GORIŠKA POTICA (GUBANCA)

Odgovori
brbr

GORIŠKA POTICA (GUBANCA)

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po dolgem času sem se ponovno lotila priprave tele potičke. Nisem je pripravljala, ker je prava energijska bomba in ker sem pri zadnjih pripravah testo pripravljala precej površno (nisem bila pozorna na način prepogibanja) in se je tesno med peko razpiralo - površina potičk je popokala. Tokrat sem, očitno delala vse prav, ker pokanja ni bilo.

Recept sem dobila od ene stare tete g. Brbra, katere tašča je svoje dni vask konec leta spekla okoli 70 takih potičk, ki jih je potem uporabila kot poslovna darila...

Gubanco sem pripravila po spodnjem receptu. le pri pripravi maslenega testa sem uporabila lažjo pot, ki mi jo je zaupala prekmurska mojstrica v peki salovega peciva. Ona je rekla, da potrebno količino maščobe razdeli na tri dele in pri valjanju in prepogibanju naenkrat uporabi samo eno tertino maščobe. Tako je priprava testa res lažja.

GORIŠKA POTICA (GUBANCA)

Recept je za štiri potičke

1. MASLENO TESTO
a. 1/2 kg surovega masla pregneti z mokrimi rokami in oblikuj v kvader dimezij 30x50x2cm. Maslo odloži na mokro osnovo in odloži na hladno. Jaz sem mehko maslo samo razdelila na tri dele.

Slika

b. 1/2kg mehke moke, 3.5dkg masla, enega celega jajca, enega rumenjaka, 1/4L hladne vode, sok 1/2 limone, 2 žlički belega (sladkega) vina in ščepec soli.
Tokrat je bilo 1/4L vode preveč, sem morala še dodati cca dve žilici moke, zato svetujem, da vodo dodajate postopoma.

Iz vseh sestavin zamesiš testo, ki mora biti tako prožno kot vlečeno testo. Napravi hlebček, ga pokrij in daj počivat najmanj za 15 minut.

Nato ga na pomokani deski razvaljaj na velikost pravokotnika, ki moora biti malo večji kot 2x masleni kvader. Pri delu si vseskozi pomagaj s prašenjem z moko.

c. Na razvaljano testo položi maslo, na desno polovico, testo okoli masla namaži s hladno vodo. Prepogni levo polovico testa čez maslo, robove dobro pritisni, da se zlepijo skupaj in testo takoj počasi, pazljivo razvaljaj, da se maslo enakomerno razporedi po testu. Pazi, da maslo ne pogleda iz testa. Ko je testo dovolj razvaljano, prepogni: levo stran čez sredino, nato desno stran čez sredino, zgornjo stran čez sredino in spodnjo stran čez sredino, da dobiš ponovno pravilno velikost. Postopek valjanja in prepogibanja ponoviš trikrat. Pri tem paziš, da vedno prepogibaš na isti način (da se plasti prav vrstijo). Če se maslo med postopkom preveč zmehča in je valjanje nemogoče, testo v zloženem stanju za cca 15 minut postaviš v hladilnik (testo zavij v prtiček).

Slika Slika Slika
Slika Slika

Ko testo zadnjič razvaljaš, ga razdeli na 4 dele. Zavite v prtič hrani v hladilniku in jih postopoma jemlji ven tik pred uporabo.

Tako testo je primerno tudi za pripravo kremnih rezin, zavitkov, itd. Lahko ga tudi zamrzneš in uporabiš kasneje.

2. NADEV
a. 1/2 kg orehov zmelješ, 10dkg slečenih mandljev zmelješ, 10dkg celih pinjol, 20dkg rozin namočiš v rum, lupine in sok ene limone, lupine in sok ene pomaranče, 1/2 kg sladkorja, 10dkg kandiranih pomaranč, 10dkg kandiranih limon, 10dkg suhih marelic, dve žlički cimeta, dve žlički klinčkov, 1/2 dcl sladkega vina, 1/2 dcl ruma.
Vse našteto zmešaj v večji skledi. Najprej zmešaj suhe sestavine in šele nato dodaj mokre. Sestavine se tako lažje enakomerno razporedijo.

b. Posebej penasto vmešaj 1/4 kg masla, 1/4 kg sladkorja, žlico ruma in 3 rumenjake.

c. Testo vzami iz hladilnika in previdno razvaljaj v pravokotnik cca 30x40cm, debeline cca 2.5mm.
Tanko ga premaži z umešanim nadevom in posuj z maso orehov in ostalega. Od obojega vzameš samo četrtino.
Potičko na tesno zviješ v zavitek, ki ga nato tesno zviješ v obliko polža. Potičko takoj preložiš na moker raven pekač (jaz sem pekač premalo namočila in sta se dve potički prijeli dna, mogoče je pekač bolje namastiti), pomažeš s stepenim jajcem in pečeš v pečici ogreti na 180-200°C, cca 3/4 – 1 ure. Še vročo z lopatko dvigneš, daš na ravno osnovo, da se ohladi. Hladno primerno zapakiraš v celofan, lahko tudi zamrzneš.

Slika Slika Slika Slika
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Re: GORIŠKA POTICA (GUBANCA)

Odgovor Napisal/-a muha »

Zelo nazoren recept, hvala! Slika
mil

Re: GORIŠKA POTICA (GUBANCA)

Odgovor Napisal/-a mil »

To pa ker energetska bomba. Zelo dobro razloženo, hvala