Paradižnik 2025

Odgovori
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Re: Paradižnik 2025

Odgovor Napisal/-a crtj »

photo_2025-07-22_16-27-31.jpg
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Jaz imam pa letos eno zanimivo težavo. V kmetijski zadrugi sem kupila sadiko volovskega srca. Raste čudovito, rastlina je polna cvetov, v grozdih... ki se nikamor ne premaknejo. Slika Slika

Notranjost cveta, ko so cvetni listi že zdavnaj odpadli izgleda takole.
Slika

Stanje je nespremenjeno že vsaj kak mesec.

A gre za neznansko počasen (pozen) paradižnik, ali je kaj narobe? Z opraševanjem drugi paradižniki nimajo težav..
Je kdo že imel kakega takole muhastega?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mislim, da bo tole kar ostalo nespremenjeno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mogoče ima premalo gnojil/ mineralov, ki pomagajo k tvorbi plodov in preveč tistih, ki pospešujejo rast? Včasih se zgdi, da takle zakrknjenec na koncu le kaj da od sebe, večinoma pa ne. Imaš ZS.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Ali pa ima preveč dušika in raste prebujno. Potem se rastline tudi ne odločajo za potomstvo, ker so dobri časi in se še ne mudi :D
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Hm. Vse v zvezi z zemljo in hranili sem izključila kot opcijo, ker ostale vrste, ki so v isti gredi, delajo "po šolsko". Sosedi so: čokec, red robin in češnjev iz iste zadruge.

Nekaj sem pozabila omeniti zgoraj.. sadiko sem kupila kot "cepljen paradižnik".
Zdaj, morda se njegove potrebe bistveno razlikujejo od potreb sosedov, ampak vse bolj se igram z mislijo, da sem dobila sterilno rastlino.
Rast je še kar bujna, ampak ne bi rekla da pretirano. Danes ga bom pošteno oklestila in malo premigala, pa bomo videli, če bo kaj napredka.
K vsaki rastlini sem dodala samo nekaj komposta, nobenih drugih gnojil.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Meni deluje kot sicer oprašen, a nezmožen nadaljne rasti. Če bi ne bil oprašen, bi cvet odpadel, tako pa se je plod začel razvijati, a zastal že v začetni rasti. Nekako imam v spominu, da sem to že videla, a le kot posamezne primere na rastlini, mogoče na koncih vejic z več plodovi, kot, da bi zanje zmanjkalo hranil. Tisti plodovi bližje steblu bi jih pobrali.
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Ni druge kot počakati, če ne bi bil plod razvit bi se cvetni nastavek na peclju posušil in odpadel kot je napisala metuljc.
Meni se podobno obnaša sorta pelata Cuban Pepper Like, cel junij in tudi julij le raste in nastavlja cvetove ampak ko začne debeleti gre pa dobesedno čez noč. Letos sicer samo dve sadiki od treh, medtem, ko ena dela normalno, so pa vse tri v rastlinjaku le kaka dva metra narazen, tako, da zemlja ne bi smela biti problem.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Letos je res eno čudno leto, ne samo za paradižnike. :roll:

Meni pa eden cveti, kot da je križan s sončnico. :lol:

Slika

Slika
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka: tole bo dvojni plod. Med prvimi niti ni redkost.

beki: kaj pa, če je cepljenje propadlo in raste iz podlage?
Taki "zakrknjenci" so pri meni kar pogosti, a le posamični na koncu vejic s cvetovi. Prvi se odebelijo, zadnji zakrkne. Raje na nižjih etažah in raje pri debelajsih. Ko sem obrala zrele zgornje etaže, so se včasih odebelili tudi ti. Že zaradi radovednosti se ti splača počakati.
Odgovori