Čudno, da je plesen kativna ob tako nizkih temperaturah.
Na moje letošnje je ostal le spomin. Zadnji svež plod smo pojedli dan, dva pred prvim novembrom. So me pa vseeno prijetno presenetili, ker sem zadnje paradižnike z vrta pobrala konec avgusta in so zdržali dva meseca...
No, svežih paradižnikov do naslednje sezone ne bom nič pogrešala. V hladnejših delih leta mi bolj teknejo druge vrste solat.
Paradižnik 2025
- Melona
- Prispevkov: 4915
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
- Kraj: Litija
Re: Paradižnik 2025
Pri nas je v vrtu že zdavnaj konec s paradižniki, edino dva rumenčka visita s slive, na katero sta mi ušla, še povsem zdrava.
- Lpmami
- Prispevkov: 9491
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Paradižnik 2025
Z vrta se je že pred časom nekaj zdravih paradižnikov preselilo na pult v kuhinji in zdaj med kakšnim jabolkom in banano počasi zorijo. Ravno včeraj sem snedla enega potovalnega. Seveda je imel več kisline kot sladkorja. Za osvežitev in spomin na letošnje bogato poletje.
- Plamenka
- Prispevkov: 10352
- Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Paradižnik 2025
Tudi jaz sem zaključila z letošnjimi paradižniki. Veliko jih je dozorelo v gajbicah. Uporabila pa sem jih pri kuhanju, ne za solate, ker okus ni bil več pravi.
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 18677
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Re: Paradižnik 2025
Paradižnik - kaj že je to za ena zadeva?
Davno, davne tega so se poslovili.
mfranc: temperature res niso prave za začetek plesni, če pa so bile kali zasejane v primerni klimi, je verjetno možno, da je v nizkih temperturah razvoj trajal nekaj dlje. Ko so šli na toplo, se je pa pospešil. ???
mfranc: temperature res niso prave za začetek plesni, če pa so bile kali zasejane v primerni klimi, je verjetno možno, da je v nizkih temperturah razvoj trajal nekaj dlje. Ko so šli na toplo, se je pa pospešil. ???
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Paradižnik 2025
mfranc napisal/-a: ↑Sr Nov 12, 2025 12:25 pm Uh, sedaj je pa res konec z letošnjimi paradižniki. Paradižnikova plesen je v polnem razmahu,te dni pobrani in na toploto dani paradižniki masovno "umirajo", redko kakšen še dozori.
Danes je bila neka prekretnica, verjetno temperaturna, zjutraj so bili na tleh skoraj vsi pelati.
Paprika pa se še dobro drži, seveda pa ji megleni dnevi nič ne pomagajo.
brbr, hotel sem povedati da sedaj hitro zbolijo na topli terasi. Seveda pa so že na vrtu okuženi, na toplem se plesen samo "zbudi"
https://ibb.co/VYb8SPNq
Včeraj sem odpadle pelate celo pustil na tleh
Sedaj jih bom imel na očeh
Danes sem nabral še papriko, v shrambi je skoraj zmanjkala.
-
mfranc
- Prispevkov: 4829
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
Re: Paradižnik 2025
PS. Pozabil sem omeniti da je na grmih tudi kar nekaj obolelih pelatov, ki pa niso padli na tla. Tudi zato mi je zanimivo da je na tleh obležalo toliko
še lepih bolnikov.
še lepih bolnikov.
-
Danilo
- Prispevkov: 778
- Pridružen: So Jun 29, 2013 2:00 am
Re: Paradižnik 2025
Paradižnika in paprike je v rastlinjaku in pod streho še za nekaj obrokov. Sploh nekateri češnjevi in "coctaili" imajo presenetljivo dobro aromo, "bajsiji" pa vseeno ostajajo bolj bledih barv. Počasi bom zoreče prestavil v notranje prostore, a morajo za okus vsaj nekaj obarvanosti dobiti zunaj. Pogled v sivo nebo, datum in vremenska napoved sta sicer bolj na strani napredovanja plesni kot barvanja. Tudi čas je že za sezono ostalih solat.
- Lpmami
- Prispevkov: 9491
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Re: Paradižnik 2025
Na vrtu so se paradižniki seveda že zdavnaj poslovili, na pultu dozorele sem v glavnem pojedla, le še nekaj potovalnih paradižnikov s samosevca se trudi pridobiti še malo rdeče barve; na sladkobo niti ne računam več kaj dosti.