brbr - KOLEKCIJA FIŽOLOV

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na prvi strani sem ponovno naložila razpredelnici visokih in nizkih sort. Sicer nisem našla pravih fotografij, zato kar nekaj sort, ki so navedene pd slikami manjka. Embarassed
Vseeno pa nekaj je..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

aaaaaaa, Brbr,
very happy very happy very happy very happy very happy srčki srčki srčki srčki srčki objemček objemček objemček objemček objemček
brbr

No, to pa je navdušenje Laughing
Samo tvojega, se bojim ni vmes.

Mislim, da bo navdušenje še večje, ker sem našla pravi fotografiji in jih zdajle menjujem. Juhuuu_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Pa ti si carica, hvala ti, do neba vesela!
brbr

srce_________________naredimo svet lepši
brbr

Re: brbr - KOLEKCIJA FIŽOLOV

Moja invetura lankse letine. Mogoče se bo komu dalo čitat... :oops:

5.5.2025, posadila 54x2zrna (108zrn). 26.6 Naredila sem inventuro lanskega pridelka fižolov. Glede na sezoni 2023 in 2024, ko nisem pridelala tako rekoč nič fižola, se mi je zdela sezona 2025 kar v redu. No, ko sem seštela vse številke, sem ugotovila, da je moj "hektarski donos" dvakrat do trikrat nižji od tistega, ki ga navajajo v profesionalnih navodilih za pridelavo fižola. Vseeno pa ga bo za silo dovolj za naše potrebe. Verjetno je k tako skromnemu pridelku v dobršni meri botrovalo tudi vreme, ki lani fižolu ni bilo naklonjeno (izredno sušen junij in vročinski valovi v drugi polovici junija, prvi polovici julija in sredi avgusta).

Fižol že nekaj let gojim samo na vrtu, tako sem zelooo zmanjšala število sort. Obdržala sem samo tiste, ki so mi najbolj všeč ali pa so se izkazale za najbolj trpežne. Glede na vremenske prilike in neprilike bi rada ugotovila katere sorte bodo (če bodo) najbolje prenašale neugodne vremenske pogoje, s katerimi se spopadamo in se bomo v prihodnje še bolj. Tako sem lani bolj natančno zapisovala podatke o sajenju in vrstenje tehtala pridelek. Invenutra je pokazala sledeče:

Sadila sem:

NIZKI FIŽOLI ZA ZRNJE

1. ZOLFINO (sajen 25.5.): posadila 156 zrn (52x3zrna). Rastel je v bolj senčnem delu vrta. Veliko zrnja je bilo slabega, veliko ga je na gredi začelo kaliti. Pobirala sem ga sproti, kot je zorel. Pobrala 500g suhega.
2. AMETIST (sajen 25.5.): posadila sem 260zrn (52x5zrn – bila so stara). Rastel je v enakih pogojih kot Zolfino. Tudi pri njem je precej zrn splesnelo ali vzklilo na gredi. Pobirala sem ga sproti kot je zorel. Pobrala sem 620g suhega.
3. RIBNČAN URBAN (sajen 8.6.): posadila 108zrn (27x4zrna). Rastel je na bolj osončenem delu vrta. Pobirala sem ga sproti, kot je zorel. Stroki so bili po večini lepi, vendar ne lepo izpolnjeni. Med zrni je bilo precej slabih. Pobrala sem 880g suhega.
4. ČRNA ŽELVA (sajen 8.6.): posadila 60zrn (15x4zrna). Rastel je na bolj osončenem delu vrta. Je relativno pozen fižol. Pobirala sem ga sproti. Zrna so bila bolj drobna. Pobrala sem 380g suhega.
5. CANADIAN WONDER (sajen 8.6.): posadila 48zrn (12x4zrna). Rastel je v bolj senčnem delu vrta. Zelo pozen fižol. Nekaj malega ga je dozorelo šele novembra, Pridelek ni bil omembe vreden- nekaj zrn za seme. Zaenkrat ga ne bom več sadila.
6. ZORIN (sajen 8.6.): posadila 60zrn (15x4zrna). Rastel je v bolj senčnem delu vrta. Zelo pozen fižol. Nekaj ga je dozorelo šele novembra. Pridelek ni omembe vreden. Ga ne bom več sadila.
7. MECCEARLY, dobila pri raziskovalnem projektu INCREASE, kot kontrolni fižol, (sajen 8.6.): posadila 48zrn (12x4zrna). Rastel v bolj osončenem delu vrta. Zelo zgoden fižol, ki dozori ves naenkrat. Tako sem pobrala vsega v eni rundi. Stroki so bili lepo zapolnjeni, zrnje lepo oblikovano. Pobrala sem 880g suhega.

S predpostavko, da so vsa zrna vzklila in rodila, je daleč najbolje obrodil Meccearly ( 18.33g/rastlino)
Sledijo pa:
Ribnčan Urban (8,15g/r.)
Črna želva (6.33g/r.)
Zolfino (3.20g/r.)
Ametist (2.39g/r.)

Gotovo letos sadim več Meccearly.

VISOKI FIŽOLI ZA ZRNJE

Ob vsako preklo sem sadila dva kupčka po 4zrna. Vse visoke fižole sem posadila 8.6.2025.

