Hvala za nasvet! Jih pa moram dati tako, da ne bi slučajno zadišali moji kužici ...
Bokaši kompostiranje
-
copatka
- Kraj: Radegunda, Golte
Re: Bokaši kompostiranje
Bogi deževniki!
Hvala za nasvet! Jih pa moram dati tako, da ne bi slučajno zadišali moji kužici ...
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Lpmami: moj kompost vedno zori 2 leti. V tem času lepo razpadejo. Upoštevaj, da je razlika v razpadanju, če list leži na površini ali, če je v globini, pomešan z ostalimi materiali. Poskusi sama, boš videla, kako se bodo obnašali v tvojih razmerah.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Hvala za dopolnitev. To je zame pomemben podatek, ker ima kompost pri meni krajši obrat. Mislim, da bo moral lovorikovčev odrez na poseben kup, če ga bom hotela kompostirati.
-
brbr
Jaz imam vedno dva kompostna kupa. Na enemu zbiram odpadke ćez celo sezono. Tega pozno jeseni preložim, oblikujem v lep kup, pokrijem z listjem/senom/kartonom in pustim do naslednje jeseni, ko je pripravljen za rastros po vrtu. Če je takrat med humusom še kakšen večji ostanek nestrohjnenega lesa, ga izločim in dam na kompostni kup, ki ga bom na novo sestavila. Če pa so ti nestrohneni leseni koški manjši, jih kar potresem po vrtu, skupaj z ostalim kompostom. Spomladi, ko urejam grede, morebitne nestrohnjene vejice pograbim in odložim nazaj na kompost.
Debelejše veje od obrezovanja pa zlagam na poseben kup, kjer zbiram samo veje, novoletno smrečiko, itd. Ta kup pustim pri miru in služi za zavetje raznim prebivalcem vrta. Vćasih tam gnezdi tudi kakšem kos. Se pa že nekja let pripravljam, da bi tudi ta kup preložila in pobrala humus, ki se je nabral na tleh.
Debelejše veje od obrezovanja pa zlagam na poseben kup, kjer zbiram samo veje, novoletno smrečiko, itd. Ta kup pustim pri miru in služi za zavetje raznim prebivalcem vrta. Vćasih tam gnezdi tudi kakšem kos. Se pa že nekja let pripravljam, da bi tudi ta kup preložila in pobrala humus, ki se je nabral na tleh.