V jesenskem času, ko je obilje buč, se paše posladkati z bučno pito. Jaz jo pripravljam iz maslenke, ker je dosti sladka sama po sebi, pa ni pretirano mokra buča. Muškatna mi recimo da neprimerno več vode in ne vem, kako bi se obnesla, nisem še sprobala. Če bo kdo testiral, naj napiše tule spodaj.
Recept sem našla na eni spletni strani in si ga potem prepisala v beležko, žal pa ne vem več, kje je original, da vas napotim še tja. To je klasična ameriška pita, zato takšne čudne količine v receptu, ker sem pač morala pretvarjati iz njihovih enot.
Najprej spečem bučo, ki jo prerežem na pol, izdolbem semena in jo položim na pekač. Rabi cca 1h na 200 stopinjah. To ohladim in potem sredico izdolbem od olupa in zmiksam s paličnim mešalnikom.
Pripravim testo (v receptu je bila količina testa za dve piti cca 26-28 cm premera). Testo je potrebno zgnesti na hitro, da se ne aktivira gluten. Fino je, če je maslo čimbolj hladno, ravno tako tudi voda. Ne škodi, če vodo in maslo hranimo v hladilniku do uporabe. Zgneteno testo naj potem počiva v hladilniku najmanj pol ure.
Testo (za dve piti):
313 g moke
220 g masla
120 ml vode
žlička soli
Jaz običajno eno testo porabim takoj, drugo pa zamrznem. Tako mi je naslednjič, ko pečem pito, prihranjeno nekaj časa in dela.
S testom obložimo pekač in naredimo slepo peko testa, 10 min na 190 stopinjah. Ko je testo slepo pečeno nanj zlijemo nadev in pečemo še 55-60 min, ravno tako na 190 stopinjah celzija.
Nadev (za eno pito):
450 g pireja iz buče, ki smo jo predhodno spekli
3 jajca
250 g sladkorja (jaz dam manj)
8 g koruznega škroba (gustin)
pol žličke soli
žlica cimeta (po želji še več)
pol žlice ingverja
četrt žlice muškatnega oreščka
osmino žlice klinčkov
osmino žlice popra (ne, ni napaka)
240 g sladke smetane
60 ml mleka
Sestavine za nadev jaz dam vse v večjo posodo in jih z mikserjem dobro zmešam, da se enakomerno porazdelijo med sabo. Pride pa takšna bolj gosto tekoča masa, ki se lepo zlije potem na testo in speče.
Bučna pita
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Re: Bučna pita
Mljask!
Super ideja tole o zamrzovanju. Marsikdaj se nam na hitro zahoče kaj sladkega, a vse zahteva preveč časa, da bi bili lačni želodčki pripravljeni čakati.
Super ideja tole o zamrzovanju. Marsikdaj se nam na hitro zahoče kaj sladkega, a vse zahteva preveč časa, da bi bili lačni želodčki pripravljeni čakati.
-
Če imate v skrinji dovolj prostora, lahko zamrznete testo oblikovano že v modelu. Dolgo to res ni pametno hraniti v skrinji, ampak pospeši pa peko, kadar se nam zahoče nekaj sladkega.
- Plamenka
- Kraj: Ljubljana
Hvala za recept, Tiana.
-
- Kraj: Radegunda, Golte
Tiana, hvala za recept! Jaz sem že parkrat delala bučno pito, pa me nobena ni prav očarala
. Tale tvoja mi je bila pa zelo všeč. Bom kmalu probala, imam celo v zmrzovalniku že narejen pire iz pečene maslenke za približno dve tvoji piti. Mogoče bom spekla dve in potem eno celo zamrznila. Misliš, da bo v redu, če jo potem še malo popečem, ko se odtaja?
Me pa zanima en detajl - enkrat (pri soli) piše žlička, povsod drugod pa žlica. Res meriš vse začimbe z veliko žlico?
Ko se jo spravim delat, bom napisala rezultat.

Me pa zanima en detajl - enkrat (pri soli) piše žlička, povsod drugod pa žlica. Res meriš vse začimbe z veliko žlico?
Ko se jo spravim delat, bom napisala rezultat.

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
-
Pri soli bo kar prav žlička, tako za testo, kot pri nadevu.
Začimbe pa res merim kar z veliko žlico. Ampak ne s kupčkom, poravnano. Cimeta pa lahko daš celo žlico s kupčkom, pa ne bo preveč.
Sem pa tudi jaz rabila nekaj pit speči, da sem našla recept, ki mi je bil všeč. Tudi jaz sem pred tole spekla kakšno, ki pa jo komot pozabim.
Začimbe pa res merim kar z veliko žlico. Ampak ne s kupčkom, poravnano. Cimeta pa lahko daš celo žlico s kupčkom, pa ne bo preveč.
Sem pa tudi jaz rabila nekaj pit speči, da sem našla recept, ki mi je bil všeč. Tudi jaz sem pred tole spekla kakšno, ki pa jo komot pozabim.
-
- Kraj: Radegunda, Golte
Hvala lepa!
Jaz tudi pri cimetovih rolicah dam še več cimeta kot piše v receptu. 

Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)