BRADATEC, caryopteris clandonesis

Odgovori
brbr

BRADATEC, caryopteris clandonesis

Odgovor Napisal/-a brbr »

V Prekmurju sem se zaljubila v to rastlino. Toliko čmrljev, čebel, metuljev itd. na eni rastlini še nisem videla...

Tako sem kupila dve sadiki. Posadila ju bom na zelenjavni vrt (za veselje brenčečih prebivalcev), a šele drugo leto. Za zdaj sem ju posadila v lonca, v Neuhous 8. Zdaj pa sem prečitala, da naj bi rastla v zemlji za citruse. Tako ju bom verjetno danes presadila.

Sprašujem ali imate kakšne izkušnje s to rastlino?

Imam sorti C.C. gold crest in C.C, emerald crest, ki naj bi zdržali do -17.8 st.C

https://info.ballseed.com/PlantInfo/?ph ... 4971021361
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Re: BRADATEC, caryopteris clandonesis

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Brbr, kje si našla to o kisli prsti? Po moje NE drži. Piše, da ima rad lahka, odcedna bolj peščena tla in veliko sonca. Ne presajaj zdaj, saj ne bo v rasti do pomladi.
brbr

Tule.
https://www.arboretum.si/arboretum/bradatec/

Presadila sem ga v večji lonec, ker so korenine silile na plano.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole na prvo branje se mi dozdeva, da rabi točno take pogoje, kot sivka. Tudi po rasti ji je podoben, razen, da je listopaden.

Link bom dala še med grmovnice.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vidim. Še vedno pa menim, da do pomladi prst ne bo igrala ne vem kako veliko vloge, pitem gre na vrt.
V nobenem od vsaj 3 drugih virov ni omenjena prst za citruse. In tudi ne vidim razloga, upam, da se Arboretum ne moti.
brbr

Ja, tudi meni se zdi čudno tole s kislo prstjo. V vrtnariji, kjer imajo zasajen pravi mali botanični vrt, kjer si lahko ogledaš rastline, ki jih prodajajo, v polni rasti, so bili grmi posajeni v čisto navadno okolje, zemljo... Žuželk pa toliko, da mi je srce kar poskakovalo od užitka.

No, moja dva pustim v loncih do pomladi. Za vsak slućaj pa jih bom dala v zavetje ali pa kar v hladen zaprt prostor.
Odgovori