Danilo, gentilija ne pomrzne? Imela sem samo dva dni minusa v začetku oktobra in so robovi gentilie pomrznili, postali rjavi. Liste obtrgujem, ker imamo člane družine, ki se zmrdujejo nad radičem in jedo solato. Če imaš dobre sorte, kar na plano z njimi.
Tudi jaz januarja začnem s sejanjem solate in jo imam pod lučjo, ravno tako zelje.
Zelena solata - Lactuca sativa
-
- Kraj: Žiri-NM
-
Re: Zelena solata - Lactuca sativa
Solata gentile (rozeta)
"vrtne sadike FLANCA
https://flanca.si › Trgovina › Sadike zelenjave › Solate
Sorta gentile namenjena pozno jesenski, zimski in zgodnje spomladanski pridelavi. Gentile je rozetasti...."
Imam jo v rastlinjaku in tunelu, ob večjem minusu pa pokrijem s kopreno. Kaj več kot kak pomrznjen rob, ki se lepo obraste še nisem zasledil.
"vrtne sadike FLANCA
https://flanca.si › Trgovina › Sadike zelenjave › Solate
Sorta gentile namenjena pozno jesenski, zimski in zgodnje spomladanski pridelavi. Gentile je rozetasti...."
Imam jo v rastlinjaku in tunelu, ob večjem minusu pa pokrijem s kopreno. Kaj več kot kak pomrznjen rob, ki se lepo obraste še nisem zasledil.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Rozetasta Gentila - moja najljubša. Na vrtu mi jesenska žal nikakor ne uspe, jo vedno prerešetajo polžki. Tudi, če navidez izgleda lepa, je znotraj vsa obgrizena in posledično nagnita. Čudovito mi pa dela v koritih, kjer sem predhodno imela balkonske paradižnike. Sproti obiram zunanje liste, hitro se obrašča. Ko je mraz, korita premaknem na notranje okenske police. Zdrži, dokler je ne pojemo. Zalivanje: pičlo, le toliko, da se substrat popolnoma ne izsuši.
-
- Kraj: Ljubljana
Letos smo ostali brez solate, Gentile, in Canaste. Dve gredi, 4,5 x 1,2 m, smo zasadili z radičem, še nikoli toliko. Za solato je ostala greda 4 x 0,8 m, kjer solata rasla od zgodnje pomladi. Kar nekaj rund sem jo sadil, prve so bile šampionske, potem bolj povprečne, nazadnje, v septembru pa sem obupal. Do trikrat sem sem jo dosajal, nekaj, ne polži, jo je "jedlo" zgoraj, spodaj pa verjetno strune, ki so mirovale do sedaj.
Morda je to efekt monokulture?
Morda je to efekt monokulture?
-
Nikoli nimam na gredi samo eno vrsto zelenjave. Vsaj tri ali stiri. Kombiniram korenovke in listne. Solato pa nasadim povsod kjer je prostor za vsaj tri sadike. Vedno imam na zalogi sadike solat. Direktno setev na gredo opravim le septembra za jesensko mlado solato. Sedaj me se caka presajanje canaste. Ta bo naredila glave spomladi. V koritih pa imam posajeno se posavko in nansen. Te bodo tako ostale do spomladi in takrat jih bom presadila na gredo.