Priporočam dobro knjigo

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Priporočam dobro knjigo

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka: očitno sem gledala napačno internetno stran. Itak sem odvisna od tega, kar imajo v knjižnici.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

https://plus.cobiss.net/cobiss/si/sl/bi ... &mat=books

Iskanje knjig je enostavno prek compa s Cobissom že desetletja. Aplikacija mCOBISS za telefon pa je še mnooogo bolj uporabna, jo zelo priporočam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ajej, to je, ko zaradi dreves nisem videla gozda! :oops:
Sem pogledala v svoj seznam in vidim, da sem prebrala vse, razen zadnje, le naslovov si ne zapomnim. Prav vse že objavljene, so tudi prevedene in izdane pri nas. 14. primer še ni najavljen a na splošno se pričakuje, da bo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka napisal/-a: Sr Avg 20, 2025 11:28 am Da je Nemec pisal tako poetično, mi je nenavadno. Iz vsakega stavka veje francoska duša.
NI rečeno, da je po koreninah Nemec. Priimek Bong se ne sliši ravno nemško. Nedavno sem brala intervju nekega Američana, ki z ženo Slovenko in družino živi v Sloveniji. Pravi, da mu je Slovenija pisana na kožo in ne bi šel nikoli več nazaj. Ampak: ko berem dalje, pove, da sta njegova dedek in babica v ZDA prišla iz Ukrajine - torej je podedoval tudi slovansko dušo.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Je Nemec, rojen je v Nemčiji in je študiral v Nemčiji. Zivi pa delno tudi v Bretaniji, v mestu Concarneau. Sem pa vprašala ChatGTP glede njegovega sloga pisanja in napisal mi je marsikaj in bi še, če bi hotela, tu je le kratek povzetek/izsek:

Povzetek – Zakaj je slog tako prepričljiv?
Pogoj Zakaj to deluje
Življenje v Bretanji Neposredni vtisi, lokalni detajli, avtentičnost prostora
Močna ljubezen do regije Pisanje kot čustveni izraz — ni le fikcija, temveč celo ljubezensko pismo regiji
Navdih francoske literature Stilna bližina avtorjem, kot so Maigret / Poirot
Literarna izobrazba in praksa Jezik, slog, kulturo-lit. občutek umešča v francoski svet

1. Okoljski opisi – izbrana izkušnja Bretanje
Iz pripovedi odvzemam sledeče ključne elemente, ki jih Bannalec v svoje romane vključuje:
• Raznolikost pokrajin: Uporablja slikovite opise, ki zajemajo vse – od dramatičnih, viharnih plaž Atlantika, rožnate granitne obale, skrivnostnih gozdov Brocéliande do idiličnih svežih polj in travnikov. Ti opisi včasih zvonijo kot "nekaj, kar si je izmislil slikar" – toda navdihnjeni so iz resničnih, impresivnih vizualnih vtisov Bretanje.
• Čutna podoba: Besedilo ni le vidno – gre za poti po senčnih gozdovih, občutek vetra na obali, vonj morja, resonanco legend in zgodovine v prostoru. Takšni detajli vraščajo bralca neposredno v kraj, obenem pa usmerjajo čustveno izkušnjo.
• Pokrajina kot lik: Bretanja ni samo ozadje; je aktivna prisotnost, kontinuum lokalnih mitov, kultur, kulinarike in atmosfere, ki se prepleta z glavno krimi zgodbo.

2. Personalni rituali – ustvarjalna oddaljenost
Ključni vpogled v skrivnost prepoznavnosti njenega sloga:
• Pisanje na kraju samega navdiha: Bong večino svojega avtorskega časa preživi v Bretanji – običajno dve do tri mesece na leto v svoji vili v Névezu (Finistère). Tako lahko neposredno zajema občutke, zvoke in atmosfere, ki jih kasneje prelije v besede.
• Ritual bivanja v ustvarjalnem okolju: Življenje tam – blizu morskih valov, lokalne kulinarike in kulturne krajine – je sam po sebi ritual, ki prenese vsakdanjo izkušnjo v pripoved. To premoščenje realnosti z vsakodnevnimi dejanji (sprehodi, opazovanje, lokalni duh) se prelije v pisanje, hkrati pa gradi trdno čutno osnovo njegovega pisanja
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ja, seveda je rojen v Nemčiji. A to ne pomeni, da njegov rod ne izvira iz kje drugje. "Navadni" internet pravi, da bi priimek znal biti belgijski, če že na Dalnji Vzhod pozabimo. Nekaj "duše" povzamemo tudi po prednikih.

Kaj pa Donna Leon, si jo že brala? Kogar ne moti, da po italijansko lumpi vedno odnesejo celo kožo, je kar prijetno branje. Enako se lumpi izmuznejo roki pravice v italijanskih zgodbah Mojce Širok. Slednja piše že kar preveč realistično.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Žal se podatkov o njegovih starših ne da dobiti.

Knjig od Donne Leon še nisem brala.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Plamenka napisal/-a: Če Avg 21, 2025 11:37 am Knjig od Donne Leon še nisem brala.
Generalno je pisanje kar podobno Bannalecovemu. Avtorica je Američanka, ki že desetletja živi v Benetkah in tja so umeščene tudi vse njene kriminalke.
Odgovori