A ni Nordhauser po slovensko zimska postrvka o kateri je bilo govora višje?
Hruška - Pyrus
-
babaco
Re: Hruška - Pyrus
verjetno ja, Nordhauser Winterforelle je Zimska postrvka.
-
babaco
Še sorto Uta smo pozabili,v kleti se ohrani kak mesec.
-
Cat_Eye
- Kraj: Ptuj
Da, zimska postrvka je Nordhauser, Winterforelle, Nordhauser Winterforelle. Ne sme pa se je zamenjati z (jesensko) postrvko (Forellenbirne). Ta je pozno-jesenska, za sprotno rabo in po podatkih z interneta zelo občutljiva na škrlup. Zori pa kar pozno za sorto, ki se le slabi mesec skladišči, tako da ima kar močno konkurenco, ker ob istem času zorijo sorte z bistveno boljšim skladiščenjem.
Pri meni se škrlup skoraj ne pojavlja na hruški, ne na jablanah. Par let nazaj ga je bilo malenkost na carjeviču in to je bilo to. Mi pozebe, neurja, zavijači, listne uši, hruševa bolšica, sršeni in ose delajo bistveno več težav. Lego imam ugodno, je tudi manj problemov s plesnijo na paradižniku, vsaj do septembra. Potem pride megla od Drave.
Kar se hrušk tiče so mi načeloma vse dobre. Zamerili sta se mi le junijska lepotica zaradi prezgodnjega cvetenja in konstantih pozeb in konferans, ki mi ni okusna, ker ima motečo kožico in nima zadosti dobrega okusa za potrebno lupljenje. Pastorjevka je meni super sorta za napitke v mešalniku, pečenje, kompote.
Pri meni se škrlup skoraj ne pojavlja na hruški, ne na jablanah. Par let nazaj ga je bilo malenkost na carjeviču in to je bilo to. Mi pozebe, neurja, zavijači, listne uši, hruševa bolšica, sršeni in ose delajo bistveno več težav. Lego imam ugodno, je tudi manj problemov s plesnijo na paradižniku, vsaj do septembra. Potem pride megla od Drave.
Kar se hrušk tiče so mi načeloma vse dobre. Zamerili sta se mi le junijska lepotica zaradi prezgodnjega cvetenja in konstantih pozeb in konferans, ki mi ni okusna, ker ima motečo kožico in nima zadosti dobrega okusa za potrebno lupljenje. Pastorjevka je meni super sorta za napitke v mešalniku, pečenje, kompote.
Na starem forumu sem imel uporabniško ime htf_lover
-
živa
- Kraj: Žiri-NM
Daniel, prav imaš, pri meni mora biti lega neprava. JUnijska lepotica navkljub pozebi ostalega sadja vedno rodi, ostali dve, Condo in Viljamovka, pa imata škrlup. Sta cel dan na soncu, vendar jima očitno ne odgovarja lega. Ravno tako slivam/češpljam ne, ker jim deblo poka.
-
Daniel R
Pri pokanju debla pomaga, če se deblo premaze z beležem.
Jaz v ta namen okoli dreves puščam kupe vej, ki potem senčijo deblo.
Jaz v ta namen okoli dreves puščam kupe vej, ki potem senčijo deblo.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Malo više od nas je več starih hrušk. Poskusila sem eno lepo, prakticno nič obtolčeno, in bila prijetno presenečena nad okusom, sočnostjo in teksturo mesa. Sem pri sebi vzkliknila: "Saj to je pa še boljše od viljamovke!" Hruška je približno velikosti viljamovke, svetlozelene barve, zelo sočna. Če je že rumena, je rada kašasta, je rekel lastnik. Povedal je še, da se ne skladišči dolgo, pozna jo pod imenom "vodenka".
Bi kdo vedel, katera hruška bi to bila?
Bi kdo vedel, katera hruška bi to bila?
-
Andrej Banko
- Kraj: Domžale
Boš februarja odrezala cepič, pa prinesla na srečanje ... 
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
A januarja ne bo srečanja?
-
metuljc
- Kraj: Rimske Toplice
Preberi ustrezno temo, lpmami. Bo, a ne prvi torek. Vremenska napoved ni ugodna. Tako smo se domenili decembra na srečanju.