Asimina - nadaljevanje

Odgovori
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Asimina - nadaljevanje

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Na Susquehanna zadeve izgledajo takole.
Sem v dilemi ali naj ročno razredčim ali pustim, da drevo opravi svoje ?

Slika

-----------------------
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uauuu! A si prepričan, da je asimina - da ni banana? ;) :lol:
Ampak nekaj jih komot lahko še odpade, a ne? Ker so kar preveč obložene.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ja, letos kaze odlicno tudi na moji odkošeni. Pa da vidimo...
GrGr

Asimina je letos lepo polna, ne vem pa kaj od slednjega je bilo odločilno glede opraševanja: obešanje kadavrov ipd. "dišečega" na veje ali ročno delo s čopičem.
Drevesce, ki ima že 4m in je prav lepo v vseh pogledih imam na strmini, 45+ stopinj naklona je. Tisto malo plodov, kolikor jih je bilo lani in predlani, so odpadli sami, in se zakotalili par metrov te ustavili ob robu škarpe, brez poškodb. Ne vem, kako naj speljem "obiranje" letos, ideje dobrodošle.
Za zdaj puščam pod asimino nepokošeno, tako da da bodo padli na mehko + verjetno bom dolžino poti omejil z deskami, da se prej ustavijo. Varianta je tudi kakšna mreža, da padejo nanjo.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Kaj pa če bi jih v mrežice od sadja ali kaj podobnega ovil in to obesil za vejo?
GrGr

Hm, vsekakor na to nisem pomislil. Zanimiva ideja, realizacija pa ni ravno verjetna ;-)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Na spodnje veje odspodaj pripni ptotitočno mrežo ali mrežo proti pticam. Tako sem reševala svoje jabolka na strmini, da jih vsaj del ni zletel čez cesto k spodnjemu sosedu (in se vmes raztreščil).
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Mi imamo vse sadno drevje, ki ima kaj gor, zaščiteno z mrežo, ker so kosi neusmiljeni. Morda še ti tako narediš?

Moja asimina je sunflower, kupila takrat, ko smo jo na forumu nabavljali malo ugodneje od nekoga pri Trebnjem (leta 2013-16?, ne vem točno), vsekakor je zeloooo stara, na soncu (ker se načrt senčenja drugih dreves ni obnesel, so prekilava), večino let cvetje pomrzne, letos sem dala enega voluharja pod drevo in morda so tiste muhe oprašile 4 cvetove, kajti toliko osamljenih plodov je na njej.

ali imajo ptiči radi tudi to sadje? Verjetno da, ker se ne ozirajo na sorto, ampak na užitnost. Pokrila jih bom z vrečkami za sadje, to sem naredila tudi lani z osamljenimi plodovi Stanleya.
GrGr

Asimine je imel nekdo med Trebnjim in Mirno, ga ne najdem več.
Moj sunflower je bil odkošen z laksarco, potem je rabil leeeta, da je zdaj krasno drevesce, zares obloženo pa prvič (jih je približno 40).
Lani in predlani jih je bilo po par, ptiči jih niso obravnavali kot užitne. Dvomim, da bo letos drugače, saj bo takrat hrane zanje polno.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ugodne nakupe smo na forumu imeli pri Agrolit Litija s posredovanjem gospoda z nikom matica. Mislim, da so jih imeli v prodaji tudi še kasneje, a šele potem, ko je ugoden čas za sajenje sadnega drevja.

Od kje je pa AndrejK, ki je, če se ne motim, tudi imel sadike, žal ne vem.
Odgovori