Hruška - Pyrus

Odgovori
turnogo

Re: Hruška - Pyrus

Odgovor Napisal/-a turnogo »

ck napisal/-a: Sr Dec 03, 2025 2:31 pm Ena od "obveznih" sort je viljamovka, ki dobro rodi in ob željenem času. Na kutini cepljena hruška ponavadi rabi oporo celo življensko dobo drevesa.
Ne bo nikoli stabilna brez dodatne opore. Celotno obdobje potrebuje oporo, zato je najprimernejša opora kovinska cev.
Klemen
Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ja, saj zato pa ven mečem in grem na sejanec.
Edino viljamovko na šibki podlagi bom pustil - tam pa kot opora že nekaj časa res kar pocinkana kovinska cev.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Kje v tujini letos kupujete sadike?
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

živa napisal/-a: Če Dec 18, 2025 5:03 pm Kje v tujini letos kupujete sadike?
Sadike na splošno ali sadike hrušk? Če je govora o hruškah malo napiši katere ali p kakšne sorte iščeš.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Daniel, take, ki niso podvržene škrlupu. Imam Viljamovko, Condo in Junijsko lepotico. Slednja je vedno zdrava, Condo najboljšega okusa, ampak čisto črna. Viljamovka se kar drži.
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

Priporočam da si prebereš Sadni izbor 2022 (dostopno je na internetu), kjer boš našla opise priporočenih sort za Slovenijo. Malo mi je neodgovorno, da ti sedaj priporočam neke nepreizkušene sorte iz tujine, sploh ker sumim da je težava že v legi, kjer rastejo tvoje hruške. Tako da nebi preveč eksperimentiral, ampak bi se bolj zanašal na priporočila domačih strokovnjakov.
Cat_Eye
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a Cat_Eye »

Pri hruškah niti ni toliko nepreizkušenih sort. Za razliko od večine sadja je novih sort relativno malo. Najbolje da se pažnja polaga na to, ali je sorta občutljiva na škrlup in pozebo.
Sortiment iy 2022 nima sort kot so Kleržo, Dobra Lojza, hardijeva, Pastorjevka, katere se pri nas gojijo že dolgo časa. Pa tudi kar se drugih sort tiče, se je marsikaj prej gojilo, nato šlo v pozabo in se skoraj stoletju spet pojavilo kot zanimivost. Npr progasta hruška Švicarske hlače se je tudi pri nas našla pred kakimi 100 leti, nato bila pozabljena, kakih 10 let nazaj pa je se je pojavila kot zanimivost najprej v sosednjih državah, pa tudi pri nas občasno.
Podobno kot je s pituralko in ozimiko pri nas. Pa potem so še sorte kot mačja glava in poletna apotekarca, ki so nekoč rastle pri nas, sedaj jih nima več nobena drevesnica in je treba iti k severnim sosedom po drevo ali cepič.

Je pa problem pri nas, da se dokaj nerado uporabi posredovalko za kutino, ker potem se takoj 1 leto izgubi, razen če je sorta popolnoma inkompatibilna. Če je kompatibilnost slabša, drevo sprva še raste in šele leta kasneje začni hirati je to kot zgleda za drevesnice zadovoljivo. Edina drevesnica pri nas, ki daje pozornost na to je Drevesnica Čeh.
https://www.drevesnica-ceh.si/hruske.html

Drugače pa kar se tiče izbire za jesenske/zimske hruške, bi jaz rekel da so dobra izbira:
- aleksander lukas - neobčutljiva sorta, ima zelo velike plodove, zato je bolje da je v zaveterni legi. Se obnese tudi direktno cepljena na kutino.
- kleržo - nezahtevna jesenska hruška, ima šibko rast, zato je boljše da je na sejancu, ker tudi s posredovalko je rast slabša na kutini je kratkoživa
- pastorjevka - se dokaj dobro skladišči, malo bolj na škrlup občutljiva. Manj aromatična. Odlična skladnost s kutino, zato je pogosto posredovalka.
- pakamova - v bistvu jesenska viljamovka. Zahtevna glede tal in občutljiva na spomladansko pozeba. Če ni na legi, kjer je podvržena temu je super izbira. Trenutno se jih poleg konfernas in abate fetel ponuja v večini trgovin
- fetelova - zaradi velikosti plodov je problem veter, ker radi prehitro odpadejo. Na kutini obvezno posredovalka.
- hardijeva - zelo bujno rastoča, bolj občutljiva na škrlup. Dobro topno meso, odlična kompatibilnost s kutino.
- boskova steklenka - neobčutljiva na bolezni, dobro aroma, topno meso, se solidno skladišči. Obvezno na sejancu, s kutino tudi s posredovalko ni najbolj kompatibilna, pa tudi glede rezi ima svoje zahteve
- oliverka - pri nas redka jesensko zimska sorta z okrolgimi plodovi, je pa vsaj meni med boljšimi. Podobno kot krasanka, bolj zahtevna glede lege
- krasanka - zelo dobra zimska sorta, je pa zahtevnejša glede tal in rabi tople lege, pa še povrhu tega je tudi pbčutljiva na pozebo. Samo za najboljše lege.
- zimska postrvka - vizualno zelo privlačna sorta, rabi dobre lege. Zelo redko tudi pri nas v trgovinah, ko uvozijo hruške.
- grofica pariška - zelo dobra zimska sorta, ki je tudi obstojna. dozori pa med zadnjimi. pri nas ni nikoli bila popularna, le posamezne drevesnica jo imajo. Sem jo lani na Poljskem si kupil, ker pri njih se celo prodaja v trgovinah. Dobra. Potrebuje pa dobre lege, drugače ne razvije okusa.
- pituralka, ozimika, mačja glava. Vse zimske sorte, ki se dobro skladiščijo in se uporabljajo za kuhanje, pečenje, surove k večjemu ko se v celoti umedijo in zmehčajo.
Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Odlično, zelo poglobljeno, hvala. Znaš kaj povedat še o tisti "Lojzki"?

Nakako se vedno bolj nagibam k bosskovi steklenki. Rjavost me prav nič ne moti, saj Konferans tudi.
Tako grde kot so le-te zadnjih 5 let, zagotovo ne bodo nobene.

Na nakaj vej pa seveda nacepit še ostala priporočila: Kleržo, Hardijevo in še kaj.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Zimska dekanka, kraljica hrušk se pri meni najbolje skladišči. Dobro tudi novejša David in Nordhauser .
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Kleržo je neobčutljiva, dobra in rodna sorta, vendar je rada malo grobozrnata. Hardyeva ima dobro rodnost in fino okusno meso, pri meni so žal koncem poletja ob malo daljšem dežju plodovi pokali in zgnili - do cca 70% plodov. Sem jo zato letos vrgel ven. Cepljena je bila na kutino. Zimska dekanka zahteva malce neč sonca je odlična in se dobro skladišči - pri meni do srede decembra. Je šla lani ven zaradi starosti (25 let). Malo je občutljiva za šktlup. Pastorjevka je rodna vendar meni ni dovolj okusna. Dobro se mi obnese fetelova, ki se srednje dobro skladišči. Pakhamova, viljamovka in conferance so zelo zanesljiva izbira.
Odgovori