Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Žlahtnjenje vrtnic in sejanci

Moderator: Melona

Odgovori
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

Zelo lepi sejanci. Tudi moji letos lepo odganjajo in upam, da ne bodo zboleli. Prvih 20 pa je že na novi parceli ob Soči.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Hvala, Doli. Zdaj imam osnovne pogoje, da ustvarim nekaj vsaj približno podobnega tvojemu kraljestvu Wink . Bomo videli, kako mi bo uspevalo.

Poezija, držim pesti, da te vonj ob naslednjem cvetenju le preseneti! Ja, ni kaj, enostavno ne folgam vsega, zato so se posušili OP šipki. Pa priznam, da mi ni nič kaj hudo za njimi. Je še lanskih OP sejancev čez glavo. Zdaj bom imela možnost gledati njihov razvoj v dveh različnih klimah in se tega res veselim.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Doli, ni nič kaj poseben a me veseli že misel na ostale, ki še bodo zacveteli, na lanske.

Arena, ne nagovarjam te več, kako je kaj s tvojimi sejanci, ker nagovori ostanejo brez komentarja. Če jih imaš toliko, kot razumem sedaj iz 2 let in če si na tem forumu, je resnična škoda, da nam jih ne pokažeš in kaj več napišeš - se ti ne zdi? dobrodošlica_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
arena

Odgovor Napisal/-a arena »

V prejšnjem letu se nisem ukvarjala s sejanci. Životarili so v premajhnih lončkih. Tisti na gredici, pa so bili v plevelu. In vse je napadla plesen.

Ukvarjala sem se z iskanjem nove parcele, ki sem jo v marcu dobila od Sklada kmetijskih zemljišč.

Najlepše preživele sejance sem posadila na novo parcelo.
Poezija

Arena, samo da vemo, kako stvari stojijo, da lažje počakamo, kaj nam boš dala v pogled, vsaj upam, ko zacveti.

Veš Arena najbolj me zanima tvoj sejanec št.3, upam, da ga še imaš. To je sejanec, ki je takoj izraščal v sadikico. O takih sejancih jaz govorim, da so že zmaga. Tvoj je bil lep, neverjetno košat in kar zdrav, ter z že kar veliko cvetovi. Zato jaz pravim, ko dobiš vrtnico, ki ti gre v sadikico si že zmagal. Uspelo ti je vzgojiti nekaj lepega.

In ja, doslednost je pri vzgoji sejancev pomembna. Če jih ne pravočasno presadiš, zrastejo manjši kot sicer. Jaz vidim že pri čisto majhnih sejančkih, kateri imajo 2 klična lista. Če jih preveč zalivaš v sejalnih posodicah in ne delajo prvega pravega listka si kriv kar sam. Ker z zalivanjem štopaš rastlino in ne raste. Takoj ko sejanček presadiš v toplejši prostor začne rasti drugače, kot da ve, da je presajena. To je prav neverjetno, pa toploto čutijo.

Spodaj dajem primera istočasno kaljenih sejancev ene vrste in sicer presajenih in nepresajenih. Važno je dodati, da se ti nepresajeni nahajajo pod ne preveč svetlo, pokrito teraso, kjer tudi ni toplo. Presajeni pa ob okenski polici v dnevni sobi. Kalil je 18.3. presajen tudi takrat.

Nepresajen levo (enaka starost) ------------------------------------------------- Presajen 18.3. (desno)
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala.

Tudi v gredi je tistih nekaj kalčkov skoraj pri miru. Tu se vidi koliko pomeni toplota za njihovo rast. Očitno so noči prehladne in ne gredo nikamor. Sedaj razumem zakaj nekateri pod lučjo za rastline delajo čudeže v tako kratkem času, naši sejančki pa životarijo in čakajo naravne pogoje._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Poezija

To pa je pozitivno presenečenje! Da je eno špricanje s koloidnim srebrom tako popravilo pepelnato plesen pri sejancu, ki sem ga mislila že izpuliti. Zelo me zanima nadaljne razvijanje. To sem naredila včeraj in že isti dan popoldan je bilo videti razliko. Danes je slika takšna -bel prah je pojedlo!
Učimo se, učimo...

Včeraj zjutraj pred tretiranjem s koloidnim srebrom 15 ppm...................................................................... Naslednji dan po tretiranju Shocked
Namesto fotografij/-e s Slikomata je bila vidna reklama, ki sem jo Melona izbrisala._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nazadnje urejal/a Poezija 21 Apr 2015 16:55; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona

Si škropila? S kakšno mešanico? 3%? Jaz sem ga dodajala v vodo za zalivanje, ampak morda plesni vseeno ne bi bilo, ne morem trditi, če je učinkovalo KS.
Poezija

Jaz imam malo šprico s koloidnim srebrom raztopine 15 ppm in s to sem direktno špricala, nisem dodatno razredčila.
Ti si tiste 3% verjetno zamešala z vodikovim peroksidom?

Prevod kakšna koncentracija je to iz strokovne literature:

''Koncentracija teh delcev je samo 15 ppm, to pomeni, da na milijon delcev vode, vsebuje 15 srebrnih delcev. Ti delci so tako majhni, da na njih ne deluje sila teže zato se ne vsedejo na dnu. Ti srebrni delci so enakomerno razporejeni po celotni strukturi vode. Pomeni, da so enakomerno razporejeni po tekočini.''

''»Hidroponski« testi: Testi v hidroponskih rastlinjakih so pokazali, da se koloidno srebro absorbira in ga rastline uporabljajo tako kot druge materiale. Hidroponija je idealna metoda vrtnarjenja, kjer se pojavi le en problem: virusi, glivice in bakterije dobro uspevajo v hranilni tekočini. Koloidno srebro uniči vse patogene, brez škodljivih posledic za hranilno tekočino in občutljive rastline. Rastline so tudi posrkale srebro skozi korenine in tako postale vir srebrnih mineralov za humano uporabo.''_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Melona

Zamešala, seveda.

Sem pa v nestrpnem pričakovanju razcveta tegale popka. Vzklila sta dva OP sejanca naše stare roza HT neznanega imena, o katerih sem pisala in ju pofotkala v postu 23 Mar 2015 13:38. No, prvi je zdaj naredil popek.

Oba sta tako na redko olistana. V primerjavi z OP sejancema Neona in ostalimi sejanci sta prav prazna po steblih. Nujno ju je treba presaditi ven, pa ne najdem časa in zdaj tistega s popkom niti ne bi hotela več motiti s presajanjem. Da vsaj barvo vidim. Pa kaj če bit drugega kot še ena od milijon odtenkov roza Rolling Eyes .

Poezija

Oh kako se je tamali potegnil zadnji mesec. Tudi mene zanima kakšen bo. Ja bolje res da počakaš da zacveti, da ga ne bi zmotila pri svojem delu Wink_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Odgovori