Danes sem srečala enega gospoda, ki izdeluje gnezdilnice iz lesa. In sem mu povedala, da v naši gnezdilnici ptice ne želijo gnezditi. In, da notri v valilnico prihajajo strigalice in ose. Za ose je rekel, da treba redno kontrolirati, da je gnezdilnica suha, čista in prazna. In, da to velja še posebej takrat, ko pomlad začne trkati na vrata. Za strigalice je pa rekel, da jih moram preusmeriti nekam drugam in, da najbolje, da postavim en lonec slame nekje v bližino in bodo šle tja. Pa rekel je, da strigalice privlači vlaga in temni prostori in spet je poudaril, da gnezdilnica mora biti suha in čista. In, ko sem mu rekla, da ima naša gnezdilnica odprtino 35 mm je, kar malo debelo pogledal in je rekel, da to je za siničko preveč in, da on dela odprtino za sinico od 25 mm pa do 30. To je po njegovem najbolj idealna odprtina za sinico. Mi sicer imamo tudi eno manjšo.
Ja, se bom držala njegovih nasvetov. Pa bomo videli, kako bo.
Zdaj malce razmišljam, evo zakaj je morda bolje imeti lončeno gnezdilnico. Ne samo zaradi detla, da ne more vanjo. Ampak pol najbrž tudi ni problemov s strigalicami in z osami.
Ptičje gnezdilnice
- Seasmoon
- Kraj: Obala
Re: Ptičje gnezdilnice
Life is like a game ... play it ...

-
- Kraj: Občina D.Toplice
Pred desetletjem ali vec sem naredil par gnezdilnic z odprtino za sinice (glede na napotke DOPPS). Odprtine so bile kmalu razsirjene, obcasno pa so jih ptice same zožale z blatom. Obljudene so bile leta, ceprav, v zelo kilavem stanju.
- Seasmoon
GrGr, se pravi, če praviš, da se odprtine razširijo, pol naša gnezdilnica, ki ima odprtino 35 mm, bo s časoma postala še večja, kar ni dobro za male ptice pevke. Ja, pol bomo dali tisto, ki ima manjšo odprtino.
Razmišljam, da bi letos gnezdilnico pritrdili na drog. Pa, da bi jo dali bolj v senco, kjer ne pripeka sonce na polno, pa, da bo malo bolj oddaljeno od sadnih dreves zaradi os. Mislim, da bi s to potezo tudi strigalice težje prišle do gnezdilnice. Pa ptički bi bili bolj varni, ker naša mačkona ne bo mogla priti do njih. Vem, da imajo ptice raje drevo. Ampak sem videla na youtubu, da ljudje postavljajo gnezdilnice tudi na drog in ptice pridejo gnezditi. Moram reči dragemu zato mojo idejo, pa, da vidim, kaj meni.
Mislim pri tebi so bile gnezdilnice obljudene, čeprav, v zelo kilavem stanju. Pri meni je pa gnezdilnica skoraj kot nova, a ptice nočejo in nočejo gnezditi pri nas. Pa to ni res.
Razmišljam, da bi letos gnezdilnico pritrdili na drog. Pa, da bi jo dali bolj v senco, kjer ne pripeka sonce na polno, pa, da bo malo bolj oddaljeno od sadnih dreves zaradi os. Mislim, da bi s to potezo tudi strigalice težje prišle do gnezdilnice. Pa ptički bi bili bolj varni, ker naša mačkona ne bo mogla priti do njih. Vem, da imajo ptice raje drevo. Ampak sem videla na youtubu, da ljudje postavljajo gnezdilnice tudi na drog in ptice pridejo gnezditi. Moram reči dragemu zato mojo idejo, pa, da vidim, kaj meni.
Mislim pri tebi so bile gnezdilnice obljudene, čeprav, v zelo kilavem stanju. Pri meni je pa gnezdilnica skoraj kot nova, a ptice nočejo in nočejo gnezditi pri nas. Pa to ni res.

-
- Kraj: Občina D.Toplice
Odprtine so razsirile in zozale ptice same, nisem pa spremljal podrobneje. Cistil po koncu sezone sem jih le kako leto ali 2, nato so tudi ciscenje prevzele ptice same. Tako kot je z dupli v naravi...
- Seasmoon
Aha zanimivo.
Tole je že nekdo omenjal, da ptice same prevzamejo čiščenje. Mislim, da mravlja.