Kimchi

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Bravo, Andrej Banko !!
zelo mi je všeč kako si dopolnil recept, naj ti dobro fermentira Smile

Uf, pozabila: kozarce daj v posodo - ko bo začelo brbotati, bo šlo preko.
Ob vrhuncu fermentiranja vsake toliko odvij pokrov, da se plini umirijo.

Če bi imel veho, bi bilo enostavno Wink .
brbr

Re: Kimchi

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sem predvčerajšnjim nastavila moj prvi kimči (na željo hčere).

Pripravila sem ga po receptu iz knjige "Fermetirajmo" (Rachel Mulligan). Notzri je kitajsko zelje, koenje, mlada čebula stoletna), ingver, česen, mlet čili, sol. Naj bi bila še ribja omaka, a je nismo imeli doma...
pri polnenju sem postopala tako kot pri zelju, vse močno potlačila, na vrh vstavila platični distančnik in še dolila malo soka zelja, da je lepo pokrito. Pokrove sem zaprla, a ne tesno in postavila na temno (v pečico, kjer so take zadeve najbolj s poti).

Slika

Zdaj že brbota. Morala bom vsak dan preveriti, če je tekočine dovolj. Imam shranjeno rezevno v hladilniku. Če je bo premalo, pa bom dolila slanico.

Če bo uspel in nam bo všeč, ga bom pripravila več...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, bravo! Jaz se tudi spravljam k temu opravilu. Letos imam krasno kitajsko zelje in pri mladih ne gre več tako dobro v promet kot prejšnja leta. :roll:

Sem pa v več receptih videla, da ga je dobro malo zgostiti z riževo moko, česar v tem tvojem ni (imam isti recept). Jaz najbrž bom, da ne bo preveč tekoč.
A misliš, da ga je res treba hraniti v hladilniku? Tudi kislo zelje imam kar v kleti.
Bova kasneje izmenjavali izkušnje. ;)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Naš prvi komči ni bil čisto nič tekoč, pa sem ga na vrhu, nad mrežico pošteno zalila s sokom, ki ga je izpustilo zelje. Riževe moke, niti ribje omake nisem dodala (nisem imela). Okus nam (predvsem hčeri) je bil zelo všeč in kimčija ni več.
Tako sva danes nastavili drugo rundo (dvojno količino). Dodali sva vse zgoraj našteto, a pozabili na mlado čebulo. Ko sem hčeri rekla, če se ji da še enkrat vse premešati, tokrat s čebulo vred, je rekla, da bomo probali takega, brez čebule.... Če bo šlo tako naprej, bomo na koncu kisali kitajsko zelje brez vsega... :lol:

Copatka, prepričana sem, da tole drži v kozarcu na hladnem tako kot zelje ali repa. Seveda, če je pokrito s tekočino.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Brbr, a tebi pa ni bil preveč všeč? Jaz se bojim, da bom tudi bolj edina, ki ga bo jedla (če mi bo sploh všeč). :roll:
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

brbr napisal/-a: Če Okt 30, 2025 12:19 pm ...prepričana sem, da tole drži v kozarcu na hladnem tako kot zelje ali repa. Seveda, če je pokrito s tekočino.
V bistvu ni potrebe. Pri nas takoj, ko natlačimo zelje v kozarec, da je zgoraj tekočina, zapremo pokrovček, ki ga privijemo do konca. Niti ne dodamo plastičnih mrežic. Ko vsebina vre, izpod pokrovčka izteče kar nekaj tekočine, 2/3 zelja je na suhem. Tudi po letu dni povsem ok. Podtlak in CO2 pač ne omogočata oksidacije, ki bi jo kisik v zraku.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Pri vrenju nastane nadtlak, sicer bi šel kisik iz zraka v kozarec ;-)
Podtlak pa nastane v končno zaprtih kozarcih, ki so bili vroče polnjeni/prekuhani.
Je taku al' nej?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bo držalo al pa tudi ne, ko porine tekočino iz kozarca, je gotovo nadtlak, kasneje pa, hm, .... ja, no, bo držala tvoja razlaga. Ampak, pokrovčki niso napihnjeni, ko odpreš kozarec, ni sikne zrak, .....tako da...
No, bistveno je, da shranek ostane nespremenjen tudi več let.
brbr

Ma, ja. Jaz sem enkrat pustila, da je bila površina na suhem, pa je zelje potemnelo. Tako zdaj raje dolivam slanico in vstavljam mežico." Zihr je zihr"
Odgovori