1. (št.44) SNOW CAP: posadila 3 prekle. Pridelek: 340g suhega. (113g/preklo)
2. (št.27) ZELENČEKi posadila 3 prekle. Pridelek: 360g suhega. (120g/preklo)
3. (št.20) BOBEK, posadila 3 prekle. Pridelek: 280g suhega. (93g/preklo)

4. (št.14) PISKRČKI/NEŽIKE, posadila 3 prekle. Pridelek: 620g suhega. (206g/preklo)
5. (št.25) BUMBAR, posadila 2 prekli. Pridelek: 120g suhega. (60g/preklo)
6. (št.52) JUSTA: posadila 2 prekli. Rastel v bolj senčnem delu. Pridelek: 340g suhega. (170g/preklo)
7. (št.22), posadila 2 prekli. Pridelek: 240g suhega. (130g/preklo)
8. (št.14 med nizkimi. Kuba rdeč) FIDEL, izkazalo se je, da je preklar), posadila 1 preklo. Pridelek.: 80g suhega.

Fižoli, ki sem jih dobila pri raziskovalnem projektu INCREASE
9. IN O6396 (Albanija) posadila eno preklo. Rstel bolj v senčnem delu. Pridelek: 250g suhega. Zrnje je bilo zdravo. Ima pa belo zrnje, ki pri nas ne gre veliko v promet.
10. IN 00442(Bolgarija) : posadila 1preklo. Pridelek: 120g suhega.
11. IN 02864(Italija): posadila 3 prekle. Rastel v senčnem delu. Bil zelo poln, a izredno pozno začel zoreti. Zaradi zmrzali sem ga s preklami vred populila in zorila v zatišju na suhem. Veliko zrnja je bilo slabega. Pridelek: 240g suhega (80g/preklo). Ko sem ga sadila prvo leto, je deset zrn (ena prekla) obrodilo 296,65g suhega), zato se bom še naprej trudila z njim.
12. IN 10203, posadila eno preklo. Pridelek. 120g suhega.

S predpostavko, da so vsa zrna vzklila in rodila, so se po rodnosti razvrstili takole:

1. IN06396: 250g/preklo
2. PISKRČKI/NEŽIKE: 206g/preklo
3. JUSTA: 170g/preklo
4. (št.22): 130g/preklo
5. ZELENČEK: 120g/preklo
6. IN00442: 120g/preklo
7. SNOW CAP: 113g/preklo
8. BOBEK: 93g/preklo
9. FIDEL: 80g/preklo
10. IN02864: 80g/preklo
11. BUMBAR: 60g/preklo
12. IN10203: 60g/preklo

Vsega skupaj sem pridelala 4.870kg fižola v zrnju.

VISOKI FIŽOLI ZA STROČJE

1. KOFETAR, posadila 3 prekle. Pridelek 2.91kg stročja.
2. MASLENEC (mislim, da BARJANEC), posadila 3 prekle. Pridelek 3.03kg stročja
3. ŠVICAR, posadila 3 prekle. Rastel v senčnem delu. Pridelek 1.08kd stročja

NIZEK FIŽOL ZA STROČJE

Sadila samo fižol TEMA

. je na polno cvetel. Takrat je bil dolg vročinski val, tako je večina cvetov ostala neoplojenih, nastavljeni stročki pa so odpadli. Iz prvega cvetenja sem nabrala 500g stročja.
Drugo cvetenje je bilo manj obilno kot prvo. Ker pa je bilo vreme bolj milostno, sem nabrala 4000kg stročja.
Do konca poletja je fižol še pocvetal in dal še 580g stročja.

Skupni pridelek: 5.08kg.

7.8.Sem sicer posejala še enkrat enako količino fižola PROVIDER. Posejala pa sem ga na mesto kjer je prej rastel grah. Ves fižol je kmalu po vzniku postal rjast (isto se je zgodilo leta 2024, ko sem ga tudi sadila po grahu). Zdaj vem, da to v resnici ni dobro.

VISOK FIŽOL ZA STROČJE

Za stročje sem sadila tri sorte, vse 8.6.

1. (št.12)KOFETAR, posadila 3prekle (2x4zrna). Stročje pobirala od srede avgusta do oktobra. Pridelek: 2.91kg
2. BARJANEC, posadila 3 prekle (2x4zrna). Stročje pobirala od srede avgusta do oktobra. Pridelek: 3.03kg
3. ŠVICAR, posadila 3 prekle. Rastel v senčnem delu. Stročje pobirala od srede avgusta do oktobra. Ostale stroke pustila za zrnje. Pridelek: 1.08kg
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A kdo mogoče pozna sorto "češpljevec"? Menda ima ogromna zrna vijoličaste in črne barve? Ena moja prijateljica ga je včasih imela in nima več semen.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Copatka mislim, da je to ena varianta laškega fižola. Takle recimohttps://www.220stopinjposevno.com/slovenija-na- ... tije-sapac
Poglej temo o njem na gartlcu.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Copatka, opis ustreza ščurkovcu, turškemu fižolu, kebru in kar je še takih imen. Se prijateljica spomni barve cvetov, oblike strokov,....?
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, po moje je tudi turški fižol. Ničesar se ne spomni, ker je imela ta fižol njena mama in ga že dolgo nima več.
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori