Reševanje stare hruške

Odgovori
Beki

Reševanje stare hruške

Odgovor Napisal/-a Beki »

Imam željo in priložnost dobiti par vejic stare hruške tepke iz očetovega rodnega kraja, 1000 km stran.
Čudovita majhna hruška, ki jo je potrebno umediti, potem pa jo lahko ješ namesto sladice.

Kaj bi svetovali?

Sama sem razmišljala, da bi v vlažen papir zavite vejice (potovale bodo max 24 ur) poskusila potakniti, kasneje pa nacepiti na neko podlago. Za uspešnejše ukoreninjenje bi poskusila uporabiti ustrezen hormonski pripravek, ker bi res rada da se primejo. Vprašanje, kdaj bom imela naslednjič priložnost dobiti vejice..

Za cepljenje direkt je verjetno prepozno, pa vprašanje v kakem stanju bojo vejice prišle...

Vsake ideje bom resnično vesela!
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Re: Reševanje stare hruške

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ne, januarja ali februarja naj odreže cepiče - enoletne vejice, zavije v vlažen papir in da v vrečko. Lahko potujejo tudi več dni, brez problemov. Ko dobiš, daš v hladilnik do aprila. V tem času pridobiš podlage - sejanec hruške v eni drevesnici in v prvi polovici aprila cepiš.
Beki

Hja, takrat nimam možnosti dobiti vejic.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Moja mama ima se tri stara drevesa tepke. Letos so odlicno obrodila. Bom pogledala pod drevesi ali izrašča kaksen koreninski poganjek, spomladi pa se bo mogoce dalo dobiti tudi cepič.
aladin
Kraj: radovljica
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a aladin »

Obvezno je treba cepiče vlažiti med shranjevanjem, sicer se izsušijo. In nekaj dni pred cepljenjem bodo hvaležni, če se jih postavi v kozarec z vodo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vejic ne boš ukoreninila.
Vsekakor pa se splača cepiti. Meni so vzgojili krasne sadike v Drevesnici Krajšek pri Radečah.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Okrog mene raste precej mogočnih starih tepk.
Ena je bila tudi na moji parceli in smo jo pustili, da bo vsaj nekaj zelenega na gradbeni parceli. A so nas domačini opozarjali, da je trhla in se suši in da ne bo prestala močnejšega spomladanskega vetra. Požagali smo jo, s težkim srcem, ki pa je se je olajšalo s prvim spomladanskim orkanskim vetrom, ki je prelomil tudi kakšno bolj zdravo drevo. Naša bi gotovo pristala na moji strehi.
Zdaj pač ne rodi več tepk, ampak štorovke :D
Če cepljenje z očetove tepke ne bo uspelo, lahko dobiš cepiče pri meni.
Beki

Sem poklicala v drevesnico, ki jo omenja Metuljc in so ponudili da bi oni poskusili s cepljenjem, le da naj pošljem cepiče čimprej. Super!

Tajana, Lpmami, hvala za ponudbo. Gre se mi za točno to očetovo... Saj pravzaprav niti ne vem, če je res tepka. Plodovi so majhni, velikosti jajca recimo, pa rumeni. Ko se umedijo, postane sredica rjava.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po opisu sodeč mogoče niti ni tepka. Veliko sreče pri cepljenju, imeti doma tak lep spomin je neprecenljivo.
Odgovori