Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2015

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja, kaj je zadnje čase, ljudje - ste si vsi nabavili nove računalnike z večjimi ekrani Surprised .

Jaz imam še starega pa mi slike raztegujejo stran, da ne morem brati brez pomikanja drsnika Rolling Eyes . Dajte jih prosim pomanjšat vsaj na 800, če ne kar 640 pixlov. Hvala v mojem in verjetno še marsikaterem imenu!
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Imaš na lončkih luknje spodaj? Bo treba počasi presadit tole zadevo pa malo okopati prav tako._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

donkey je napisal/a:

Verjetno kak sistem podoben temu
http://www.teta-pehta.com/kako-si-ogreti-manjso-sobo-z-vrtnimi-loncki-in-cajnimi-sveckami/

Kar dobra tehnična rešitev za ogrevanje s svečami, manj posrečen pa je komentar, oz, zaključek:

Manjši vrtni lonček sedaj pokrijete z večjim in zaradi načela konvekcije, bo skozi luknjo začel pihati topel zrak.

To pa je totalno deplasirano; ravno konvekcijo želimo čimbolj omejiti. To je čisto obično "hitenje" toplega zraka vzgonsko, navzgor. Tako gre toplota prehitro pod strop.

Zato jo peljemo/zadržimo kolikor se da, v loncih. Ko se ti ogrejejo, začnejo toploto oddajati s sevanjem, radiacijo, ta toplota pa zelo malo greje zrak,
ampak direktno fizične predmete v bližini, torej sadike in šele od tu "odfrči" Cool pod strop.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Prevajanje_toplote

Malo osnovno šolske fizike, Teta Pehta ....

LP_________________mfranc
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Bi šlo za veliko tveganje če bi danes na svoj gartlc posadil čilije in jih ponoči prekrival s kopreno?
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Kaj pa vem, težko je reči. Malo spremljam vremenske napovedi za naprej, pa se že nekaj časa nakazuje neka močnejša ohladitev tam okoli 29. ta mesec. Ni pa to seveda sigurna napoved, kajti do tja je še kar daleč in kaj hitro se lahko spremeni. Počakaj še kak dan pa bo kaj več jasno.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Kako se borite proti kaparju? Z curkom vode? Jaz imam sadikice še v platojih, pa jih težko spiram z vodo pomoje.
Moram čimprej oddat odvečne sadike Very Happy_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
mfranc

Zelenc je napisal/a:
Bi šlo za veliko tveganje če bi danes na svoj gartlc posadil čilije in jih ponoči prekrival s kopreno?

Zelenc, vse paprike so občutljive na mrzlo zemljo, no ja, vse plodovke. Sam ne bi prehiteval, kot varianta bi za kar precej dni grede prekril z črno folijo. Tudi prozorna je v redu, če je vrtna zemlja normalne, temnejše barve.

Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Prekril? Hm, gre za "gretje" tal? Saj ni problema, bom pa še malo počakal, se mi ne mudi. Pomislil sem pač, glede na to, da že veselo vrtičkam na vrtu...
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zelenc je napisal/a:

Ne še. Pa na polže ne pozabi._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
mfranc

Zelenc je napisal/a:
Prekril? Hm, gre za "gretje" tal? Saj ni problema, bom pa še malo počakal, se mi ne mudi. Pomislil sem pač, glede na to, da že veselo vrtičkam na vrtu...

Gretje tal, seveda. Lahko dvigneš temperaturo tal za kar precej stopinj.

Sam imam paprike in čilije za na gredo letos tako boge, kot še nikoli in je čisto možno, da jih bom na gredo sadil v črno folijo. Ni najbolj estetsko, je pa zelo stimulativno za paprike.

Odgovori