Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Odgovori
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Na manj kot 8 bo pa težka. Ga raje posušim? Zaenkrat bom uporabljal za "organko", pa tudi za kompost. Sicer pa še ne poznam širše uporabe natančno. Vem, da je še za marsikaj. Smile
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Posuši ga, sploh za organko je tako najbolj praktičen.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Še poročilo mojega eksperimentiranja. Jeseni sem čistila shrambo, saj so začeli letati molji. Nabralo se je precej, saj so se molji razširili v kar nekaj zvitkih, tudi takih, še čisto zaprtih. Našlo pa se je tudi kaj s pretečenim rokom. Embarassed Prav vse sem porabila za izdelavo bokašija. Res je bilo ogromno različnih snovi od čajev, začimb, celo kave (pri nas jo pijejo samo gosti), kamut, pira, različne moke, kosmiči, tudi špageti (zdrobljeni), suhe gobe, tapioka, grenki mendelji... tega različnega materiala je bilo veliko. Dodala sem enako količino otrobov primešala plastenko s pretečeno sirotko in melaso, pa nekaj zufovega BIMa in seveda vodo. Vse skupaj pregnetla v homogeno vlažno zmes in natlačila nekaj v posode, ostalo pa zaprla vrečo in spravila pod stopnice.

Na vse skupaj sem pozabila. Že čez kak mesec in pol nas je opozoril nase prijeten vonj, ki se je širil po hodniku. Pred kakšnim mesecem, smo vrečo tudi odprli, saj je zmanjkalo starega bokašija za organko. Kako prijeten omamen vonj po začimbah se je širil naokoli. Vse skupaj je lepo fermentiralo, tudi organko se lepo dela naprej, le malo več ga je treba posut. Wink

Zdaj sem ga posula še po gredicah in njivi med seno in listje. Tako da ga je ostalo le še nekaj malega v posodi. Takole zgleda:



Škoda, da vam ne morem prilepiti še vonja. Wink
Verjetno bosta kamut in pira tudi vzklila, bomo videli če bo moteče, saj tega ni nevem koliko pa večinoma imam zastirko.
Smile
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Vau, to pa je mega posip. Smile Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim.
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Zuf, kje pa potem hraniš posušen posip? Vrečke, posode, tema, temp.?
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Aye-Aye, to je odličen prikaz, kako se da s pridom vse porabiti ...
zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

Priročno količino za organko imam kar na kuhinjskem pultu v posodici od kislega zelja, ostalo pa v vedru na sobni temperaturi.
Lahko maš v vrečki, na soncu ravno naj ne bo, najbolje, da je v temi, pa navlažiti se ne sme.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

zuf je napisal/a:
Vau, to pa je mega posip. Smile Misliš, da dolgotrajna fermentacija ni uničila kalčkov? Poročaj prosim.


A veš prav to tudi mene zanima, se mi zdi da je bila masa malo preveč suha, da bi se zrna zadosti navlažila, bom poročala. Smile

Figula, prej sem vse na kompost nosila, sadaj pa bom takole porabila. Wink
Fedex
Prispevkov: 52
Pridružen: Če Mar 19, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Fedex »

Ok, hvala Zuf. Bom poročal o tem, kaj bo nastalo iz mojega organka. Čez kaka dva tedna bom vse skupaj zakopal v zemljo na vrtu ali pa na kompost. Malo sem pozen, bi lahko za presajanje paradižnika na vrt porabil. Če bo slabo vreme, se bo tudi to izšlo.
juglans
Prispevkov: 3381
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Sprašujem, ker mi ni poznano.

Ali se zalega moljev in podobno nezaželjenih bitij v hrani uniči s fermentacijo?
Je to kje eksplicitno omenjeno, peizkušeno? Mislim na 100% varianto.

Sicer s tem sedaj nimamo problemov, smo pa imeli, dokler smo živeli po stanovanjih v blokih. Tedaj je to naša mati reševala precej "eksekucijsko" (beri pod vplivom strahu, besa in neke vrste gnusa)

Alternativa, ki si jo ubrala (Aye-Aye) je resnično prijaznejša, uporabna ... in še z elementi reciklaže. Laughing Je super slišati.
Odgovori