Bazilikin pesto (po genovsko)

Odgovori
Beki

Bazilikin pesto (po genovsko)

Odgovor Napisal/-a Beki »

500g listov bazilike
300g trdega sira (parmezan)
200 g pinjol
2 stroka česna
olivno olje po potrebi (več kot 0,5l)
sol in poper

To so sestavine, ki naj bi šle v osnovi v pesto po genovsko. Ker so pinjole drage, običajno polovico nadomestim z indijskimi oreščki.
Priprava: Osmukamo lističe bazilike v posodo s hladno vodo, jih temeljito umijemo in osušimo; jaz najraje vržem liste v centrifugo za solato, nato pa jih še razprostrem po kuhinjski krpi in jih tam malo premetavam.

V multipraktik nalijemo par decilitrov olivnega olja, dodamo dva stroka česna in postopoma najprej oreščke, nato pa, pest po pest baziliko. Z vsako pestjo bazilike se bo zmes v multipraktiku gostila - dolivamo le toliko olja, da se še lahko učinkovito melje. Ko smo z baziliko končali, dodamo na drobno nariban sir, po okusu še popramo in solimo.

Jaz sem, kljub temu da ni po receptu, dodala še sok ene limone, ker se mi je zdelo da mi bazilika prehitro temni. Ves pridelan pesto sem zamrznila, v hladilniku bi se obdržal par dni, odvisno od tega, koliko ga solimo.

Slika Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: Bazilikin pesto (po genovsko)

Odgovor Napisal/-a muha »

Hvala za recept.

Morda bi tudi v hladilniku zdržal dlje časa. Podobno narejen čemažev zdrži par mesecev, res pa v njem ni sira, pinjol in oreščkov. Eno baziliko še imam, bom poskusila z mini količino.
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Oj, dlje kot en teden vseeno ne bi priporočala. Saj verjetno ne bi blo nič hudega, a se bojim da sir, oreščki in bazilika vseeno ustvarijo prav v redu medij za kako neželeno rast. Če fejst posolimo pa tudi ne bo več to to..
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Najbrž imaš kar prav.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mi smo enkrat naredili pesto "na zalogo". Hranili smo ga v hladilniku. Sicer se ni pokvaril, a okusa ni bi tako dobrega kot sveže narejen. Zato ga raje delamo sproti, iz zmrznjene bazilike. Tak pesto je odličen.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Pa še moj recept (original je italijanski, če hoče kdo pogledati: https://www.mangiareinliguria.it/pesto- ... o-genovese )
Poslovenjen in malo poenostavljen (ne delam v možnarju) gre pa takole:
5 dkg bazilike
1/2 skodelice oljčnega olja (125 ml)
9 dkg parmezana
3 dkg pecorina
2 stroka česna
1 dkg pinjol (lahko tudi orehi namesto pinjol)
Sol (malo ali nič, dovolj slano)

K stisnjenemu česnu zmešaš zmlete pinjole, mogoče malo olja, sesekljano (zmleto) baziliko, nazadnje zmlet parmezan in pecorino, olje.
Pinjole malo popražim, dajo več okusa.
Jaz meljem kar v multipraktiku, ker običajno delam vsaj trojno količino. Sir v njem zmeljem že prej. Moja italijanska prijateljica mi je rekla, da se doda eno kocko ledu, ko melješ baziliko, da ne oksidira. Baziliko v multi praktiku, dodam kocko ledu, malo kasneje še zmlete pinjole in česen, zalivam z oljem. Kasneje še oba zmleta sira. Na vrh kozarčka nalijem še malo olja.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

5 dek sveže bazilike, ali posušene?
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Sveže :) Vidim, da so količine precej drugačne kot pri Beki - manj bazilike, manj pinjol, precej več sirov, ampak nama se zdi odličen.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori