Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2015
Vrtni paradižniki, prva setev letos, ki je uspela skoraj brez problemov.
Sejani 24. marca v Asef substrat in presajeni 10. aprila v Substral naturen BIO.
Jutri grejo malo na hladno, bojim se, da bi pri teh temperaturah postali preveliki, ne bi jih rad še enkrat presajal v večje lonce.
Ostale vrtne plodovke, jajčevci, sladka paprika, čiliji, pa so "stopili na mino" . Sejani 23. februarja v Valentin Optimum za pikiranje in setev in presajeni v Klasmann H 16. marca.
Oba substrata živa katastrofa, sploh Valentin, Klasman pa prvič, da sem dobil neko staro, mrtvo zadevo ...
11. aprila sem jih še enkrat presadil v Substral naturen, ker so vidno propadali. Sedaj so si malo opomogli, ampak napredujejo po promilih in nisem 100%en, da bodo vse sadike preživele.
Ne razumem, kaj jih je lahko tako zagiftalo ???
LP_________________mfranc
Sejani 24. marca v Asef substrat in presajeni 10. aprila v Substral naturen BIO.
Jutri grejo malo na hladno, bojim se, da bi pri teh temperaturah postali preveliki, ne bi jih rad še enkrat presajal v večje lonce.
Ostale vrtne plodovke, jajčevci, sladka paprika, čiliji, pa so "stopili na mino" . Sejani 23. februarja v Valentin Optimum za pikiranje in setev in presajeni v Klasmann H 16. marca.
Oba substrata živa katastrofa, sploh Valentin, Klasman pa prvič, da sem dobil neko staro, mrtvo zadevo ...
11. aprila sem jih še enkrat presadil v Substral naturen, ker so vidno propadali. Sedaj so si malo opomogli, ampak napredujejo po promilih in nisem 100%en, da bodo vse sadike preživele.
Ne razumem, kaj jih je lahko tako zagiftalo ???
LP_________________mfranc
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Moji januarski (tisti, ki sem jih pravzaprav sejala za preskus kalivosti, pa so kar ostali) tudi že imajo popke. Vse dni so zunaj na odprtem balkonu, pod streho, ponoči tudi, razen če je zelo mrzlo, kot zadnje noči. Takrat so na zaprtem balkonu, a so okna priprta. Še dolgo ne bodo za v vrt, ker letos pa zaprmej ne sadim paradižnikov v vrt pred ledenimi možmi. Samo ne vem, kam z njimi do takrat _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Po lanski paradižnikarski katastrofi, ko je bilo pri meni zaradi stalne moče in vlage bolj ali manj vse plesnivo, še preden je dozorelo, sem se letos nameraval odpovedati misli o domačem paradižniku.
Potem sem pa pred dnevi v Hoferju nič hudega sluteč naletel na set šestih žejnih malih paradižničkov in se jih usmili z nakupom za 3 eure. Zanimiv izbor vrst: Schwarze Ananas ( Noir), Andenhorn ( iz Peruja), Schwarze Krim, Berner Rose ( švicarski), Roter Russe, Grune Zebra.
Pričakovanja bom krepko pokrčil glede na lanska, potem pa kar bo-bo.
Potem sem pa pred dnevi v Hoferju nič hudega sluteč naletel na set šestih žejnih malih paradižničkov in se jih usmili z nakupom za 3 eure. Zanimiv izbor vrst: Schwarze Ananas ( Noir), Andenhorn ( iz Peruja), Schwarze Krim, Berner Rose ( švicarski), Roter Russe, Grune Zebra.
Pričakovanja bom krepko pokrčil glede na lanska, potem pa kar bo-bo.
Franc, tudi jaz sem presajala v Klasmanna. Belo rjava vreca. Ziva katastrofa. Po presajanju so ene sadike sle bolj v lonec, kot pa ven. Sem vceraj eno sadiko vzela iz lonca. Noter je bila samo ena dolga korenina. Manj kot pri pikiranju. Pa so ze skoraj mesec in pol prepikirane. Steblo je pa bilo trdo. Kot, da bi bilo olesenelo. Tisti, ki pa rastejo mi pa norijo. Susijo se jim spodnji listi. Sem jih pognojila z algami, ker sem mislila, da so lacni. Tudi pri zalivanju sem opazila, da so eni mokri, drugi pa suhi. Ni mi jasno, kaj bi to bilo. Ker jih zalivam vse isto. Pa ni nic boljse.
Upam, da mi jih bo vsaj nekaj prezivelo.
Vceraj sem jih pet poskusno presadila v lonce. Dala sem jih pod streho in jih pokrila z kopreno. Pa, da vidimo, kaj bo. Drugace pa bomo sli v prvo vrtnarijo po sadike.
Drugo leto pa Asef oziroma Neuhaus, ce ga bom kje dobila.
Upam, da mi jih bo vsaj nekaj prezivelo.
Vceraj sem jih pet poskusno presadila v lonce. Dala sem jih pod streho in jih pokrila z kopreno. Pa, da vidimo, kaj bo. Drugace pa bomo sli v prvo vrtnarijo po sadike.
Drugo leto pa Asef oziroma Neuhaus, ce ga bom kje dobila.
Meni v Klasman substratu lepo uspevajo, kupljen je bil letos v Črni vasi.
Sem pa nekaj opazila, tako pri paradižnikih, kot ostalih rastlinah:
povsod tam, kjer sem na dno posode dala volno, so sadike najprej v volni razvile košat koreninski sistem, nadzemni del je pa nadpovprečno dolgo zamujal z rastjo. A kaže, da bo ta zaostanek hitro nadomeščen.
Sem pa nekaj opazila, tako pri paradižnikih, kot ostalih rastlinah:
povsod tam, kjer sem na dno posode dala volno, so sadike najprej v volni razvile košat koreninski sistem, nadzemni del je pa nadpovprečno dolgo zamujal z rastjo. A kaže, da bo ta zaostanek hitro nadomeščen.