Smrdljivci, kar je preveč, je preveč

Odgovori
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Re: Smrdljivci, kar je preveč, je preveč

Odgovor Napisal/-a Melona »

Lpmami napisal/-a: Sr Sep 03, 2025 2:32 pm
Melona napisal/-a: Sr Sep 03, 2025 11:46 am Jaz jih ne strem, ampak samo prepognem selotejp. Vem, ni humano.
Kako - humano. Saj žuželka ni človek.
Se hecaš?

Slika
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Oj.. v videu izgleda kot morda res starejši listi bršljana.. ne najdem pa nobenega znanstvenega članka, kjer bi bila kaka učinkovina iz bršljana ucinkovita proti stenicam..
Stavila bi, da če bi to delalo, bi obstajal. So namreč dovolj resen problem da se jih v agronomiji resno lotevajo. V Italiji, kjer sem bila na praksi pred magistriranjem, s(m)o testirali, kako jih odgnati z vibracijami. Zadeva dela, samo je za nas smrtnike malo prekompleksno.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

To skropivo po receptu gospe Biljke (to je njeno ime) izdelano z listi brsljana sem letos preizkusila in po enem tednu so smrdljivci izginili (ne vem kam). Po njenem receptu sem preizkusala tudi skropivo pripravljeno z cimetom. Le tega sem polivala po rastlinah z zalivalko ker sprico cimet zamasi.
Lani so mi smrdljivci unicili vsa visoki fizol. Po nasvetu Biljke sem med fizol sejala koriander.
Letos tezav z smrdljivci nimam. Ali je to slucajno ali so k temu pripomogli zgoraj navedeni ukrepi pa ne morem zagotovo trditi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plamenka: Škoda, ker se o tem nismo pogovarjali dva dni prej. Cel koš bi ti ga lahko prinesla na kavico. Kadar ga boš rabila, pri meni ga je obilo. Svojčas sem ga nasadila, da zakrije škarpo. Ko je to opravil, si išče dodatne terene.

Beki:
Verjetno tale recept ne ustreza vsemu, kar stroka od škropiva pričakuje. Ker to, kar daš na trg, mora biti vsestransko ustrezno. Mi laiki pa lahko kaj naredimo bolj po domače. Stroka po svoje, laiki po svoje, morda pa na koncu pridemo do rezultata. Pa še celulitisa bomo imele manj, če bomo jedle paradižnike, škropljene z bršljanom. ;) :lol: . Sama take nasvete ocenim najprej iz stališča, ali bi mi znali kako škoditi. Če sem mnenja, da ne, potem preizkusim. Na koncu potem iz lastnih izkušenj lahko bodisi prikimam, bodisi prepričano podam negativno mnenje.

PS: pravkar sem se spomnila, da so na našem bršljanu spomladi vsi vršni listi bršljana na smreki "čipkasti" od nečesa. Skratka neuporabi za cvetnonedeljsko butarico. Žuželke, rja... ??? :roll:
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Hvala, Muha, samo da vem. Za letos ne bom delala škropiva, naslednje leto.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ko sem sadila sojo, jih je bilo na desetine na eni rastlini. Sedaj so seveda vsepovsod v različnih stadijih rasti. Velike ubijem s širokim listjem, če nimam rokavic na rokah. na fižolu jih je sedaj veliko mladih. Rečem sorodniku, da ima smrdljivce, on pa o pikapolonicah. Mu dam pod nos stisnjen list, je šel takoj po biokill in vse poškropil. Ne vem, če je učinkovalo, smo šli stran od tega vonja.
Se mi zdi, da jih je vsako leto več. Spomladi najdemo veliko starih suhih, ko npr. jemljemo drva iz drvarnice.
Beki

Odgovor Napisal/-a Beki »

Ja, mogoče bi res lahko pogledala na vse skupaj bolj optimistično. Mogoče pa članek še čaka, da ga kdo napiše :D
Bom tudi jaz testirala naslednjo sezono :)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Da mi ne bo treba vsakič sproti gledati videa, ki ga je prilepila Plamenka, sem si recept prepisala:

ŠKROPIVO PROTI SMRDLJIVCEM

6 listov bršljana (vršnih, onih manjših ob steblu verjetno ustrezno več - po teži) na drobno narežemo
250 ml vode - zavremo in prelijemo čez narezane liste
pustimo stati 1 uro, nato precedimo.
Dodamo 150 ml jabolčnega kisa
500 ml vode

Vse skupaj dobro premešamo - pretresemo in nalijemo v škropilnico.

S tem škropivom 1x dnevno škropimo rastline, dokler smrdljici ne izginejo.

In upamo, da bo pomagalo. ;)
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Njega dni, ko je bil še Pantakan, ni bilo toliko golazni.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pa bi ti jedel zelenjavo, ki bi vsebovala pantakan?
Odgovori