetni rasti. Nekako imam v spominu, da sem to že videla, a le kot posamezne primere na rastlini, mogoče na koncih vejic z več plodovi, kot, da bi zanje zmanjkalo hranil. Tisti plodovi bližje steblu bi jih pobrali.
-
Ni druge kot počakati, če ne bi bil plod razvit bi se cvetni nastavek na peclju posušil in odpadel kot je napisala metuljc.
Meni se podobno obnaša sorta pelata Cuban Pepper Like, cel junij in tudi julij le raste in nastavlja cvetove ampak ko začne debeleti gre pa dobesedno čez noč. Letos sicer samo dve sadiki od treh, medtem, ko ena dela normalno, so pa vse tri v rastlinjaku le kaka dva metra narazen, tako, da zemlja ne bi smela biti problem.
Meni se podobno obnaša sorta pelata Cuban Pepper Like, cel junij in tudi julij le raste in nastavlja cvetove ampak ko začne debeleti gre pa dobesedno čez noč. Letos sicer samo dve sadiki od treh, medtem, ko ena dela normalno, so pa vse tri v rastlinjaku le kaka dva metra narazen, tako, da zemlja ne bi smela biti problem.
-
- Kraj: Radegunda, Golte
Letos je res eno čudno leto, ne samo za paradižnike.
Meni pa eden cveti, kot da je križan s sončnico.

Meni pa eden cveti, kot da je križan s sončnico.

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
copatka: tole bo dvojni plod. Med prvimi niti ni redkost.
beki: kaj pa, če je cepljenje propadlo in raste iz podlage?
Taki "zakrknjenci" so pri meni kar pogosti, a le posamični na koncu vejic s cvetovi. Prvi se odebelijo, zadnji zakrkne. Raje na nižjih etažah in raje pri debelajsih. Ko sem obrala zrele zgornje etaže, so se včasih odebelili tudi ti. Že zaradi radovednosti se ti splača počakati.
beki: kaj pa, če je cepljenje propadlo in raste iz podlage?
Taki "zakrknjenci" so pri meni kar pogosti, a le posamični na koncu vejic s cvetovi. Prvi se odebelijo, zadnji zakrkne. Raje na nižjih etažah in raje pri debelajsih. Ko sem obrala zrele zgornje etaže, so se včasih odebelili tudi ti. Že zaradi radovednosti se ti splača počakati.